Circumscripția nr. 50, la Vest de Moldova: Cine sunt și ce avere declară candidații electorali

Julieta Savițchi
22/02/2019
Foto: tv8.md

În circumscripția uninominală nr. 50, care cuprinde 43 de state, situate la Vest de Republica Moldova, în cursă s-a înscris 13 candidați, șapte din partea partidelor politice și șase independenți: Olga Coptu (PDM), Valentina Geamăna (candidată independentă), Gheorghe Bobeică (candidat independent), Maia Sandu (blocul electoral ACUM), Tatiana Platon (Partidul Șor), Vadim Rotari (PSRM), Leonard Macari (candidat independent), Gheorghe Furdui (PNL), Oleg Brega (candidat independent), Natalia Iațco (Partidul Verde Ecologist), Leonid Falcaș (candidat independent), Stela Stîngaci (candidată independentă) și Vasile Calmațui (PL).

Olga Coptu. Foto: candidat.md

Olga Coptu va reprezenta Partidul Democrat din Moldova. Este licențiată în istorie la USM și în știinţe politice şi relaţii internaţionale la Universitatea „La Sapienza” din Roma. În 2009, fiind în Italia, a fondat cu o fostă profesoară de la USM „Gazeta Basarabiei”, destinată moldovenilor din Italia. A revenit în R. Moldova în 2014. Tot atunci a devenit membră a PDM și și-a început activitatea în cadrul Biroului Relații Interetnice, apoi s-a angajat în calitate de consultantă la Ministerul Culturii. A candidat pe listele PDM la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, dar nu a trecut în Parlament. În 2015 a devenit consilieră orășenească în consiliul Primăriei Cimișlia, mandat la care a renunțat un an mai târziu, se arată în profilul realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat. La 21 iulie 2016, a fost numită printr-o dispoziție semnată de premierul Pavel Filip în funcția de șefă a Biroului pentru Relații cu Diaspora, iar la 27 iulie 2018 și-a dat demisia din această funcție.

În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019, a indicat venituri de 235 de mii de lei de la Cancelaria de Stat. A trecut pe hârtie un apartament de 50 de metri pătrați, cumpărat în 2018, care ar fi costat, potrivit documentului, 250 de mii de lei, și o Toyota, în valoare de 10 mii de euro.

Valentina Geamănă. Foto: moldova9.com

Valentina Geamănă va candida independent pe circumscripţia nr. 50. Ea este fostă profesoară de istorie din raionul Hâncești, care a muncit mai mulţi ani în Italia. Femeia a reușit să convingă fundații de caritate din Europa să investească în proiecte sociale din Republica Moldova. Astăzi, Valentina Geamănă este vicepreședinta „Aktiv Hilfe fur Kinder”, organizație implicată în proiecte umanitare în Republica Moldova și România. Primul proiect realizat în Republica Moldova cu implicarea Valentinei Geamănă a fost implementat în 2007, când a obţinut finanţare în valoare de 11 mii de euro pentru a aduce produse alimentare în Moldova. Ulterior, cu implicarea sa a fost construit un centru de adăpostire a femeilor și copiilor care se confruntă cu violența în familie.

Potrivit declarației de avere prezentată la CEC, în ultimii doi ani Valentina Geamănă a avut venituri salariale de 165 de mii de lei. Candidata a mai raportat două terenuri și un automobil de model Volkswagen, produs în 2001 și procurat în 2016 cu 4.500 de euro. Nu are nicio locuință. În 2016, Valentina Geamănă a contracatat un credit de 60 de mii de lei, scadent în 2021.

Gheorghe Bobeică. Foto: unimedia.info

Gheorghe Bobeică, un alt candidat independent pe această circumscripţie, este jurnalist liber profesionist. A plecat împreună cu familia în Franţa încă în anul 1999. Este președintele Asociației franco-române „Neo-Dacii” din Strasbourg. Este jurnalist acreditat la Consiliul Europei și Parlamentul European. Se declară unionist, motiv pentru care a organizat două marșuri ale Unirii la Strasbourg. Se declară și oponent al actualei guvernări.

