Live text // Turul II al alegerilor locale. În Capitală, bătălia se dă între Andrei Năstase și Ion Ceban

Mariana Colun, Julieta Savițchi
03/11/2019

Cetățenii din 384 de localități din Republica Moldova sunt chemați din nou la urne pentru a-și alege primarul. Și locuitorii din municipiul Chișinău sunt invitați pentru a alege cine va fi edilul Capitalei. Din cei 18 candidați câți figurau în buletinele de vot acum două săptămâni, în turul II au ieșit Andrei Năstase, reprezentantul Blocuui electoral ACUM, și Ion Ceban, susținut de PSRM. La scrutinul din 20 octombrie, pentru Andrei Năstase au votat 31,08% din alegători, iar pentru Ion Ceban 40,19%​. Atunci la urne s-au prezentat peste 225 de mii de cetățeni. Echipa Anticoruptie.md vă invită să urmăriți un live text pentru a afla care sunt cele mai impotante evenimente și declarații ale zilei.

UPDATE 01.00. Rezultate finale la Chișinău. Ion Ceban este, oficial, noul primar al Capitalei. El a fost votat de 123.807 persoane, echivalentul a 52,39% din alegători. Pentru Andrei Năstase și-au dat votul 112.513 alegători, adică 47,61% din numărul total al votanților.

UPDATE 23.45. Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de primar al Capitalei a ieșit învingător din turul doi de scrutin pentru primăria Chișinăului. După prelucrarea a 299 de procese verbale din 307, s-a constatat că Ceban nu mai poate fi întrecut de contracandidatul său, Andrei Năstase. Datele disponibile la această oră arată că pentru Ceban și-au dat votul 120.632 de persoane sau 52,91% din alegători, în timp de Năstase a fost votat de 107.352 de oameni, echivalentul a 47,09 la sută din sufragii.

UPDATE 22.15. Urmăriți live rezultatele preliminare ale turului II al alegerilor locale noi din Chișinău. Sursa video: privesc.eu:

UPDATE 21.15. Pentru prima dată în ultimii opt ani, în cadrul turului II al alegerilor locale organizate în Capitală, a fost efectuat un exit-poll. Astfel, au fost chestionate 8.206 de alegători, care și-au exprimat votul la 67 de secții de votare. Potrivit organizatorilor, în cadrul sondajului, mai bine de o pătrime din respondenți au refuzat să fie chestionați. Potrivit datelor exit-pollului, socialistul Ion Ceban ar fi acumulat 37,1% din voturile alegătorilor, iar Andrei Năstase – 37% din voturi. În același timp, 25,9% dintre chestionați au refuzat să răspundă la sondaj.

Urmăriți declarațiile organizatorilor exit-pollului. Sursa video: privesc.eu

Urmăriți live prezența la vot în toată republica. Sursa video: privesc.eu:

Urmăriți live prezența la vot în Chișinău. Sursa video: privesc.eu:

UPDATE 21.02 Secțiile de votare s-au închis. La urne s-au prezentat peste 647.781 de alegători, ceea ce constituie 40,34 la sută din numărul cetățenilor Republicii Moldova cu drept de vot. Rata de participare în Chișinău a fost de 37,78 la sută. Față de scrutinul de acum două săptămâni, de această dată s-au prezentat cu circa 10 mii de alegători mai mulți.

UPDATE 19.43. Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor locale generale și parlamentare noi din 20 octombrie (3 noiembrie) 2019 a recepționat, până la ora 18.30, 136 de rapoarte de incidente de la observatori:

Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 4 cazuri.

  • SV 30/30, Strășeni, Negrești. În perimetrul de 100 m de la SV, au fost observate afișe electorale ale concurenților.
  • SV 32/8, Ștefan Vodă, Carahasani. La o distanță de circa 50 m de la SV au fost observate afișe electorale ale unui concurent.
  • SV 14/14 Drochia, Macareuca. Afișaj electoral de tip A3, cu agitație electorală din partea unui concurent se află la o distanță de 80 metri de secția de votare.
  • SV1/287 Chișinău, Bubuieci. În preajma SV au apărut pe stâlpi afișe electorale de la un concurent. Observatorul susține că dimineață nu erau.

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m – 10 cazuri.

  • SV 1/273, Chișinău, Sîngera. Aproximativ 10-13 persoane se află la o gheretă lângă SV, la o distanță de 50-60 m şi servesc băuturi calde. În acest grup de persoane se află şi un fost candidat la primar.
  • SV 23/31 Nisporeni, Seliște. În perimetrul de 100 m de la SV, un grup de 8 persoane – reprezentanți ai unui concurent, discutau cu aproape fiecare alegător.
  • SV 34/44 Telenești, Verejeni. La ora 13.55, timp de cel puțin 30 minute, candidații la funcția primar se aflau lângă secția de votare și comunică cu alegătorii la distanța de circa 50 m.
  • SV 14/9 Drochia, Baroncea. În fața secției de votare, începând cu ora 14.57, timp de cel puțin 30 de minute, s-a aflat un candidat la funcția de primar.
  • SV 16/39 Edineț, Lopatnic. La o distanță de 20 metri de secția de votare a fost observat președintele organizației teritoriale a unu partid – concurent care discuta cu o persoană timp de 20 min. După ce a observat că este monitorizat de observator, primul s-a urcat în automobil și a plecat.
  • SV 16/ 34 Edineț, Gordinești. La distanța de 15 metri de secția de votare începând cu ora 15.49, timp de cel puțin 30 minute se aflau persoane neautorizate.
  • SV 24/ 6 Ocnița, Otaci. Începând cu ora 16.47 , timp de 10 minute, o persoană neautorizată, se afla la distanță de 20 metri de secția de votare. De această persoană s-a apropiat un membru BESV și a luat o pungă cu un conținut neidentificat.
  • SV 1/67 Chișinău, Buiucani. Șoferul angajat al BESV, a fost prezent de dimineața în incinta SV. Acesta a participat la sigilarea urnelor și la desfășurarea altor activități BESV. După ce OTS a sugerat explicații de la președintele BESV, acesta a răspuns că șoferul are dreptul să fie prezent să ajute membrii BESV.
  • SV 34/30 Telenești, Negureni. Candidații la primar de Negureni au monitorizat prezența la vot toată ziua de la distanța de cca 70m.
  • SV 1/282 Chișinău, Băcioi. OTS raportează ca la o distanță de 3-5 metri de la SV au fost parcate două mașini (de culoare gri și un SUV negru). OTS menționează că a observat că o persoană din mașina gri, discuta cu alegători și a spus ”astăzi ai făcut un ban”.

Agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 2 cazuri.

  • SV 1/222, Chișinău, Rîșcani. Un alegător, în timp ce-și aștepta rândul la cabinele de vot, i-a îndemnat pe cei prezenți să voteze un anumit candidat. Președintele și membrii BESV i-au făcut observație.
  • SV 18/58 Florești, Sănătăuca. Membrii de familie a candidatului la funcția de primar din partea unui concurent, la o distanța de cca 80m de la secția de votare au efectuat agitație electorală începând cu ora 14.35 cel puțin 30 minute.

Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) -7 cazuri

  • SV 5/2, Basarabeasca. Simpatizanții unui concurent transportă la SV alegătorii în etate, care inițial au scris cereri de a vota la locul aflării. De fiecare dată sunt observate mașini diferite.
  • SV 5/2, Basarabeasca. Fratele unui candidat a organizat transportarea romilor la SV.
  • SV 11/4, Cimișlia. Un candidat a închiriat mai multe mașini care aduc organizat alegatori la SV. Președinta SV a scris sesizare către poliție pentru a fi luate măsuri.
  • SV 11/5, Cimișlia. Un candidat a închiriat mai multe mașini care aduc organizat alegatori la SV (de fiecare dată mașinile sunt diferite).
  • SV 22/33, Leova, Sărata Răzeși. Un candidat, a transportat cu automobilul propriu 2 alegători care au fost scoși de la evidență din altă localitate. Acestora însă nu li s-a permis să voteze.
  • SV 16/34 Edineț, Gordinești. Cel puțin 4 alegători au fost transportați în mod organizat de către un candidat la funcția de primar cu mașina Renault Laguna.
  • SV 1/208, Chișinău, Rîșcani. Un automobil WV negru, AI 290 numărul, cu câte de 4-5 persoane, a fost observat de minim 3 ori că se apropie de BESV, transportând câte 4-5 alegători.

Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 4 cazuri.

  • SV 9/41, Călărași, Temeleuți. Un consilier din partea unui concurent transporta organizat alegătorii la SV. După ce votau, aceștia se deplasau pentru cumpărături la două magazine ale căror proprietari sunt este unul dintre candidați.
  • SV 30/26, Strășeni, Micăuți. În poarta Casei de cultură, la o distanță de aproximativ 50 m de la SV, reprezentanții unui concurent oferă ceai și cafea. Din discuție cu localnicii, în prima jumătate a zilei s-a oferit pește viu gratuit.
  • SV 30/26, Strășeni, Micăuți. La o distanță de 50 m de SV, reprezentanții unui concurent au improvizat o masă unde oferă câte 100 de grame de alcool fiecărui alegător.
  • SV 28/54 Fălești, Pruteni. Din discuție cu localnicii, fratele unui candidat s-a adresat către alegătorii din satul Pruteni, cu propunerea de a transporta persoane cu buletine de identitate expirate către secția pașapoarte (Centru multifuncțional ASP) pentru a perfecta buletinul provizoriu și a determina să voteze pentru un anumit concurent contra sumei de 200 lei. Alegătorii erau transportați cu microbuzul de marca Mercedes nr. de înmatriculare C HM 691. Pe subiectul dat a fost sesizat IP Fălești. Potrivit informației obținute, pentru buletine provizorii la ASP Fălești s-au adresat 5 persoane de la Pruteni.

Încetarea/suspendarea nejustificată a votării în secția de votare – 1 caz.

SV 1/162 Chișinău, Ciocana. La ora 13.58- timp de aproximativ 12 minute, procesul de votare a fost suspendat din cauza că nu există conexiune la internet și sistemul SIAS Alegeri nu funcționează. La moment, un operator de rețea se ocupă de înlăturarea problemei date. Președintele BESV, a telefonat la CEC, pentru a solicita ajutor în vederea soluționării problemei date.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 7 cazuri.

  • SV 1/169 Chișinău, Ciocana. În cadrul verificării a datelor alegătorului, SIAS Alegeri a arătat că persona a votat. Însă acesta nu avea aplicată ștampila ”Votat” în buletinul de identitate, iar în listele acesta figura că nu a votat. După câteva apeluri telefonice organelor electorale superioare, președintele BESV a permis alegătorului să voteze.
  • SV 16/34 Edineț, Gordinești. Începând cu ora 14.25, timp de 10-15 minute nu a funcționat SIAS Alegeri.
  • SV 27/6 Rîșcani, Rămăzan. Începând cu ora 15.40 timp de aproximativ 40 minute nu lucrează un calculator al operatorului.
  • SV 27/46 Rîșcani, Bulhac. Începând cu ora 15.20 timp de aproximativ 40 minute nu lucrează un calculator al operatorului.
  • SV 27/33 Rîșcani, Pîrlița. Lipsea conexiunea de internet de la 7:00 până la 7:40.
  • SV 1/31 Chișinău, Botanica. La unul din cele două calculatoare, nu funcționează sistemul SIAS Alegeri din cauza lipsei conexiunii la internet. Până la ora 18:20 problema nu a fost soluționată.
  • SV 32/5, Ștefan Vodă, Lazo. Timp de minim de minim 25 min. a lipsit conexiunea la internet, fiind completată o listă provizorie pe o foaie simplă.

Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 5 cazuri.

  • SV 1/213, Chișinău, Rîșcani. În cazul unui alegător, s-a constatat că adresa din buletinul de identitate nu coincidea cu cea din listele electorale de bază. Membrii BESV au efectuat modificările în liste cu pixul.
  • SV 31/28 Șoldănești, Salcia. Un alegător cu drept de vot care avea domiciliul în raza secției nu s-a regăsit nici în listele electorale de bază și nici în RSA. Cât membrii BESV au contactat CEC, alegătorul a plecat fără să voteze.
  • SV 1/152 Chișinău, Centru. Mai multe adrese nu se regăsesc în listele electorale. În cele mai dese cazuri, acestea sunt adresele de la blocurile noi. Toate persoanele care nu se regăsesc în lista de bază, dar sunt atribuiți la SV, votează pe listele suplimentare.
  • SV 1/280 Chișinău, Băcioi. Cel puțin șapte alegători nu s-au regăsit în liste electorale, însă erau în SIAS Alegeri. Ei au fost incluse în listele suplimentare.
  • SV 1/8 Chișinău, Botanica. Alegătorul a observat că în listele electorale erau greșit introduse datele din buletin. Președintele BESV a luat hotărârea de a corecta greșeala cu pixul.

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – 1 caz

  • SV 9/41, Călărași, Temeleuți. Un alegător a fotografiat buletinul de vot după ce a votat. La observațiile făcute de membrii BESV acesta nu a reacționat.

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 2 cazuri.

  • SV 4/22, Anenii Noi, Floreni. Din cele două urne staționare prezente în SV, doar una a fost sigilată
  • SV 14/13 Drochia, Cotova. Din 4 urne mobile prezente, doar două sunt sigilate, iar altele două nu au fost sigilate.

Buletine de vot utilizate neconform – 1 caz.

  • SV 1/237, Chișinău, Rîșcani. În cabina de vot un alegător agresiv a rupt buletinul de vot și a vrut să iasă cu buletinul, însă președintele BESV a alertat poliția. În rezultat, alegătorul agresiv a lăsat buletinul de vot rupt și a plecat.

Altele – 4 cazuri

  • SV 1/133 Chișinău, Centru. Un alegător a votat cu fișa de la buletinul de identitate al altui alegător. Membrii BESV au identificat eroarea, după ce au aplicat ștampila „votat” pe fișă. Drept urmare, președintele BESV, a notat peste ștampila din fișă că este anulată. Alegătorul a scris o explicație și cazul dat a fost raportat la CEC.
  • SV 1/213, Chișinău, Rîșcani. Un alegator aflat în cabina de vot, a declarat că după aplicarea repetată a ștampilei VOTAT în buletinul de vot, aceasta nu este vizibilă. In rezultat, observatorul de la un concurent a intrat în cabina de vot şi a aplicat stampila.
  • SV 31/6, Șoldănești, Chipeșca. A fost depusă o sesizare de la reprezentat cu drept de vot consultativ la CECE 1 a unui concurent, însă președintele BESV refuză să primească și să o examineze. Sesizarea vizează agitația electorală.
  • SV 1/287 Chișinău, Bubuieci. Președintele și secretara SV a permis unui alegător să voteze fără buletin de identitate, doar cu fișa de însoțire. S-a motivat prin faptul că fișa conținea ștampila specială de la primul tur.

Incidente semnalate de către cetățeni:

MO Promo-LEX menționează că până la ora 18.30 a recepționat minimum 15 apeluri telefonice și cel puțin 18 mesaje pe rețele de socializare cu privire la anumite incidente ce s-ar fi produs pe parcursul zilei alegerilor: transportarea organizată a alegătorilor (7), agitația electorală în ziua alegerilor (6 cazuri), situații de corupere a alegatorilor (4), apeluri telefonice din partea susținătorilor concurenților electorali privind necesitatea de a ieși la vot (1) etc.

UPDATE 18.35.Secția de votare nr.177 din sectorul Ciocana. Prezență scăzută la urne.

UPDATE 18.24. Rata prezentării la vot în municipiul Chișinău rămâne una scăzută, la ora 18.00. Președintele CEC, Dorin Cimili, a anunțat în cadrul unui briefing că cei mai active sunt alegătorii din sectorul Rîșcani, cu peste 34 la sută, iar la polul opus se află sectorul Ciocana, unde au votat puțin peste 29 la sută. În suburbia, cei mai activi s-au dovedit a fi alegătorii din Condrița, cu peste 40 la sută de prezentări, iar la polul opus se află cei din comuna Cruzești, cu 29 la sută din prezentări.  Dorin Cimili a mai comunicat că au fost înregistrate 52 de incidente, iar la CEC au parvenit 4 sesizări, dintre care una se referă la coruperea alegătorilor.

UPDATE 18.02. Până la ora 18.00, în municipiul Chișinău au votat peste 212 de mii de cetățeni, adică 33,31% din numărul total al celor așteptați la urne.

Foto: captură cec.md

Prezența la vot, în toată țara, până la 18.00 este de circa 590 de mii de alegători, adică 36,75%.

Foto: captură cec.md

UPDATE 15.45. 

Atmosfera la secția de votare din satul Bălășești, Sângerei. Foto: CIJM

UPDATE 15.38. În turul II de scrutin pentru alegerile locale, cu drept de vot au fost înregistrați 1.792 de deținuți din penitenciarele Taraclia, Leova, Soroca, Rusca, Rezina, Brănești și instituțiile din raza mun. Chișinău. Din numărul total au votat 1.580 persoane (88,2%), iar 212 (11,8%) au refuzat să voteze în fața comisiilor electorale de circumscripție. Procesul de vot cu participarea deținuților s-a desfăşurat fără incidente.

UPDATE 15.32. Până la ora 15:30, în municipiul Chișinău au votat peste 160 de mii de cetățeni, adică 25,24% din numărul total al celor așteptați la urne.

Foto: captură cec.md

Prezența la vot, în toată țara, până la 15:30 este de aproape 469 de mii de alegători, adică puțin peste 29%.

Foto: captură cec.md

UPDATE 14.45. Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor locale generale și parlamentare noi din 20 octombrie (3 noiembrie) 2019 a recepționat, până la ora 13.30, 88 de rapoarte de incidente de la observatori. Pavel Postică, coordonatorul Misiunii de Observare Promo-LEX, a raportat, în cadrul unui briefing, următoarele cazuri de încălcare a legislației:

Obstrucționarea/Limitarea procesului de observare a alegerilor – 2 cazuri.

  • SV 13/13 și 13/14 Dondușeni, Frasin. Observatorii echipei mobile Promo-LEX au suspiciuni privind faptul că automobilul lor este urmărit de către persoane neidentificate. În momentul când echipa mobilă efectua vizita în com. Frasin, aceasta era urmărită de un automobil – un microbus VW Crafter nr. MLN 754 , unde se aflau 3 bărbați. Bărbatul care se afla la volan a făcut poze la automobilul echipei mobile, după care a sunat la telefon. Peste 30 min. mașina care urmărea echipa mobilă a fost observată în preajma SV 13/13.
  • SV 12/5, Criuleni, Bălăbănești. Amplasarea observatorilor în așa fel încât aceștia nu pot observa întregul proces de votare. Locurile special amenajate pentru aceștia se află după un perete, de unde pot observa doar procesul de votare în cabina de vot și aruncarea buletinului în urna de vot. Astfel, activitatea operatorilor și a membrilor BESV nu este vizibilă. Pentru a observa tot procesul, este nevoie aflarea observatorului în nemijlocita apropiere de masa membrilor BESV, în picioare.

Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 10 cazuri.

  • SV 1/262 Chișinău, Durlești. Prezența unui afiș electoral la 50-60 m distanță de SV.
  • SV 13/1 Dondușeni. Ziarul de partid cu imaginea candidatului este lipit pe panou informativ în raza 100 metri de la localul secției de votare
  • SV 24/6 Ocnița, Otaci. La o distanță de aprox. 70 m se află un billboard 3*6 m instalat de concurent.
  • SV 34/26 Telenești, Leușeni. În fața secției de votare este afișat un material de publicitate electorală în favoarea unui candidat.
  • SV 1/303, Chișinău, Tohatin. La o distanță de aproximativ 35 m de SV a fost observat un panou publicitar al unui candidat.
  • SV 1/270, Chișinău, Sîngera. În raza de 100 m de la SV, pe peretele unui magazin, a fost observat un banner al unui candidat.
  • SV 32/27, Ștefan Vodă, Slobozia. În raza de 100 m de la SV se află un banner al unui candidat.
  • SV 4/2, Anenii Noi. În raza de 100 m de la SV se află un banner al unui candidat.
  • SV 25/55, Orhei, Peresecina. In perimetrul de 100m de la SV, au fost observate cel puțin 10 afișe electorale ale unui candidat.
  • SV 26/16, Rezina, Gordinești. Afișaj electoral pe pilon de electricitate a unui candidat în raza de mai puțin de 100 m de secția de votare.

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m – 13 cazuri.

  • SV 31/29 Șoldănești, Sămășcani. Unul dintre candidați se află mai mult de 20 min în preajma SV la distanța de cca 70m.
  • SV 28/27 Sîngerei, Copăceni. Președinte organizației teritoriale a unui partid care a desemnat candidat se află în fața SV la distanța de cca 10 min și discută cu alegătorii.
  • SV 5/2, Basarabeasca. Mai multe persoane neautorizate s-au aflat inițial la ieșirea din SV, unde una dintre acestea filma cu telefonul mobil, iar altele două întrebau alegătorii dacă au primit careva recompense pentru vot. Ulterior, după ce li s-a făcut observație, acestea și-au schimbat locația (aproximativ 500 m de la SV), continuându-și activitatea.
  • SV 7/41, Cahul, Giurgiulești. Candidații se află în raza de aproximativ 100 m de la SV.
  • SV 32/27, Ștefan Vodă, Slobozia. În preajma SV s-au adunat în grupuri susținători ai ambilor candidați, discutând între ei.
  • SV 11/38, Cimișlia, Porumbrei. Un candidat se află în raza SV (aproximativ 50 m), discutând cu alegătorii.
  • SV 32/25, Ștefan Vodă, Răscăieți. Un candidat a intrat în SV unde s-a aflat circa 8 minute, s-a așezat lingă observatori și vorbește cu aceștia.
  • SV 1/278, Chișinău, Vatra. La ora 11:48, primarul a chemat la intrarea în SV unul din membrii BESV și i-a solicitat informația privind prezența la vot. Ca răspuns la numărul comunicat de membrii BESV, acesta a declarat că trebuie de mobilizat alegătorii. La scurt timp, primarul a plecat.
  • SV 24/ 6 Ocnița, Otaci. O persoană se afla la distanța de 50 m de la secția de votare. Aceasta avea o foaie A4 cu o listă de persoane. Către această doamnă se apropiau mai multe persoane pentru a se verifica cu lista din mâna doamnei sus-menționate.
  • SV 1 /265 Chișinău, Durlești. Între orele 8-11 la o distanță de aproximativ 10-20 m de SV se afla un automobil Volvo, în care se aflau două persoane. Observatorul Promo-LEX a anunțat președinta BESV, care s-a apropiat și le-a comunicat că nu au voie să se afle în raza secției de votare. Una dintre persoane, a continuat să se afle în raza de 30 de m a secției de votare, iar automobilul a plecat. Președinta BESV a anunțat Poliția.
  • SV 34/26 Telenești, Leușeni. Un candidat s- a aflat între orele 11.40-12.40 în raza de mai puțin de 100 m și a discutat cu locuitorii.
  • SV 13/13 Dondușeni, Frasin. La o distanță de 20 metri se afla cel puțin 30 de min. o rudă apropiată a unuia dintre candidați.
  • SV 22/12, Leova, Baiuș. Un candidat se afla în apropierea SV, discutând cu alegătorii. La fața locului era prezent și un polițist, fără însă a interveni.

Incidente cu referire la utilizarea camerei de filmare în SV – 1 caz.

  • SV 33/21, Taraclia, Samurza. Camera video nu a fost deconectată de la deschiderea SV, aceasta filmând în continuare procesul votării.

Votarea nejustificată în grup (în cabine de vot se află 2 și mai multe persoane) – 2 cazuri.

  • SV 1/ 176 , Chișinău, Ciocana. Două persoane, soț și soție au votat în aceeași cabină de vot. Președintele BESV, nu a reacționat.
  • SV 1/276, Chișinău, Durlești. S-au apropiat două persoane de vârsta a treia de cabinele de vot și una a votat pentru cealaltă motivând că vede rău. Președintele BESV a anulat buletinele de vot și alegătorilor li sau oferit alte buletine.

Agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 2 cazuri

  • SV 9/15, Călărași, Dereneu. În perimetrul de 100 m de la SV, un candidat la funcția de primar al localității, face agitație electorală.
  • SV 1/194, Chișinău, Ciocana. Un alegător, care și-a exercitat dreptul la vot i-a sugerat altui alegător, pentru care candidat să voteze. Președintele BESV a intervenit prompt și problema a fost soluționată.

Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 1 caz.

  • SV 9/12, Călărași, Bravicea. Potrivit zvonurilor în perimetrul de 100 m de la SV, la magazinul alăturat, s-ar oferi gratis băuturi alcoolice.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 8 cazuri.

  • SV 18/34 Florești, Unchitești. La SV activează doar un singur operator.
  • SV 18/20 Florești, Cuhureștii de Jos. La SV activează doar un singur operator.
  • SV 1/135 Chișinău, Centru. Sistemul SIAS Alegeri, nu a funcționat aproximativ 10 min. Alegătorii au fost înregistrați pe o foaie și ulterior datele acestora au fost introduse în baza de date.
  • SV 1/96 Chișinău, Buiucani. Sistemul SIAS Alegeri nu a funcționat aproximativ 15 min din cauza că a dispărut conexiunea la internet.
  • SV 1/162, Chișinău, Ciocana. La ora 10.06 minute, timp de aproximativ 12 minute, nu a funcționat sistemul SIAS Alegeri. Procesul de votare a fost suspendat până când nu s-a înlăturat deficiența tehnică a calculatorului.
  • SV 1/135 Chișinău, Centru. În sistemul SIAS Alegeri sunt introduși 895 de alegători, iar potrivit listelor electorale de bază, numărul total de alegători este de 1895.
  • SV 16/25 Edineț, Cipeleuți. Începând cu ora 11.10 timp de 10-15 minute nu a funcționat SIAS Alegeri.
  • SV 1/162, Chișinău, Ciocana. A fost suspendat procesul de votare începând cu 13.30- 13.37, din cauza că nu este conexiune la internet și nu funcționează sistemul SIAS Alegeri. Președintele BESV, a solicitat asistența tehnică a specialiștilor.

Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 3 cazuri.

  • SV 1/57 Chișinău, Botanica. La domiciliul alegătorului apar câteva persoane care locuiesc acolo. Problema a apărut încă la alegerile parlamentare din 24.02.2019.
  • SV 1/19 Chișinău, Botanica. Alegătorul nu s-a regăsit în listele electorale, având deja domiciliul la secția de votare respectivă, a fost inclus în listele suplimentare.
  • SV 1/262 Chișinău, Durlești. Cinci alegători au fost introduși în listele suplimentare fiindcă nu  se regăseau în listele electorale de bază. În SIAS Alegeri  se regăsesc, dar fără număr la stradă.

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – 2 cazuri

  • SV 34/3, Telenești. La ora 9.30 un alegător a fotografiat buletinul de vot.
  • SV 1/302, Chișinău, Stăuceni. După ce a votat, un alegător a fotografiat buletinul de vot. La solicitarea membrilor BESV, fotografia a fost ștearsă.

Acte de violență sau intimidări ale alegătorilor, sau altor persoane – 1 caz.

SV 5/2, Basarabeasca. Observatorul unui concurent a manifestat un comportament agresiv față de membrii BESV din cauza deconectării camerei video după filmarea procedurilor de deschidere a SV.

Deconectarea curentului electric – 2 cazuri.

  • SV 32/23, Ștefan Vodă, Viișoara. La ora 11:53, a fost raportat faptul că nu este lumină în SV, iar alegătorii sunt înregistrați de operatori pe o foaie A4. În rezultat, s-a format un rând de aproximativ 15 persoane.
  • SV 32/22, Ștefan Vodă, Purcari. La ora 11:53, a fost raportat faptul că nu este lumină în SV, iar alegătorii sunt înregistrați de operatori pe o foaie A4. În rezultat, s-a format un rând.

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 7 cazuri.

  • SV 11/24, Cimișlia, Gura Galbenei. Urna mobilă inițial nu a fost sigilată, fiind aplicat sigiliul abia la momentul plecării prin localitate (aproximativ ora 10). La SV au fost înregistrate 74 de cereri de votare la locul aflării.
  • SV 4/3, Anenii Noi. Două din cele 3 urne staționare au fost sigilate doar cu câte 3 sigilii.
  • SV 1/91 Chișinău, Buiucani. La una dintre urnele de vot staționare sunt aplicate doar 3 sigilii. Președintele BESV, a motivat că nu sunt suficiente sigilii.
  • SV 4/40, Anenii Noi, Varnița. Una din urnele de vot staționare nu a fost sigilată, fiind păstrată lângă masa președintelui BESV.
  • SV 4/10, Anenii Noi, Bulboaca. În incinta SV se află 3 urne de vot care nu sunt sigilate (păstrate după masa membrilor BESV.
  • SV 4/10, Anenii Noi, Bulboaca. În incinta SV se află 3 urne de vot care nu sunt sigilate (păstrate după masa membrilor BESV.
  • SV 1/290 Chișinău. Budești. În secția de votare sunt trei urne de vot staționare, dar a fost sigilată doar una.

Buletine de vot utilizate neconform – 1 caz.

  • SV 1/108 Chișinău, Buiucani. O alegătoare a deteriorat buletinul de vot după care l-a introdus rupt, în urna de vot. În urma acestui incident a avut și un schimb de replici dure cu membrii BESV. Președintele BESV a întocmit un proces-verbal pe cazul dat.

Altele – 2 cazuri

  • SV 1/234, Chișinău, Rîșcani. O persoană s-a prezentat ca fiind de la Accent TV și a solicitat prezentarea listei alegătorilor care au solicitat votarea la locul aflării în turul I. Dat fiind faptul că lista respectivă nu a fost păstrată de BESV, reprezentantul unui concurent din SV a depus o adresare prin care a reclamat acțiunile Președintelui BESV, cu solicitarea de a face rost de lista respectivă și a asigura dreptul la vot alegătorilor care au solicitat votarea la locul aflării (solicitări depuse până la turul I).
  • SV 1/299, Chișinău, Stăuceni. Membri BESV deja au completat anumite rubrici din procesul verbal de numărare a voturilor și l-au semnat, urmând la final să includă cifrele.

UPDATE 13.31. Până la ora 13:30, în municipiul Chișinău au votat peste 120 de mii de cetățeni, adică 10,79% din numărul total al celor așteptați la urne. Prezența la vot, în toată țara, până la 11:30 este de aproape 364 de mii de alegători, adică puțin peste 18,9%.

UPDATE 13.27. Președintele CEC, Dorin Cimili, susține că scrutinul de azi se desfășoară în condiții normale. Acesta a anunțat în cadrul unui briefing că nu au fost înregistrate incidente care să împiedice procesul electoral. În același timp, președintele CEC a făcut un apel către alegători ca să respecte legislația electorală. Potrivit lui Cimili, femeile sunt mai active decât bărbații, iar cea mai scăzută prezență la vot se atestă în rândul tinerilor.

UPDATE 11.40. La ora 11.30 și-a exprimat votul și președintele țării, Igor Dodon. „Vreau să îndemn toți cetățenii Republicii Moldova azi să fie activi și să iasă la vot. În ceea ce ține de Chișinău, avem o situație destul de stranie în ultimii 15 ani, deseori se votează nu pentru cineva, ci împotriva cuiva. Deseori se votează răul cel mai mic, foarte des se votează geopolitic. Mesajul meu către chișinăuieni este foarte simplu. Nu va veni Moskova, Bucureștiul, Bruxellesul sau Kievul să facă ordine la voi în Chișinău. În Chișinău ordine vom face noi, profesioniștii, oamenii care știu ce trebuie de făcut. Vreau să vă îndemn, dragi chișinăuieni, nu călcați pe aceeași greblă pe care am călcat toți împreună în ultimii ani. Votați cu rațiune, lăsați emoțiile la o parte”, a declarat Igor Dodon la ieșirea de la secția de votare.

Urmăriți declarațiile lui Igor Dodon. Sursa video: privesc.eu:

UPDATE 11.30. Până la ora 11:30, în municipiul Chișinău au votat peste 68 de mii de cetățeni, adică 10,79% din numărul total al celor așteptați la urne. 

Foto: captură CEC.md

Prezența la vot, în toată țara, până la 11:30 este de aproape 225 de mii de alegători, adică puțin peste 14%.

Foto: captură CEC.md

UPDATE 10.40. La ora 10.30 a venit să-și exprime dreptul la vot candidatul PSRM la funcția de primar al Capitalei, Ion Ceban. „Eu am votat pentru un viitor mai bun pentru oraș și suburbii. Am votat ca aceste schimbări să vină cât de curând posibil. Am votat pentru drumuri mai bune, pentru lacuri curățate, să nu existe miros neplăcut în Capitală, pentru o capitală administrată profesionist și eu știu că acest lucru este posibil”, a declarat Ion Ceban la ieșirea de la secția de votare.

Urmăriți declarațiile lui Ion Ceban. Sursa video: privesc.eu:

UPDATE 10.15. În jurul orei 10 a votat și prim-ministra Maia Sandu. „Îmi doresc să avem oameni onești aleși azi în funcția de primar, oameni curajoși și profesioniști, care pot să rezolve problemele cetățenilor transparent și cu maximă corectitudine. Am votat ca să continuăm efortul de curățare a statului și de construcție a unui stat adevărat. Îmi doresc investiții seriose la Chișinău, reparații durabile, îmi doresc proiecte care să facă orașul mai frumos, să rezolvăm problema care ține de stația de epurare, să avem și aer ,și ape curate și să rezolvăm probleme ce țin de funcționarea instituțiilor municipale”, a declarat Maia Sandu la ieșirea de la secția de votare.

Urmăriți declarațiile Maiei Sandu. Sursa video: privesc.eu:

UPDATE 10.10. La ora 10.00 și-a exprimat opțiunea de vot președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi. „De data aceasta am votat pentru un primar care sper că va fi pentru patru ani și nu pentru un an de zile. Votul meu a fost pentru un primar care vine să facă ordine în primărie, în municipiul Chișinău, ca să putem să ne mândrim cu Capitala noastră”, a declarat președinta Parlamentului la ieșirea de la secția de votare.

Urmăriți declarațiile Zinaidei Greceanîi. Sursa video: privesc.eu:

UPDATE 9.50. În cursul dimineții, Misiunea de Observare Promo-LEX a Alegerilor Locale a constatat mai multe încălcări, între care, deschiderea cu deficiențe a unei secții de votare la Chișinău. Camera video și laptopul din secția de votare au fost păstrate în al doilea safeu care nu poate fi deschis din cauza că în momentul deschiderii safeului s-a rupt cheia. A fost solicitată asistența specialiștilor, însă până la ora 07.30 nu a putut fi soluționată problema. Operatorii notează alegătorii pe o foaie. În șase cazuri, observatorii Misiunii au constatat prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale în raza a 100 de metri de la locul secției de votare. În nouă cazuri urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale:

  • SV 1/14 Chișinău, Botanica. Urnele au fost sigilate cu 3 sigilii, urna mobilă doar cu una. Președintele a motivat faptul că nu are suficiente sigilii, și că celelalte rămase o sa le folosească la saci. (SV a primit 10 sigilii).
  • SV 1/6 Chișinău, Botanica. Urnele de vot au fost sigilate doar cu 2 sigilii, urna mobilă cu una, din motiv că sunt prea puține sigilii.
  • SV 1/24 Chișinău, Botanica. Urnele de vot au fost sigilate doar cu 2 sigilii, urna mobilă cu una. Președintele nu a argumentat din ce cauză.
  • SV 1/17 Chișinău, Botanica. Urnele de vot au fost sigilate doar cu 2 sigilii, urna mobilă cu una, din motiv că sunt prea puține sigilii.
  • SV 31/20 Șoldănești, Glingeni. Urna staționară a fost sigilată cu 3 sigilii.
  • SV 1/194, Chișinău, Ciocana. În secția de votare sunt trei urne de vot staționare, dar a fost sigilată doar una. Președintele BESV a motivat că în procesul-verbal întocmit este menționat că este doar o singură urnă de vot.
  • SV 1/253, Chișinău, Rîșcani. Urnele de vot nu au fost sigilate în mod corespunzător. La două urne s-au aplicat câte trei sigilii. Președintele BESV a motivat prin faptul că nu a primit sigilii suficiente de la CEC.
  • SV 1/230, Chișinău, Rîșcani. Urnele de vot au fost sigilate doar câte 3 sigilii din motiv că au primit puține de la CEC.
  • SV 1/229, Chișinău, Rîșcani. Urnele de vot nu au fost sigilate în mod corespunzător. La două urne s-au aplicat câte trei sigilii. Președintele BESV, a motivat că nu a primit sigilii suficiente de la CEC.

În trei cazuri, la Chișinău și la Telenești, a fost oprit procesul de filmare la operațiile de deschidere a secției de votare. În două cazuri a fost costatată agitația electorală sau PR-ul negru în perimetrul de 100 de metri sau în incinta secției de votare. În cinci cazuri, au fost depistate deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat), după cum urmează:

  • SV 18/67, Florești, Vărvăreuca. Cel puțin până la ora 6.57 nu funcționa internetul în secția de votare.
  • SV 34/1, Telenești. După deschiderea secției de votare, nu funcționa internetul.
  • SV 1/283 Chișinău, Băcioi. S-a deconectat internetul. Operatorii SIAS Alegeri înregistrează alegătorii pe hârtie.
  • SV 1/27 Chișinău, Botanica. La 08.25 SIAS Alegeri a încetat să funcționeze timp de aproximativ 15 minute, alegătorii au așteptat până s-a rezolvat problema.
  • SV 1/154 Chișinău, Centru. La deschiderea secției de votare nu funcționa internetul. A fost solicitată asistența tehnică.

 

UPDATE 9.45. În jurul orei 9.35, însoțit de soție și fiica sa, a venit să voteze Andrei Năstase, reprezentantul Blocului Electoral ACUM. „Așa cum am făcut-o de fiecare dată, am votat pentru principiile și valorile în care cred, pentru oamenii din Chișinău și suburbii, pentru dreptul nostru la o viață mai bună, la bunăstare, echitate socială, într-o societate liberă de minciună, dezbinare, propagandă, trădare, compromis și oportunism Am votat cu certitudinea că de această dată nimeni nu va mai îndrăzni să ne fure decizia, votul, așa cum au făcut-o anul trecut”, a declarat Andrei Năstase la ieșirea de la secția de votare. 

Urmăriți declarațiile lui Andrei Năstase. Sursa video: privesc.eu:

UPDATE 8.25. Primul politician care a votat azi se pare că este ex-primarul Dorin Chirtoacă. În jurul orei 8.00 acesta s-a prezentat la secția de votare. „Am votat pentru 60% la 40%. Să fie curat și îngrijit, să plătești atât cât costă, să fie transportul confortabil și sigur. Un loc de muncă să fie bine plătit, cu salariu plătit în alb, nu în plic. Am votat pentru un oraș cu servicii publice adecvate sec. XXI – și educație, și sănătate, și protecție socială. După aceea, pentru un oraș cu parcuri amenajate, cu aer curat, cu apă de calitate, lucru care într-o anumită măsură s-au făcut și mai trebuie continuate pentru a fi duse până la capăt”, a declarat Chirtoacă la ieșirea de la secția de votare. „Am votat pentru ca să punem punct și să terminăm cu haosul pe care l-a creat regimul Plahotniuc în ultimii zece ani”, a adăugat ex-primarul.

Urmăriți declarațiile lui Dorin Chirtoacă. Sursa video: realitatealive.md:

UPDATE 8.15. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, pentru suplinirea celor 384 de mandate de primar candidează 768 de persoane, dintre care 589 bărbați și 179 femei. Cel mai tânăr dintre candidați are 25 de ani, iar cei mai în vârstă au câte 72 și, respectiv, 74 de ani. Din totalul candidaților la funcția de primar 85 (11,07%) sunt independenți, iar 683 (88,93%) reprezintă o formațiune politică.

Turul II al alegerilor locale generale are loc în 1.042 de secții de votare. Dintre acestea, 307 – în municipiul Chișinău. La ora 7.00 au fost deschise toate secțiile de votare din țară. Au fost înregistrate două incidente la două secții de votare din municipiul Chișinău. În primul caz a fost o pană de curent, cauzată de consecințele lucrărilor de reparație în zonă. În al doilea, a fost o problemă legată de dificultatea deschiderii safeului unde se păstrau calculatoarele pentru operatori. În ambele cazuri problemele au fost remediate și procesul electoral decurge în regim normal. Pentru scrutinul de astăzi au fost tipărite circa 1,7 milioane de buletine de vot.

Mariana Colun, Julieta Savițchi
03/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii