Directorul executiv al CALM Viorel Furdui: „Primarii trec de la un partid la altul ca să rezolve problemele din localitate"

Irina Odobescu
2021-09-29 17:35:00
Foto: CIJM

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) este o organizaţie apolitică care are ca scop reprezentarea tuturor autorităților locale. A fost înregistrată în 2010 și își propune să fie un factor important în cadrul negocierilor referitoare la descentralizare. Viorel Furdui, directorul executiv CALM cunoaşte din prima sursă că presiunile asupra primarilor în Republica Moldova au devenim o normă și sunt probleme de sistem. Mai mult, orice guvernare care vine la putere încearcă să folosească diverse instrumente pentru a influența într-un fel sau altul autoritățile locale.

Anticoruptie.md: - Presiunile asupra primarilor în ajunul alegerilor sunt un fenomen des întâlnit în R. Moldova? De ce se ajunge până la intimidări și chiar deschiderea dosarelor penale în ajun de alegeri, pe numele primarilor?

Viorel Furdui: - Finanțările pentru localitate sunt utilizate ca și pârghii sigure pentru a determina primarii să treacă de partea partidului de guvernare pentru a putea construi un drum, un sistem de canalizare ori de aprovizionare cu apă. În acest sens, primarii sunt nevoiți să fie loiali față de guvernare și prin acest lucru se explică instabilitatea politică a primarilor.

Anticoruptie.md: - Cât de prezent este fenomenul treceriii edililor de la un partid la altul în perioada electorală și postelectorală?

Viorel Furdui: - Odată cu schimbarea puterii, primarii trec de la un partid la altul, ca să reușească să rezolve problemele din localitate. Şi aici nu pot să-i învinuiesc, pentru că așa este sistemul creat. Începând cu anii 2000, au început a fi utilizate organele statului ca să se facă anumite presiuni asupra primarilor cu intentări de dosare, controale inopinate fără sfârșit și fără argumente concludente. La noi nu funcționează justiția, pentru că, în mod normal, omul ajuns în judecată poate să se apere, la noi nu funcționează. Mijloacele de presiuni, în timpul guvernării partidului oligarhului fugar, Vladimira fost adus până la perfecțiune. Aceasta se explică cum un partid care a câștigat în jur de 200 de primari, se lăuda la final de mandat că numărul lor s-a triplat. E ceva anormal”.

Anticoruptie.md: - Într-un apel, făcut public la începutul lunii iunie a anului curent, ați menționat că se „realizează o serie de controale la indicația unor concurenți electorali” și e vorba de primari incomozi. Acest fenomen se observă în orașele și satele mari sau și în cele mici? Care i profilul acestor primari incomozi?

Viorel Furdui: - Solicitările de la deputați în ajun de alegerei de a investiga activitatea anumitor primari este inacceptabilă. Instituțiile statului trebuie să dea dovadă de tărie de caracter și să înțeleagă că fiind concurent electoral deputatul face aceste acțiuni cu interes politic. În Leova, Ștefan Vodă, Cahul, de exemplu în ajunul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 erau zeci de controale. Anume în ajun de alegeri se activizează instituțiile statului și lucrează mai intens. Controalele nu sunt începute în cazul primarilor care fac parte din majoritatea parlamentară, ci doar din opoziție. Plângerile care ajung să fie temei pentru controale sau investigări nu vin nici de la deputații care sunt din același partid cu primarii. În privința Administrației publice locale nu s-a decis cum să fie stabilite controalele și este vădit o problemă enormă.

Anticoruptie.md: - Intimidarea primarului Ce consecințe au, pe termen mediu și lung, intimidarea unui primar sau a altor funcţionari locali?

Viorel Furdui: - Sunt foarte mulți controlori care stau deasupra administrației publice locale. În loc să se focuseze pe problemele din localitate, primarii merg prin judecată să-și caute dreptatea, neavând juriști și specialiști. Imunitatea adevărată pentru primari este respectarea legii, Constituției și modul de distribuire a banilor. Lipsa independenței financiare a primăriilor este problema care agravează munca acestora. Resursele financiare sunt distribuite pe criterii politice, iar primarii vorbesc de câțiva ani despre descentralizare. Descentralizarea înseamnă cât mai mare putere oferită primarilor, pentru că și sondajele arată că primarii sunt în topul încrederii cetățenilor.

Anticoruptie.md: - CIJM a realizat investigații și a ajuns la concluzia că cei mai mulți primari incomozi sunt din partidele de opoziție. De ce o guvernare ar ajunge la intimidarea primarilor din opoziție?

Virel Furdui: - Ideea generală este că la noi în țară nu sunt bani, dar nu este adevărat. În ajun de alegeri se adoptă proiecte, programe grandioase pentru țară și atunci apar și banii. După alegerile locale generale din 2019 este o tendință de creștere a candidaților independenți, după o dezamăgire enormă în clasa politică. Acum se discută tot mai mult ca primarii, odată aleși, să-și suspende activitatea politică ca să poată reprezenta toată localitatea, după modelul şefilui statului.

Primarilor din Republica Moldova trebuie să le fie oferită o autonomie mai mare, prin participarea la gestionarea statului. Acest lucru este confirmart și prin tendința de a include primarii pe listele partidelor pentru alegerile din 11 iulie 2021. Primarii de pe listele de deputați au semnat cu organizaţia noastră un acord că vor include descentralizarea pe ordine de zi.

Irina Odobescu
2021-09-29 17:35:00

Comentarii