SUA recunosc alegerile de la Chișinău, dar îndeamnă apăsat autoritățile să investigheze cazurile de fraudă

Mădălin Necșuțu
28/02/2019
Foto: Facebook US Embassy to Chisinau

Departamentul de Stat al SUA a anunțat, printr-un comunicat emis miercuri seara, că recunoște alegerile parlamentare de duminică ca fiind „concurențiale” și că au respectat în linii mari care au „drepturile fundamentale”. Cu toate acestea, diplomația americană atrage atenția că este nevoie ca autoritățile de la Chișinău să investigheze serios acuzațiile de fraudă.

Acestea au avut în special legătură cu aducerea organizată din stânga Nistrului a circa 38.000 de cetățeni moldoveni cu drept de vot din Transnistria și că aceștia ar fi fost plătiți cu sume de până la 20 de dolari americani.

„Cu toate acestea, împărtășim preocupările OSCE, inclusiv acuzațiile de mituire a alegătorilor și de utilizare necorespunzătoare a resurselor administrative și solicităm autorităților moldovene să investigheze aceste afirmații. Autoritățile ar trebui, de asemenea, să acorde o atenție deosebită OSCE, Comisiei de la Veneția și altor recomandări internaționale pentru viitoarele alegeri, inclusiv clarificarea elementelor din codul electoral”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

Washingtonul mai îndeamnă liderii Republicii Moldova „să se miște rapid pentru a forma un nou guvern care să respecte voința alegătorilor moldoveni și să servească poporul R. Moldova prin combaterea corupției, promovarea reformelor judiciare și asigurarea progresului Moldovei în ceea ce privește traiectoria sa democratică”. Ambasadorul american la Chișinău, Dereck Hogan (foto dreapta), a participat activ, duminică, la monitorizarea alegerilor în secțiile din Chișinău.

Mădălin Necșuțu
28/02/2019

Comentarii