Live text // Alegeri locale generale și parlamentare noi în Republica Moldova: Se aleg primari în aproape 900 de localități și deputați în patru circumscripții

Mariana Colun, Julieta Savițchi
20/10/2019
Foto: CIJM

Duminică, 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne pentru a-și alege primarii, consilierii locali și cei raionali sau municipali. De asemenea, în patru circumscripții uninominale vor fi aleși deputații care vor accede în Parlament. Astfel, azi vor fi aleși 898 de primari și 11.580 de consilieri. Echipa Anticoruptie.md vă invită să urmăriți un live text pentru a afla care sunt cele mai importante evenimente și declarații ale zilei. Accesați rubrica „Electorala” de pe portalul nostru pentru a vedea informații despre unii candidați care aspiră la un mandat de primar în Chișinău și suburbiile Capitalei, precum și în unele orașe din țară.

Urmăriți live prezența la vot a cetățenilor. Sursa video: privesc.eu:

UPDATE 21.53 Candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase, după închiderea secțiilor de votare: „Mulțumesc tuturor locuitorilor din Chișinău, din suburbii și tuturor cetățenilor care au votat astăzi. Aceste alegeri, poate cele mai importrante din ultimii ani, s-au derulat în condiții mult mai bune, decât de cele de până acum, fără incidente semnificative. Cu toate acestea, nu a lipsit manipularea, intoxicarea opiniei publice cu știri false, denigrări și atacuri murdare venite din interiorul și exteriorul țării. Fac un apel la vigilență, deoarece urmează o numărătoare lungă. Am trecut un test foarte important pentru tânăra noastră democrație. În acest moment orice fel de estimare a rezultatelor alegerilor este inoportună. Noaptea va fi lungă, dar vă rog să rezistați până la final. După atâta rău, va fi și bine”.

UPDATE 21.49 Candidatul PSRM, Ion Ceban, după închiderea secțiilor de votare: „Am idei concrete, am planuri conrete și soluții concrete”.

UPDATE 21.02 Secțiile de votare s-au închis. La urne s-au prezentat 1 milion 173 de mii de alegători, ce constituie 41,67 la sută din numărul cetățenilor Republicii Moldova cu drept de vot. Alegerile sunt valide. Rata de participare în Chișinău a fost de 36,04 la sută față de 48,68 % la alegerile locale din 14 iunie 2015.

UPDATE 20.30 Până la închiderea secțiilor de votare au rămas 30 de minute. La urne s-au prezentat 41,4% din alegători.

UPDATE 20.02 Până la ora 20.00 la urnele de vot s-au prezentat un milion 152 mii de alegători, 40,9 la sută din cetățenii cu drept de vot.

UPDATE 19.45. Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor locale generale și parlamentare noi din 20 octombrie 2019 a constatat 321 de incidente raportate de către observatorii Promo-LEX până la 18:30. Între acestea, au fost depistate două cazuri de intimidare a observatorilor Promo-LEX. Într-o secție de votare de la Soroca observatorul Promo-LEX a fost intimidat și presat psihologic de președinta CECE II Soroca, Stela Zabrian și de vicepreședintele CECE II Soroca, Veaceslav Ursu, pe motiv că observatoarea Natalia Vrabie a reflectat obiectiv prestația CECE II Soroca pe parcursul campaniei electorale. La o secție de la Sângera, observatorul Promo-LEX a fost intimidat și amenințat de observatorul din partea unui concurent. În 11 cazuri a fost constatată prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare:

  1. SV 14/6 Drochia. Afiș A3, poster publicitar, două unități în raza secției.
  2. SV 13/6 Dondușeni, s. Briceni. Poster format A3 publicitate electorală. Pe stâlp la 30 metri de SV.
  3. SV 32/16. Ștefan Vodă, Marianovca. La intrarea în SV este amplasat panoul de afișaj și acolo stau 2 afișe ale unui candidat.
  4. SV 7/52 Cahul. Afișe electorale plasate pe stâlpi in raza de 100 m de la secția de votare.
  5. SV 20/4, Hîncesti. Billboard concurent observat în perimetrul 100m al secției de votare.
  6. SV 20/3, Hîncesti, Billboard-uri a doi concurenți observate în perimetrul 100m al secției de votare.
  7. SV 20/14. Florești, Cașunca. Observatorul a constatat în raza de 30 m 2 afișe electorale, pentru doi concurenți.
  8. SV 1/297 Chișinău, Sîngera. La 60-70 m de SV este amplasat un banner a unui candidat. Observatorul a anunțat președintele BESV, dupa care președintele BESV a anunțat polițistul. La fața locului a venit și candidatul. Până la ora actuală, bannerul nu a fost scos.
  9. SV 1/ 311, Chișinău, Ghidighici. La o distanță de 90 de metri de la secție a fost a amplasat un afiș electoral (A4) pe stâlp cu candidat la funcția de primar. Un observator a sesizat Președintele BESV, iar la ora 13.30, afișul electoral a fost dezlipit de polițist.
  10. SV 14/04 Drochia, Drochia. Pliant lipit pe un stâlp, care se află între două SV aproape una de alta.
  11. SV 20/14 Hîncești, Buteni. În raza de 30 m2 de la SV, au fost observate afișe electorale. Președintele BESV nu a reacționat.

Misiunea Promo-LEX a constatat 12 cazuri de agitație electorală sau PR negru pentru a determina alegerea alegătorilor, după cum urmează:

  1. SV 1/262 Chișinău, Durlești. Din spusele observatorului, un candidatul independent, se afla la intrarea unui local (alimentara) ce se afla la o distanță de 40 metri de la SV și făcea agitație electorală. Persoana dată se afla în acel loc timp de 20-30 minute.
  2. SV 32/16 Ștefan Vodă, Marianovca. La intrarea în SV este amplasat panoul de afisaj și acolo stau 2 postere al unui candidat.
  3. SV 2/49, Bălți. Candidat la funcția de consilier, în imediata apropiere de SV discuta cu alegătorii. Președintele BESV sau polițistul nu au sesizat acest fapt și anumite măsuri nu au fost întreprinse.
  4. SV 2/51, Bălți. Un alegător din cabina de vot alăturată, în timpul procesului de vot făcea agitație electorală pentru un concurent și insista ca alt alegător să voteze anume pentru acest candidat. Președintele BESV, s-a apropiat de alegătorul respectiv și a încercat să înlăture incidentul, explicându-i că nu are dreptul să facă agitație electorală. Alegătorul însă a refuzat să se supună cerințelor. Ulterior, acesta a părăsit secția de votare strigând ,, МАФИЯ НЕ ВЫИГРАЕТ”.
  5. SV 1/273 Chișinău, Sîngera. Un candidat la funcția de primar, se afla la o distanță de 75 de metri de la SV și făcea agitație electorală. După ce observatorul a făcut poze, el a plecat.
  6. SV 1/269 Chișinău, Sîngera. La o distanță de 90 de metri de la SV era prezent un candidat, care făcea agitație electorală timp de 30 min. Ulterior a fost alungat de alt candidat, care a rămas să  facă agitația electorală.
  7. SV 1/269 Chișinău, Sîngera. Un candidat se deplasa în raza SV și făcea agitație electorală. Aceasta a avut loc în perioada 11.30-14.30
  8. SV 9/29 Călărași, Paulești. În fața secției de votare stau câteva persoane și fac agitație electorală în favoarea unui candidat. După ce au primit observații, persoanele s-au distanțat, însă continuă să facă agitație electorală prin localitate. Agitația se desfășoară prin atragerea la discuții, fără careva materiale electorale.
  9. SV 1/ 221 Chișinău, Rîșcani. Un alegător , după votare s-a apropiat de observatori și a început o discuție despre alegeri, afirmând pentru cine a votat. Nimeni din membrii BESV nu i-au făcut observație iar peste 5-7 min a părăsit secția de votare.
  10. SV 25/13 Orhei, Orhei. În raza de 100 m se aflau 8 persoane, care pe parcurs la circa două ore făceau agitație electorală pentru un concurent. Polițistul și Președintele BESV, i-au atenționat că nu au dreptul să facă agitație.
  11. SV 01/299 Chișinău, Stăuceni. Observatorul a constatat că la un alegător, după exercitare dreptului de vot i-a căzut o foiță unde era menționat pentru cine trebuie să voteze.
  12. SV 28/7 Sîngerei, Alexăndreni. Agitație pentru un candidat în preajma SV.

De asemenea, în trei cazuri observatorii au depistat zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor pentru a determina alegerea alegătorilor:

  1. SV 1/287, Chișinău, Bubuieci. Observatorul a fost martor al unei situații în care o persoană care se deplasa cu un autoturism Toyota nr. CRS 474 și un observator (neidentificat de cine a fost acreditat) au oferit bani unui alegător (circa 1000 lei) cu exclamația ”Держи зарплату!”, nefiind clar pentru ce servicii prestate.
  2. SV 1/272 Chișinău, Sângera. La aprox.15-20 m de secție se află un bar unde alegătorii, după ce votau, se apropiau și discutau despre alegeri. In mod permanent erau prezente două persoane.
  3. SV 11/46 Cimișlia, Valea Perjei. Doi alegători au afirmat că vor primi 200 lei pentru votarea unui candidat. Au fost zvonuri că dacă alegătorii filmează primesc 400 lei. Președinta BESV a spus că nu crede și atât.

În trei cazuri, Misiunea a observat transportarea organizată a alegătorilor.

  • SV 1/272 Chișinău, Sîngera. Mașina marca Niva CPL-709 de mai multe ori (aproximativ 2-3 ori) a transportat persoane la SV. Majoritatea persoanelor erau în vârstă sau cu nevoi speciale.
  • SV 32/24, Ștefan Vodă, Slobozia. Automobil marca Audi cu numere de înmatriculare Italiene BC950KN aduce alegători organizat la SV, se oprește la o distanță de 200 metri de SV, unul dintre alegători era în stare de ebrietate.
  • SV 21/06 Ialoveni, Ialoveni. Un cetățean a fost văzută că transportă persoane și le petrece până la SV. Președintele a fost anunțat și a discutat, el a motivat ca ajută persoanele din vecinătate.

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 de metri a fost constatată în șase cazuri:

  1. SV 7/43 Cahul, Iujnoe. Candidatul la funcția de primar s-a aflat în incinta secției de votare timp de 10 minute. Acesta a servit ceai cu observatorii. La observația președintelui, candidatul la funcția de primar a părăsit secția de votare.
  2. SV 01/278 Chișinău, Vatra. Secretara APL, după ce și-a exercitat dreptul la vot, a stat în SV aprox. 15 min. După care timp de 30-45 min, s-a aflat în raza SV, la o distanță mai mică de 50 de metri și făcea agitație electorală. A plecat după ce a fost sesizată de Președintele BESV.
  3. SV 34/03 Telenești, Telenești. Candidații la funcția de consilieri, din partea a doi concurenți au stat aproximativ 3 ore în raza de 50 m de la secția de votare și discutau cu fiecare alegător. Președintele BESV, nu a reacționat la acest incident.
  4. SV 15/24 Dubăsari, Coșnița. Alegătorii după ce votează rămân în SV, poartă discuții și aglomerează SV. Unii alegători după ce au ieșit din SV, se întorc și din această cauză se creează aglomerații. Membrii BESV nu au nici o reacție.
  5. SV 25/07 Orhei, Orhei. O persoană neautorizată, din partea unui concurent, a intrat fără a se prezenta în SV și chiar de la ușă a început să filmeze încăperea. La solicitarea Președintelui BESV de a întrerupe procesul de filmare și de a se prezenta persoana respectivă s-a comportat inadecvat. Cazul se soluționează de către poliție.
  6. SV 34/2 Telenești. Persoane neautorizate se află în raza de 100 m de la BESV de minim 4 ore, observați de la 13.30 și până la 17.30.

Misiunea Promo-LEX a constatat șase acte de violență sau intimidări ale alegătorilor, sau altor persoane:

  1. SV 1/69, Chișinău, Botanica. Un alegător s-a manifestat agresiv în incinta SV. Acesta a intimidat verbal președintele BESV. Motivul situației conflictuale a fost impresia alegătorului precum că membrii BESV au discutat ceva între ei despre el. Membrii BESV au încercat să aplaneze conflictul, după care alegătorul a plecat.
  2. SV 1/54, Chișinău, Botanica. Observatorul unui concurent s-a certat cu observatorul altuia, ambii utilizând cuvinte necenzurate. Motivul conflictului a fost faptul că unul din ei asculta muzică la telefon, iar acest fapt deranja pe alții. După implicarea președintelui BESV, conflictul a fost soluționat.
  3. SV 1/31, Chișinău, Botanica. Un alegător cu viza de reședință expirată a dorit să voteze. După ce președintele BESV nu a permis votarea, acesta a manifestat un comportament agresiv, perturbând activitatea BESV. După ce președintele a declarat că va apela la poliție, acesta a plecat.
  4. SV 11/46 Cimișlia, Valea Perjei. Un grup de alegători nu au permis actualului primar, Plămădeala Alexandru (candidat independent) să intre în secția de votare pe motiv că nu sunt mulțumiți de activitatea lui. După intervenția a 3 echipaje de poliție acesta a intrat in secția de votare.
  5. SV 01/260 Chișinău, Cricova. Un alegător în etate, după ce a primit buletine de vot a solicitat să voteze cu soția din motivul vederii slabe. Soția a menționat că el nu are deficiențe de vedere și Președintele BESV a interzis votarea în grup. Bărbatul a început să amenințe și să înjure membrii BESV. După ce acesta a votat, a declarat public pentru cine a votat și a părăsit SV.
  6. SV 01/187 Chișinău, Ciocana. A intrat în SV o persoană posibil drogată și a început să facă conflict cu membrii BESV. Apoi cerea ajutor de la președinte  pentru a aplica ștampila

Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) au fost constatate în număr de 20.

  1. SV 01/192 Chișinău, Ciocana. Un alegător nu s-a regăsit în listele de electorale, cu toate că domiciliul corespunde SV. Alegătorul a fost inclus în listele suplimentare.
  2. SV 18/58 Florești, Sănătăuca. Candidatul la funcția de primar a înregistrat 4 persoane cu viza de reședință temporară pe data de 14 sau 15 octombrie 2019 și astăzi aceștia au votat pe liste suplimentare.
  3. SV 1/56, Chișinău, Botanica. În cazul unui alegător, conform datelor din SIAS Alegeri, adresa nu corespundea cu adresa corectă din buletin. Membrii BESV au verificat listele de bază și nu au găsit persoana, sugerându-i alegătorului să se prezinte la SV la care este arondat conform datelor din SIAS Alegeri. În rezultat, cu toate că conform datelor din buletinul de identitate alegătorul trebuia să voteze la SV 1/56, acesta a fost direcționat la o altă SV.
  4. SV 2/27, Bălți. Un alegător nu s-a regăsit în listele electorale de bază. Acesta a votat pe listele suplimentare.
  5. SV 1/39, Chișinău, Botanica. Un alegător a identificat o persoană străină necunoscută înregistrată în listele electorale de bază la adresa sa de domiciliu. Acesta a menționat că la fiecare alegeri se confruntă cu situația când la domiciliul lui sunt înscrise diferite persoane străine. Președintele BESV nu a putut comenta situația și nu a avut nici o reacții.
  6. SV 1/136, Chișinău, Centru. Un alegător a depistat persoane cunoscute decedate în listele electorale.
  7. SV 1/74, Chișinău, Buiucani. Un membru BESV a indicat greșit locul în care să voteze. În rezultat, acesta a semnat în locul altei persoane, nefiind informat despre acest lucru.
  8. SV 1/258, Chișinău, Codru. Alegătorul nu s-a regăsit în listele electorale de bază, fiind inclus în listele suplimentare.
  9. SV 1/139, Chișinău, Centru. Alegătorul a observat că în spațiul destinat semnăturii în dreptul numelui său era deja semnat de alt alegător.
  10. SV 1/136, Chișinău, Centru. Un membru BESV a indicat eronat alegătorului spațiul în care acesta trebuia să semneze în listele electorale.
  11. SV 2/29, Bălți. Un alegător nu s-a regăsit nici în lista electorală de bază și nici în SIAS Alegeri, deși conform buletinului său de identitate domiciliul său era stabilit în localitatea și la SV respectivă. Alegătorului nu i s-a permis să voteze pe listele suplimentare.
  12. SV 1/131, Chișinău, Centru. Un alegător a identificat o persoană străină cu viza de reședință la el în apartament. Acesta a menționat că persoana respectivă a locuit demult la el în apartament. Alegătorul s-a prezentat fost și la ASP pentru a exclude toate persoanele străine, însă în listele electorale acesta tot apare.
  13. SV 7/ 7 Cahul. Listele electorale cu alegătorii din spital au ajuns la BESV aproape de ora 12. Președintele BESV nu a avut o reacție.
  14. SV 1/ 217 Chișinău, Rîșcani. Constatarea de către alegător a prezenței persoanei decedate în listele electorale.
  15. SV 1/232 Chișinău, Rîșcani. Alegătorul nu s-a regăsit în listele electorale și în baza de date SIAS și a fost inclus în listele suplimentare
  16. SV 01/192 Chișinău, Ciocana. Alegătorul nu s-a regăsit în listele electorale, dar viza de reședință  corespunde SV. A fost inclus în listele suplimentare
  17. SV 01/275 Chișinău, Vadul lui Vodă. Alegătorul nu s-a regăsit în listele de bază și a fost inclus în cele suplimentare.
  18. SV 1/222 Chișinău, Rîșcani. Alegătorul nu s-a regăsit în listele electorale și în baza de date SIAS și a fost inclus în listele suplimentare.
  19. SV 1/ 213 Chișinău, Rîșcani. O alegătoare a constatat că în listele electorale este prezentă sora ei, ce a decedat 5 ani în urmă. Președintele BESV a făcut o notiță în dreptul numelui ca să nu poată semna în locul dumneaei.
  20. 18/1 Floresti, Mărculești. În perioada 16-17, octombrie 2019, au fost puse la evidență (cu viza de reședință temporară) 16 persoane. Activitatea data este în interesul candidatului din partea partidului.

UPDATE 19.15. Expertul Dionis Cenușă a analizat într-o postare pe Facebook motivele prezenței modeste la vot a diasporei. 

UPDATE 19.05. Până la ora 19 au reușit să voteze peste un milion 103 mii de persoane, ceea ce reprezintă 39,21% din numărul total al persoanelor cu drept de vot. Cele mai active au fost femeile, cu 54,33%. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani au votat în cel mai mare număr - 35,25% din numărul total al votanților. Cei mai „leneși” până la ora 19 au fost tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani - 6,68%.

Foto: captură cec.md

La Chișinău până la ora 19 au votat 210 mii de oameni, adică 33,06% din numărul total al populației cu drept de vot. La fel ca în toată țara, cel mai activ segment al votanților din municipiul Chișinău îl constituie persoanele cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani - 33,64%. Doar 5,76% dintre tineri (de 18-25 de ani) și-au exercitat dreptul la vot până la ora 13.

Foto: captură cec.md

UPDATE 18.15. Potrivit unui briefing al membrilor CEC, în municipiul Chișinău, până la ora 18 au votat circa 30% din alegători. În circumscripția uninominală nr. 17, s-a înregistrat o prezență la vot de 23.300 de persoane, în circumscripția nr. 33. au votat circa 20 de mii de alegători până la ora 18. În circumscripția nr. 48 au votat 1.100 de alegători. Totodată, în opt secții de votare organizate în circumscripția respectivă nu a votat nicio persoană. 6.900 de alegători au votat în circumscripția nr. 50.

Dorin Cimil, președintele CEC, a anunțat că a fost informat despre 58 de cazuri de încălcări, care s-au produs între orele 7 și 14. „Dintre acestea, 17 cazuri țin de agitație electorală, 11 - de afișarea afișajului electoral, patru cazuri de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor. Toate acestea se examinează de IGP”, a subliniat Cimil.

Sursa video: privesc.eu

UPDATE 17.05 Până la ora 17.03 la urnele de vot s-au prezentat 956.610 votanți, ceea ce reprezintă 34 la sută din numărul total de alegători. Cei mai activi, în proporție de 36,97 la sută, sunt alegătorii trecuți de vârsta de 56 de ani.

UPDATE 15.39 Până la ora 15.38 la urnele de vot s-au prezentat 843.610 votanți, ceea ce reprezintă 30 la sută din numărul total de alegători. Cei mai activi, în proporție de 38,26 la sută, sunt alegătorii trecuți de vârsta de 56 de ani.

UPDATE 15.20 La secția nr.177 din sectorul Ciocana al Capitalei am întâlnit mai mulți vorbitori de limbă rusă, dar și tineri. Oamenii cu care am discutat după ce și-au exercitat dreptul la vot spun că vor un primar care sa pună capăt haosului din oraș. Vor drumuri bune, pensii mai mari și ordine în Capitală. 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

UPDATE 15.00. Obervatorii Promo-Lex au raportat cinci cazuri de tentativă și situații de oferire a recompenselor pentru alegători. În satul Viscăuți, raionul Orhei, în clădirea unui magazin care nu funcționa, situat la circa 150 de metri de la secția de votare, a fost instalată o masă, iar alegătorii erau serviți cu băuturi calde. Unii trecători afirmă că în locul respectiv s-ar oferi recompense bănești pentru alegători din partea unui concurent.

UPDATE 14.45. Observatorii Promo-Lex au înregistrat până la ora 13.30 176 de cazuri de încălcare a legislației electorale, printre care agitația electorală lângă secțiile de votare și votarea în grup. 

UPDATE 13.15. Într-un briefing de presă, președintele CEC, Dorin Cimil a menționat că până la ora 13, în circumscripția uninominală nr. 17, Nisporeni, au reușit să voteze pentru un nou deputat 12.000 de persoane. În circumscripția nr. 33 la alegerile parlamentare noi au votat 9.000 de persoane, în cele 25 de secții de votare deschise în circumscripția nr. 48 - 600 de persoane, iar în diasporă, în circumscripția nr. 50 - 2.300 de persoane cu drept de vot. Cei mai activi au fost moldovenii din Italia, în special cei din orașele Bologna și Parma, precum și conaționalii noștri din România, îndeosebi cei stabiliți la Iași.

Sursa video: privesc.eu

UPDATE 13.05. Până la ora 13 au reușit să voteze peste 582 de mii de persoane, ceea ce reprezintă 20,72% din numărul total al persoanelor cu drept de vot. Cele mai active au fost femeile, cu 52,05%. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani au votat în cel mai mare număr - 41,32% din numărul total al votanților. Cei mai „leneși” până la ora 13 au fost tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani - 4,99%.

Foto: captură cec.md

La Chișinău până la ora 13 au votat 108.500 de oameni, adică 14,78% din numărul total al populației cu drept de vot. La fel ca în toată țara, cel mai activ segment al votanților din municipiul Chișinău îl constituie persoanele cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani - 39,85%. Doar 3,87% dintre tineri (de 18-25 de ani) și-au exercitat dreptul la vot până la ora 13.

Foto: captură cec.md

UPDATE 11.20. Preşedinta Parlamentului, Zinainda Greceanîi, a venit însoțită de soțul său să-și exprime dreptul la vot. „Am votat pentru un primar general din Chişinău, care va fi ales din primul tur, care va fi un adevărat gospodar al municipiului Chişinău şi care cunoaşte foarte bine problemele Chişinăului. Aşteptăm să vină un gospodar care nu va utiliza postul de primar general ca tramplin pentru a avansa mai departe în politică. Trebuie un primar care să aibă grijă nu doar de Chişinău, ci şi de suburbii”, a declarat Greceanîi.

Sursa video: privesc.eu

UPDATE 11.15. Prim-ministra Maia Sandu și-a exprimat votul la ora 11. Am votat pentru că sunt un cetățean responsabil și îmi pasă de cum va arăta Republica Moldova de acum în colo. Eu îmi doresc să văd un primar responsabil, curajos, un luptător, pentru că în Chișinău primul lucru care trebuie să se facă este să se declare război total corupției, și îmi doresc ca acest primar să fie susținut de un Consiliu resonsabil. E foarte important să mergem astăzi la vot, să nu lăsăm această sarcină pentru votul repetat, peste două săptămâni, pentru că azi se aleg și consilierii, nu doar primarii, a declarat premierul la ieșirea de la secția de votare.

Sursa video: privesc.eu

UPDATE 10.45. Șeful statului, Igor Dodon, a venit la secția de votare împreună cu soția sa. Acesta a spus pentru cine a votat: „Am votat pentru un primar profesionist, avem nevoie de oameni care știu și cunosc ce trebuie de făcut pentru acest oraș. Eu, în calitate de președinte, îl voi suna pe învingător și îl voi felicita, dar îl voi suna și pe cel învins”, a declarat Dodon la ieșirea de la secția de votare.

Sursa video: privesc.eu

UPDATE 10.20. Candidatul Partidului Democrat la șefia Capitalei, Vladimir Cebotari, a votat în jurul orei 10. „Am votat pentru ceea ce așteaptă chișinăuienii: ordine, drumuri, transport mai bun, grijă pentru oameni, miros mai frumos și o față mai frumoasă a primăriei”, a declarat Cebotari după votare.

Sursa video: privesc.eu

UPDATE 10.15. Candidatul PSRM la funcția de primar general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, și-a exprimat votul în jurul orei 10. „Am votat ca orașul să se dezvolte. Să fie amenajat, frumos, curat, confortabil ș modern. Să se mândrească de oraș și cei mici, și cei mari. Schimbarea se va produce”, a spus Ceban la ieșirea de la secția de votare.

Sursa video: privesc.eu

UPDATE 9.40. Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor locale generale și parlamentare noi din 20 octombrie 2019 a constatat până la ora 8.30 56 de incidente de la observatorii săi din teritoriu. Până la ora respectivă, au fost prelucrate 26 de incidente de la deschiderea secțiilor de votare. Astfel, a fost constatată deschiderea cu 15 minute întârziere a unei secții de votare de la Chișinău din cauza întârzierii președintelui BESV. Au fost depistate materiale de publicitate, afișaje, panouri electorale în raza secției de votare (100 metri de la localul secției) în nouă cazuri:

  1. SV 18/67, Florești, Varvareuca. De pe panouri nu a fost lichidată publicitatea electorală.
  2. SV 18/5, Florești. Pe o clădire din apropierea SV, este afișat un panou cu un candidat.
  3. SV 1/308, Chișinău, Colonița. Observatorul a raportat că în raza a 100 de metri la SV este amplasat un billboard cu 2 candidați.
  4. SV 1/249 Chișinău, Râșcani. În raza a 100 metri sunt amplasate 3 billboard-uri cu același candidatul. Sunt amplasate la distanța de 15m, 50m și 70 m.
  5. SV 1/262 Chișinău, Durlești. La distanța de 40 m de la SV sunt amplasate 2 billboarduri cu 2 candidați.
  6. SV 1/27, Chișinău, Băcioi. La o distanță de aproximativ 60 m de la SV sunt amplasate două billboard-uri cu 2 candidați.
  7. SV 1/289, Chișinău, Budești. La o distanță de 30 de metri de la SV, pe panoul informativ sunt amplasate afișe electorale care promovează un candidat.
  8. SV 16/1, Edineț. La 50-60m se află panouri cu un candidat. Președintele a fost anunțat și a delegat o persoană ca să elimine publicitatea electorală.
  9. SV 1/266 Chișinău, Durlești. La distanța de 50 de metri de la SV este amplasat billboard cu un candidat.

În trei cazuri urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale. În șapte cazuri a fost întrerupt procesul de filmare la operațiile de deschidere a secțiilor de votare:

  1. SV 27/50, Rîșcani, Vasileuți. În procesul pregătirii SV, camera video nu a fost posibil de pornit. Operatorii nu au reușit să o conecteze. Președintele BESV a comunicat că va întocmi un act de constatare.
  2. SV 28/35, Sîngerei, Cubolta. La operațiile de deschidere a secției de votare echipamentul pentru înregistrare video nu a funcționa. A fost făcut act de constatare a faptului dat.
  3. SV 7/45 Cahul, Lebedenco. Camera a fost conectată la timp, însă ea nu înregistrează.
  4. SV 7/4, Cahul. Defecțiune tehnică a camerei video. Aceasta funcționează cu întreruperi, 2-3 minute apoi se deconectează.
  5. SV 28/35, Sîngerei, Cubolta. La pregătirea deschiderii SV, camera de înregistrare video nu funcționa. Nu era spațiu de stocare a informației.
  6. SV 23/32 Nisporeni, Seliște. Camera video a funcționat doar la numărarea buletinelor de vot înainte de deschiderea secției. La procesul de sigilare a urnelor camera video era deconectată.
  7. SV 34/31 Telenești, Nucăreni. Nu funcționează camera video încă, de la pregătirea deschiderii SV. Urmează să se întocmească actul de constatare.

Observatorii Promo-LEX au constatat prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta unei secții de votare din sectorul Buiucani al Capitalei. De asemenea, într-o secție de votare din orașul Rezina buletinele de vot nu sunt păstrate într-un loc sigur din incinta SV. Acestea sunt păstrate la loc vizibil unde poate avea acces orice alegător. În același timp, misiunea Promo-LEX a depistat deficiențe în listele electorale în trei cazuri:

  1. SV 1/56, Chișinău, Botanica. Un alegător conform SIAS Alegeri era arondat la o altă SV, dar conform listelor electorale era în SV 1/56.
  2. SV 1/142, Chișinău, Centru. La 07:23 un alegator a fost introdus de operatorii SIAS, dar nu a fost găsit pe listele electorale și nu i s-a oferit dreptul la vot
  3. SV 1/298 Chișinău, Grătiești. Un alegător a constatat greșeala în listele electorale. Data nașterii din lista electorală nu coincidea cu data nașterii din buletinul de identitate.

Sursa video: privesc.eu

UPDATE 9.20. Candidatul Blocului ACUM la funcția de primar general al Capitalei, Andrei Năstase, a venit să voteze cu soția și fiica sa. „Am votat pentru oameni, pentru chişinăuieni în mod special. Sunt sigur că începând cu azi, chișinăuienii vor demonstra lumii întregi că ne dorim o schimbare. E timpul să schimbăm lucrurile în bine, atât la nivel central, cât și local. Ne dorim bunăstare, ne dorim viață mai bună. Am votat cu certitudinea că de data aceasta nimeni nu va îndrăzni să anuleze votul oamenilor”, a declarat Năstase la ieșirea de la secția de votare.

Sursa video: privesc.eu

UPDATE 9.15Pavel Filip, președintele Partidului Democrat, și-a exercitat dreptul la vot. Democratul s-a prezentat la secția de votare cu soția și spune că a votat pentru „un primar gospodar”. „Sper ca în sfârșit să avem un primar gospodar, să aibă grijă de acest oraș. Am votat pentru un oraș în care să ne placă să trăim”, a declarat Filip, după ce a votat.

Sursa video: privesc.eu

UPDATE 8.15. Cel mai matinal candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău care a venit să voteze este liderul PL, Dorin Chirtoacă. Acesta s-a prezentat puțin după ora 8 la secția de votare. „Aş vrea ca fiecare locuitor al oraşului Chisinău şi din suburbii să voteze, pentru că astfel să ne spună pe ce drum să mergem mai departe. Doar aşa funcţionează democraţia. Doar prin vot democratic se poate merge înainte. Astăzi numeni nu are puterea, nici noi, nici un alt partid, nimeni. Astăzi puterea o au numai locuitorii Chişinău şi cetăţenii R. Moldova”, a declarat Chirtoacă la ieşirea de la secţia de votare.

Sursa video: privesc.eu

UPDATE 7.30. Pe întreg teritoriul țării sunt deschise 1.969 de secții de votare. Au fost tipărite peste 7,8 milioane de buletine de vot. Alegerile vor fi monitorizate de 1.600 de observatori naţionali din partea a 11 organizaţii. CEC a acreditat 145 de observatori internaţionali din partea a 11 misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, a 11 autorităţi electorale străine și trei organizaţii non-guvernamentale internaţionale.

Mariana Colun, Julieta Savițchi
20/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii