Circumscripția nr. 9, Bălți: Cariera și averea candidaților electorali

Mariana Colun
08/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

În circumscripția nr. 9, Bălți, vor concura opt candidați. Primul în buletinul de vot este democratul Serghei Buzurnîi, urmat de reprezentantul PSRM, Alexandr Usatîi și candidatul Partidului Șor, Igor Himici. Sub numărul patru se regăsește exponenta blocului electoral ACUM, Elena Bordianu, urmată în buletinul de vot de Ivan Osoianu, reprezentant al Partidului Nostru, independentele Diana Grosu și Renata Grădinaru. Ultimul în buletinul de vot în circumscripția nr. 9 este comunistul Said-Muhmat Amaev.

Serghei Buzurnîi. Foto: Facebook.com

Serghei Buzurnîi este primar al satului Sadovoe, ales în 2015. Pe atunci făcea parte din Partidului Comuniștilor. Ulterior, acesta a fost exclus din partid, iar în 2017 a aderat la PDM. În 1999 Buzurnîi a fondat compania SRL Selmax și K, cu activități în domeniul agriculturii.

Conform declarației de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, Buzurnîi și soția sa au încasat 219 mii de lei din salarii. Primarul satului Sadovoe este un adevărat latifundiar. Acesta a raportat nu mai puțin de 77 de terenuri agricole și patru locuri intravilane. El mai are în proprietate o casă de locuit, un garaj, un spațiu comercial de 235,9 metri pătrați, precum și alte patru construcții, cu suprafețe cuprinse între 289,2 și 1219,75 de metri pătrați. Buzurnîi are în proprietate un autoturism, iar altele două sunt în posesie.

Alexandr Usatîi. Foto: a-tv.md

Serghei Buzurnîi este urmat în buletinul de vot de consilierul municipal Alexandr Usatîi, înaintat de PSRM. El este director la Fondul de binefacere „Soluția”, regiunea Bălți. Portalul Anticoruptie.md a scris anterior că Alexandr Usatîi a participat în luna mai 2018 în cursa electorală pentru șefia capitalei de nord, acumulând doar 19,17% din sufragii.

Acesta a fost timp de 30 de ani director la Școala nr. 12 din Bălți. În perioada 2007–2015, Usatîi a fost viceprimar al oraşului Bălţi, între 2003 și 2007 și din 2015 până în prezent – consilier municipal. Din 2003 până în aprilie 2015, a reprezentat Partidul Comuniștilor.

„A fost demis din funcția de viceprimar cu votul majorității consilierilor comunişti din cauza că nu ar fi pregătit suficient de bine acţiunile de consemnare a „eliberării oraşului de ocupanţii fascişti”. De fapt, debarcarea din funcţie ar fi fost legată de apropierea lui Alexandr Usatîi de Partidul Socialiştilor, potrivit ziarului local „Spros i predlojenie”. Drept dovadă, PSRM i-ar fi luat apărarea în aceeaşi zi în care a fost demis, lăudându-i calităţile profesionale şi invocând „motive politice”. Usatîi a contestat în instanță decizia Consiliului municipal Bălţi şi a fost restabilit în funcţie, dar a activat doar o lună”, a scris Radio Europa Liberă. În 2016, la alegerile prezidențiale, Usatîi l-a susținut pe Igor Dodon cu o donație de 32.000 de lei.

Pentru ultimii doi ani a declarat venituri de 246 de mii de lei din salariul său și al soției, indemnizații și dobânzi. Usatîi a mai trecut pe hârtie un teren arabil și unul intravilan, o casă de locuit de 317,6 metri pătrați, evaluată la 5,4 milioane de lei, un apartament de 52,8 metri pătrați și o construcție de 51 de metri pătrați, care îi revin în proporție de 1/5, un garaj și un alt apartament pe care l-a moștenit anul trecut. Usatîi conduce două automobile, achiziționate în 2003, respectiv 2015.

Igor Himici. Foto: tvn.md

Igor Himici, înaintat de Partidul Șor, va lupta pentru un fotoliu de deputat de pe poziția a treia. De profesie e jurist, în prezent, administrator la SRL Hișido. În 2016 a fost prezentat de către Ilan Șor drept consilier ce va coordona domeniul cultural. 

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, prezentată la CEC, Himici nu a indicat niciun salariu. Singurele venituri ale familiei - 164 de mii de lei - au venit din salariul soției, angajată la compania Avia Invest SRL, firmă conectată la Ilan Șor, care a luat în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău. Alte 40 de mii de lei și 12.300 de euro au intrat în bugetul familiei drept donații la diferite evenimente. Himici a mai trecut pe hârtie un apartament care-i revine în proporție de 25 la sută, dar și un automobil de model Hyundai Elantra, pe care l-ar fi achiziționat cu doar 10 mii de lei. Un alt autoturism, un Mercedes nou-nouț în valoare de 52 de mii de euro, produs anul trecut, Igor Himici l-a luat în leasing și trebuie să achite costul mașinii până în 2021.

Elena Bordianu. Foto: acum.md

Reprezentanta blocului Electoral ACUM, Elena Bordianu, profesoară și coordonatoare de proiect la Asociația Obștească „Asociația Femeilor de Afaceri din mun. Bălți”, candidează  la funcția de parlamentar de pe poziția a patra în buletinul de vot. Ea este membră a Platformei Demnitate și Adevăr și vicepreședintă a Organizației Teritoriale Bălți a formațiunii. Bordianu a indicat în declarația de avere și interese personale pentru anii 2017-2018 depusă la Comisia Electorală Centrală venituri de circa 386 de mii de lei din salariul său și al soțului și un apartament de 66,2 metri pătrați.

Ivan Osoianu. Foto: tvn.md

Elena Bordianu este urmată în buletinul de vot de Ivan Osoianu, vicepreședintele Organizației Teritoriale Bălți a Partidului Nostru. Potrivit informațiilor de pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, Osoianu este director al Întreprinderii Municipale „Aprovizionare”. În cadrul acesteia este angajată și soția sa, în calitate de bucătar. 

Venituri de 324 de mii de lei a indicat Osoianu în declarația de avere pentru ultimii doi aniEl a mai trecut pe hârtie un lot intravilan de 61 de ari, un apartament primit drept donație în 2017, o casă de locuit cu o construcție auxiliară și garaj, care îi revine în proporție de 1/2. 

Diana Grosu. Foto: europalibera.org

Următoarea în buletinul de vot este Diana Grosu, candidat independent. Juristă de profesie, ea este și expertă în achiziții publice. Activează în cadrul Asociației Obștești pentru Drepturile Omului Lex XXI.  

În declarația de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, Diana Grosu a trecut 574 de mii de lei, cea mai mare parte din acești bani provenind de la ICS Strabag SRL, un teren intravilan, un apartament, un garaj și o construcție. Diana Grosu conduce o Toyota Corolla cumpărată în 2016 cu 20 de mii de lei.

Said-Muhmat Amaev. Foto: tvn.md

Renata Grădinaru este următoarea în buletinul de vot în circumscripția nr. 9. Ea este ales local în Consiliul Municipal Bălți din partea Partidului Nostru. Conform declarației de avere prezentate la CEC, în ultimii doi ani, Grădinaru a încasat 141 de mii de lei din salariile sale și ale soțului, prime și indemnizații. Ea nu are niciun imobil și nicio mașină.

Ultimul în buletinul de vot în circumscripția nr. 9 este Said-Muhmat Amaev, candidatul Partidului Comuniștilor. Potrivit informațiilor de pe site-ul CEC, este jurist de profesie și antrenor-profesor la Școala Sportivă „Boris Petuhov”. În declarația de avere pentru 2017-2018, Amaev a indicat venituri de 248 de mii de lei din salariul său și al soției, precum și un apartament și un BMW, pe care l-a cumpărat cu 70 de mii de lei în 2013.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
08/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii