Raport Promo-LEX de monitorizare: Observatori intimidați și promovare politică în mod ilegal cu PSRM în fruntea topului

Anticoruptie.md
24/01/2019
Foto: promolex.md

După lansarea primelor două rapoarte de monitorizare ale Misiunii Promo-LEX s-au înregistrat atacuri publice denigratoare la adresa organizației, fiind raportate inclusiv tentativele de intimidare din partea Poliției și a Serviciului de Informații și Securitate (SIS) la adresa observatorilor. Candidații desemnați să participe la alegerile parlamentare din 24 februarie au organizat înainte de termen evenimente cu tentă electorală. Unii concurenți au continuat să facă uz de resursele administrative în scopuri electorale, în timp ce cadourile cu tentă electorală au fost și ele nelipsite.​ Acestea sunt doar câteva dintre constatările celui de-al treilea raport de monitorizare al Misiunii de Observare a Asociației Promo-LEX.

Autorii raportului atrag atenția asupra cazurilor de intimidare a observatorilor săi din teritoriu. „Unul din observatorii Misiunii de Observare Promo-LEX a fost contactat de către un reprezentant al SIS care a solicitat o întrevedere. Discuțiile au avut un caracter clar de intimidare a observatorului nostru, care a fost informat, printre altele, despre faptul că cel puțin acesta se află în vizorul organelor respective”, se arată în raportul Promo-LEX. 

În perioada de monitorizare, menționează autorii, au fost înregistrate mai multe situații care pot ridica semne de întrebare cu privire la discursul de ură, instigare la discriminare sau alte forme de promovare a intoleranței în spațiul public care au legătură cu concurenții electorali. „În cadrul unei conferințe de presă din 11 ianuarie 201960, președintele PPȘ, Ilan Șor, a făcut un șir de declarații referitoare la rapoartele de monitorizare ale Promo-LEX, în care este vizat. Ilan Șor a utilizat expresii denigratoare și ofensatoare la adresa Promo-LEX, cum ar fi: mincinoși, mizerabili, necurați, flecari. Ilan Șor a acuzat, de asemenea, Misiunea de Observare că lucrează în interesul unor partide politice”, potrivit raportului Promo-LEX.

Autorii acestuia au constatat că unii candidați desemnați au continuat în perioada de monitorizare să organizeze evenimente cu tentă electorală. Din cele 110 evenimente identificate de către observatorii Promo-LEX, 62% au fost organizate de către PSRM, 12% de către Blocul ACUM, 11% de către PDM, iar 9% de către Partidul Politic Șor (PPȘ). De asemenea, în perioada de monitorizare au fost atestate cazuri noi ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative. Astfel, PDM a fost vizat în patru cazuri, iar PSRM într-un caz. Nelipsite în această perioadă au fost și cadourile cu tentă electorală, în opt cazuri fiind vizat PSRM, în trei cazuri - PPȘ, într-un caz PDM și într-un caz PL.

Raportul de monitorizare indică și asupra numărului insuficient al secțiilor de votare deschise peste hotarele țării. „Subliniem faptul că, numărul secțiilor de votare (125) este mai mic decât numărul secțiilor de votare planificate (150) de către CEC pentru a fi deschise. În opinia Promo-LEX, decizia Guvernului privind numărul secțiilor de votare și amplasarea acestora peste hotare a fost adoptată într-un mod netransparent, fără a se ține cont de cele cinci criterii în baza cărora urmau a fi constituite. Mai mult, este de neînțeles, în opinia Promo-LEX, lipsa unei reacții din partea CEC, care, pe lângă faptul că a considerat necesar să fie deschise 150 și nu 125 de secții, a fost cea care a promovat activ campanii de informare privind necesitatea înregistrării prealabile pentru cetățenii din afara țării în vederea majorării numărului de secții”, se arată în raportul Promo-LEX.

Potrivit documentului, Misiunea Promo-LEX a estimat un cuantum de cel puțin 1.090.121 de lei drept cheltuieli neraportate la CEC ale grupurilor de inițiativă constituite de partidele și blocurile electorale care au desemnat candidați. Astfel, Partidul Șor nu a raportat cel puțin 618.258 de lei, PSRM - 253.103 lei, PDM - 147.593 de lei, PN - 33.657 lei, PCRM – 25.002 lei, PL – 10.208 lei, Blocul ACUM – 2.300 de lei.

Anticoruptie.md
24/01/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii