INTERVIU// Jurnalista din Belarus, Glafira Juc: „Eu am fost reținută și condamnată pentru 30 de zile pentru că am realizat un reportaj lângă sala de judecată”

Irina Odobescu
2021-12-06 09:12:00
Foto: Arhiva personală Glafira Juc

Glafira Juc a lucrat timp de un an la ziarul Народная Воля din Minsk, Belarus, când ce era studentă în anul trei la Universitatea din Minsk. Tânăra jurnalistă de 20 de ani scria despre politică, societate și făcea interviuri. Acum ea lucrează la Asociația jurnaliștilor beloruși din Kiev și continuă să scrie pentru o instituție media renumită din Belarus. Este studentă la specialitatea Mass-media și comunicare la Universitatea Europeană de Științe Umaniste din Kiev. Reporterii de la Anticoruptie.md au discutat cu Glafira Juc despre reținerea sa și libertatea de exprimare din Belarus.

Anticoruptie.md: - De ce ați fost reținută și ce înseamnă pentru Glafira Juc libertatea?

Glafira Juc: Eu am fost reținută pentru că am realizat un reportaj din fața sălii de judecată, am fost plasată în arest pentru 30 de zile, în perioada 29 mai – 29 iunie 2021. După aceasta am fost exmatriculată de la universitate. Cauza oficială a arestului meu a fost faptul că am participat la un protest neautorizat în fața sălii de judecată.

Libertatea – aceasta nu e ceva ce ți s-a oferit, dar ceea ce nu ți se poate lua. Sigur că în Ucraina sistemul mass-media și aparatul de stat lucrează diferit. Aici nu poți fi pus la pușcărie pentru că ai scris adevărul sau că ai ciorapi în culoarea opoziției. În Ucraina nu poți fi urmărit pentru gândurile tale și opiniile pe care le ai. De aceea eu în Ucraina mă aflu în sigurață relativă. Eu nu am posibilitatea să mă întorc acasă, pentru că  este prea periculos. Sigur că mi-aș dori să mă întorc în Belarus, pentru că acolo îmi este familia.

Anticoruptie.md: - Când ați decis că veți fi jurnalistă?

Glafira Juc: - Îmi doream să fiu jurnalistă încă de pe băncile școlii. Eu credeam, de pe atunci, că jurnalistul este acea legătură dintre autorități și popor. După cum s-a adeverit mai târziu, în Belarus în instituțiile media de stat servesc interesele autorităților. Mass-media din sectorul public nu scriu despre problemele existente și, respectiv, nu se urmărește soluționarea problemelor.

Anticoruptie.md: - De ce este important ca oamenii să cunoască situația din Belarus dintr-o altă sursă?

Glafira Juc: - Este important pentru că despre ceea ce se întâmplă acum în Belarus scriu doar instituțiiile media independente, care din cauza amenințărilor au plecat din țară. Situația din Belarus se înrăutățește pe zi ce trece. Aproape în fiecare zi cineva este reținut, oamenii pleacă, sunt concediați de la serviciu pentru gândurile și opiniile lor. Acum sunt aproape 900 de prizonieri politici în Belarus, 30 dintre ei sunt reprezentanți ai presei. Este important de înțeles că acum nu doar inteligența sau politicienii de opoziție sunt reprimați, ci toți oamenii care sunt activi și își exprimă public părerea.

Anticoruptie.md: - Cum puteți caracteriza situația din Belarus, care a fost și este acum?

Glafira Juc: - Situația cu libertatea de exprimare și mass-media independentă în Belarus este cea mai rea din Europa. Cu toate acestea, mass-media profesionistă continuă să lucreze eficient în condiții extreme atât în ​​țară, cât și în străinătate și oferă cetățenilor din Belarus informații independente, obiective și versatile în fața creșterii propagandei de stat și a dezinformării din partea Rusiei. În anul care a trecut de la alegerile prezidențiale, situația din sectorul media din Belarus s-a deteriorat critic. Mass-media și jurnaliștii s-au confruntat cu un val de represiune fără precedent.

După alegeri, oficialii din securitate au reţinut jurnalişti de peste 500 de ori, iar peste 130 din colegi au fost condamnaţi la arest administrativ. 68 de colegi s-au confruntat cu violență sau au fost răniți. Peste 60 de reprezentanți ai presei sunt urmăriți penal, dintre care 30 se află în arest.

Zeci de instituții juridice, sub forma cărora au funcționat organizațiile media, au fost lichidate sau se află în proces de lichidare. Produsele de informare ale mass-media, site-uri web şi blogurii sunt declarate  extremiște şi interzise.

Aproximativ 140 de percheziții și inspecții au avut loc în birourile majorității organizațiilor media naționale și regionale independente și în apartamentele angajaților acestora, însoțite de sechestre de echipamente, documente și bani. Autoritățile au restricționat accesul la peste 100 de site-uri public-politice și media. Majoritatea ziarelor naționale și regionale sunt forțate să întrerupă producția tipărită, dar continuă să publice online.

Amenințările politice legate de urmărirea penală a lucrătorilor din sector, siguranța acestora, restrângerea activității legale a organizațiilor din Belarus, forțează multe redacții să se mute parțial sau complet în afara țării. Dar acestea își continuă munca în exil și își păstrează influența asupra publicului pe plan intern.

Irina Odobescu
2021-12-06 09:12:00

Comentarii