Potrivit declarației de avere pentru ultimii doi ani, candidatul deține o cotă parte de 20 la sută dintr-un apartament de 60 de metri pătrați, privatizat în 1992 și opt terenuri agricole. Bobeică nu a indicat venituri salariale sau din alte surse pentru ultimii doi ani.

Maia Sandu. Foto: acum.md

Maia Sandu este candidata Blocului Electoral ACUM pe circumscripţia nr. 50. După ce a absolvit Academia de Studii Economice, în 1994, a fost angajată în cadrul Ministerului Economiei (MEC), în calitate de consultantă şi apoi specialistă principală a Direcţiei colaborare şi organizaţii economice internaţionale. Ulterior, a devenit şefă adjunctă de direcţie. În 1995, fiind angajată la MEC, Sandu a fost înmatriculată la Academia de Studii în Domeniul Administrării Publice de pe lângă Guvernul R. Moldova, la secţia cu frecvenţă redusă.

Potrivit profilului realizat de reporterii de la Moldova Curată, din 1998 şi până în 2005, Maia Sandu a activat în calitate de economistă în cadrul Oficiului Băncii Mondiale din Moldova. Ulterior, revine la MEC, unde, în 2005 - 2006, lucrează în calitate de directoare a Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare. În acea perioadă, instituţia era condusă de Valeriu Lazăr. După ce a plecat de la MEC, Maia Sandu s-a angajat  în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în calitate de coordonatoare de program, iar ulterior, conform CV-ului, a fost consultantă pe reforma administraţiei publice locale. În 2009-2010, Sandu obţine masterul la Harvard Kennedy School of Government din SUA. A rămas peste ocean, în Washington DC, devenind, în 2010, unul dintre consilierii Directorului executiv al Băncii Mondiale. A stat acolo până în 2012, atunci când a fost numită de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) în funcţia de ministră a Educaţiei.

Maia Sandu a făcut parte din guvernele conduse de Vladimir Filat, Iurie Leancă şi Chiril Gaburici, toate formate de PLDM, partid cu care s-a asociat până în vara anului 2015. În iulie 2015, Maia Sandu a fost desemnată de PLDM drept candidată la funcţia de prim-ministru, doar că Partidul Liberal şi Partidul Democrat au refuzat să discute candidatura ei, după ce Sandu a venit cu mai multe precondiţii pentru a accepta funcţia. După acest episod, ea nu a mai intrat în componența guvernului PLDM-ist condus de Valeriu Streleţ. În decembrie 2015, Maia Sandu s-a distanţat definitiv de PLDM, anunţând că fondează PAS alături de mai mulţi membri din echipa cu care a lucrat la Ministerul Educaţiei.

Atât cât a condus Ministerul Educaţiei, Maia Sandu s-a remarcat prin implementarea unor reguli severe la examenele de bacalaureat, inclusiv a camerelor video, optimizarea şcolilor, prin închiderea instituţiilor în care învăţau copii puţini, dar şi prin promovarea unui nou Cod al Educaţiei care prevedea, printre altele, alegerea şefilor instituţiilor de învăţământ prin concurs şi mai multă independenţă pentru rectorii universităţilor. Maia Sandu a făcut parte din cele două guverne care au votat pentru acordarea garanţiilor de stat, în valoare de 9,5 și, respectiv, cinci miliarde de lei, pentru cele trei bănci, Banca de Economii (BEM), Banca Socială şi Unibank, aflate astăzi în proces de lichidare. Doar că, la şedinţa de guvern din noiembrie 2014, Maia Sandu nu a participat, fiind degrevată din funcţia de ministră din cauza participării sale în campania electorală. Aceasta a votat însă pentru acordarea celui de-al doilea credit de urgenţă, deşi, conform stenogramei făcute publice de premierul Pavel Filip, s-a opus iniţial, întrebându-se, printre altele, „de ce eu trebuie să votez această prostie”.

Maia Sandu a indicat în declaraţia de avere și interese depusă de la Comisia Electorală Centrală în calitate de candidată la funcția de deputat că nu a avut venituri salariale în ultimii doi ani. Aceasta a indicat că a câștigat 500 de lei românești, echivalentul a aproximativ două mii de lei, în urma participării la o conferință la București, dar și o dobândă în mărime de 538 de dolari de la o bancă americană, unde își păstrează economiile acumulate anterior, 38,2 mii USD. Sandu a declarat aceeași mașină, o Toyota RAV 4, și un apartament în sectorul Buiucani, obținute și declarate și anterior.

Tatiana Platon. Foto: privesc.eu

Tatiana Platon, reprezentanta Partidului Șor, este fostă profesoară de limbă franceză (1997-2004) și traducătoare (1999-2005). În perioada 2008-2013, a lucrat în calitate de colaboratoare tehnică în cadrul Consulatului Republicii Moldova în Bologna. Contractul acesteia a încetat odată ce misiunea consulară s-a închis. Ulterior, aceasta a solicitat despăgubiri din partea Consulatului General al Republicii Moldova la Milano, MAEIE sau Guvernul Republicii Moldova, în sumă de aproape 264 de mii de Euro, pentru „retribuirea necorespunzătoare a muncii”. Tribunalul bolognez a obligat Republica Moldova să-i plătească o sumă mai mică, 47.628 de Euro în calitate de despăgubiri.

Începând cu 2014, este expertă în limbi străine în cadrul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură din Italia. Este implicată activ în cadrul „Centrului de Reprezentare și Susținere a concetățenilor în Bologna”, care a organizat concertele finanțate de Partidul Șor în Italia.

Platon a raportat la CEC venituri salariale pentru ultimii doi ani de 16 mii de euro. Soțul candidatei, care este întreprinzător individual, a câştigat aproape 82 de mii de euro. Familia nu dispune de locuință sau alte bunuri imobile. În 2017, Tatiana Platon și-a procurat un Fiat cu 13 mii de euro.

Vadim Rotari. Foto: Facebook.com

Vadim Rotari va candida din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Și-a obținut licența la Universitatea Politehnică din București (2002-2007), iar masterul la Universitatea privată „Artifex” din același oraș (2007-2009). Începând cu 2010, este director financiar în cadrul unei companii care oferă servicii de gravură și imprimare de dimensiuni mari, cu sediul la Munich, Germania.

Rotari a raportat la CEC pentru ultimii doi ani venituri salariale de 76 de mii de euro. Candidatul deține în proprietate trei apartamente și o casă sezonieră, ultimul imobil fiind moștenit. Socialistul mai declară un automobil de model BMW produs cu 17 ani în urmă, al cărui preț este de 500 de euro. Vadim Rotari declară cinci conturi bancare în care păstrează puțin peste trei mii de euro. Totodată, candidatul PSRM a contractat în perioada 2012-2015 trei credite în sumă totală de 70 de mii de euro, scadente până în 2025. 

Leonard Macari. Foto: Facebook.com

Leonard Macari, un alt candidat independent pe această circumscripţie, este de profesie jurist. S-a stablit în orașul Padova, Italia, începând cu anul 2001, unde a lucrat în diverse domenii. Este vicepreședintele asociației de moldoveni „Moldavi nel Veneto”, activă în regiunea Veneto, care ocupă primul loc în Italia după numărul de cetățeni moldoveni stabiliți. Este vicepreședintele Asociației de binefacere „Associazione Moldavi nel Veneto per la Solidarietà Sociale Internazionale-ONLUS”, fondată în iunie 2008, în orașul Padova, de un preot și alți doi concetățeni.

Potrivit declarației de avere depuse la CEC, a avut venituri salariale de 52 de mii de euro, iar soția sa, de 22 de mii de euro. În 2005, Leonard Macari și-a procurat cu 180 de mii de euro o casă de locuit cu suprafața de 164 de metri pătați. În același an, candidatul mai primește în dar o casă cu suprafața de 293 de metri pătrați. El deține în proprietate un automobil Toyota, produs în 1999, estimat la 1.300 de euro. Macari dispune de două conturi bancare, în care păstrează economii de peste 29 de mii de euro. În 2005, când și-a procurat casa, a contractat un credit de 180 de mii de euro, scadent în 2025, cu dobânda anuală de 1,2 la sută.

Gheorghe Furdui. Foto: Facebook.com

Gheorghe Furdui este candidatul Partidului Național Liberal pentru circumscripţia nr. 50. Este jurist de profesie, fost polițist, deținător al licenței de avocat. Potrivit portalului regional.md, în perioada 1997-2002, a fost șeful poliției rutiere a sectorului Buiucani al Capitalei. Ulterior a fost secretar executiv și procuror de secţie la Procuratură. Fost colonel de poliție, s-a pensionat în 2004. Peste trei ani, s-a stabilit cu familia la Paris. A lucrat timp de doi ani la Ambasada Republicii Moldova în Franța, fiind director administrativ. Și-a desfășurat stagiul de avocat în Republica Moldova, unde a susținut examenele și a revenit la Paris. Din 2010, acordă consultanță și asistență juridică conaționalilor stabiliți în Franța. Este președinte executiv al Asociației „Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei”. 

Potrivit declarației de avere depuse la CEC, Gheorghe Furdui nu a avut venituri salariale în ultimii doi ani. În schimb, soția sa, care este angajată la un spital din Franța, a fost remunerată cu 84 de mii de euro. Furdui a avut venituri din pensie de 194 de mii de lei. În 2004, când s-a pensionat, Gheorghe Furdui devine proprietarul unei case cu suprafața de 287 de metri pătrați, iar peste un an, a unui apartament cu suprafața de 115 metri pătrați. Din 2015 candidatul conduce un automobil marca Volkswagen, care l-a costat 12 mii de euro.

Oleg Brega. Foto: zdg.md

Candidatul independent Oleg Brega este jurnalist, activist civic, cineast, membru al organizațiilor Hyde Park și GenderDoc-M, fondator și editor al portalului curaj.tv. Din 2003 până în 2006 a fost președintele organizației non-guvernamentale Hyde Park. Din toamna anului 1999, a colaborat cu Studioul Moldova-Film, TVM, Radio Antena C, Radio Sîngera, portalul de internet www.yam.ro. A realizat timp de doi ani și jumătate, la postul de radio Antena C, emisiunea-maraton de liberă exprimare „Hyde Park”. Pentru această activitate, în anul 2002 a luat premiul pentru cel mai bun jurnalist al anului, decernat de Clubul Național de Presă. În iunie 2003, emisiunea devenită una de maximă audiență, a fost închisă de către administrație, în urma presiunilor guvernării comuniste. 

În perioada cât a fost președinte al organizației Hyde Park, a promovat libertatea de exprimare, egalitatea de gen și drepturile omului. Din august 2010 până în iulie 2013, a fost realizatorul emisiunii „Inamicul Public” la Jurnal TV. Din 31 decembrie 2011 și până pe 23 iunie 2012 a fost co-prezentator al emisiunii de divertisment de la Jurnal TV „Ministerul Adevărului”.

A participat la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, dar nu a depășit pragul electoral de 2% stabilit pentru un candidat independent, obținând doar 0,88% din numărul total de voturi. În 2015, Brega s-a înscris în cursa pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Democrația Acasă. La alegerile locale din Chișinău din 14 iunie 2015 el a acumulat 1,37% din sufragii.

În declarația depusă la CEC, Oleg Brega declară o bicicletă procurată în 2011 cu 150 de euro, precum și câteva venituri ocazionale pe parcursul anilor 2017-2018, din onorarii și donații. În 2009, Oleg Brega împreună cu alți colegi de ai săi de la Hyde Park a câștigat un proces intentat împotriva Republicii Moldova la CEDO.

Natalia Iațco. Foto: alege2019.md

Natalia Iațco este reprezentanta Partidului Verde Ecologist în circumscripția nr. 50. A absolvit Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, specialitatea Politologie și Limba Spaniolă, din cadrul Universității de Stat din Moldova. A obținut masterul în Științe Politice la SNSPA, București. A lucrat într-o companie de asigurări din Italia, iar în prezent, potrivit datelor de pe site-ul CEC, este manager vânzări de asigurări în cadrul Donati Assigurazioni de la Roma.

Candidata declară pentru ultimii doi ani venituri salariale de 14 mii de euro de la compania de asigurări și salariul soțului, bugetar italian, care a constituit în total 65 de mii de euro. Natalia Iațco declară în proprietate trei apartamente, procurate în anii 2011, 2013 și 2015. În 2017, candidata și-a cumpărat un automobil de model Honda, produs în 2008, pentru care a achitat o mie de euro.

Leonid Falcaș. Foto: alege2019.md

Un alt candidat independent este Leonid Falcaș. După ce a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Liberă Internațională din Republica Moldova a fost stabilit în Rusia între 2001 şi 2015. În prezent locuiește la Londra, unde activează ca barman și își face studiile în domeniul Business și Management. 

Leonid Falcaș a raportat pentru anii 2017-2018 venituri salariale de 52 de mii de lire engleze, iar soția sa, de 31 de mii. Falcaș a mai declarat în proprietate un automobil produs cu zece ani în urmă și un depozit bancar de 17 mii de euro.

Stela Stîngaci. Foto: unimedia.info

Stela Stîngaci, candidată independentă este licențiată în drept și în filologie romano-germanică, specializarea limba şi literatura franceză la USM. Din 2013 a fost ambasadoarea țării noastre în Italia, iar din 2014 a îndeplinit și funcția de Ambasadoare Extraordinară şi Plenipotenţiară non-rezidentă a Republicii Moldova în Republica Malta. La 26 decembrie 2018, Guvernul de la Chișinău a decis să o recheme din funcție. Decizia a fost luată la ultima ședință a Guvernului din 2018. Propunerea a fost formulată de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Candidata a raportat la CEC pentru anii 2017-2018 venituri salariale de aproape 321 de mii de lei. Soțul, care este procuror în Procuratura Generală, a avut un salariu de aproape două ori mai mare, de 626,5 mii de lei. Totodată, familia a obținut 860 de mii de lei din înstrăinarea unui apartament. În afată de aceasta, în ultimii doi ani, Stela Stîngaci a beneficiat de o îndemnizație de 46 mii 806 euro de la Ambasada Republicii Moldova în Italia, iar îndemnizația pentru copiii minori din partea misiunii diplomatice a constituit 4.276 de euro. Candidata a mai raportat un apartament de 33 de metri pătrați, dobândit în 2015, și două automobile, o Toyota de 22.833 de euro și un BMW de patru mii de euro. Stela Stângaci deține într-un cont bancar economii de aproape 72 de mii de euro, în timp ce are de rambursat o datorie de 52 de mii de euro. 

Vasile Calmațui. Foto: Facebook.com

Vasile Calmațui, candidatul din partea Partidului Liberal, ultimul în buletinul de vot în circumscripția nr. 50, are 44 de ani, este originar din Ungheni și locuiește la Paris din 1993. În anul 2000 a fondat o companie care vinde accesorii pentru telefoane mobile. A obținut licența în științe economice la Universitatea Paris XI, și un Master în Informatică cu specializare în inginerie la Universitatea Paris VII. Este membru al organizației moldo-române „La Paris” formată din comunitatea de români din Republica Moldova, România şi regiunea Cernăuţi stabiliți la Paris și în împrejurimile acestuia. Și-a manifestat cu numeroase ocazii poziția critică față de contracandidata sa, Maia Sandu.

Potrivit declarației de avere depuse la CEC, în ultimii doi ani candidatul a avut venituri salariale de trei mii de euro și venituri din dobânda bancară de peste 20 de mii de lei și peste 7.500 de euro. În 2016, Calmațui a primit moştenire un teren pentru construcții, cinci terenuri cu destinație agricolă, o casă și un aparament. Liberalul mai deține în proprietate trei spații comerciale. Calmațui dispune de 19 conturi bancare. Valoarea de cumpărare a firmei sale, Vexim, este de 150 de mii de euro.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Julieta Savițchi
22/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii