Circumscripția nr. 30, Chișinău: Cine sunt și ce avere declară candidații electorali care vor cere votul cetățenilor la Ciocana

Mariana Colun
18/02/2019
Foto: captură cec.md

În circumscripția nr. 30, Chișinău, Ciocana, pentru un fotoliu în Parlament vor concura tocmai nouă candidați electorali: Nae-Simion Pleșca (PDM), Petru Burduja (PSRM), Stanislav Cvasnîi (Partidul Șor), Veronica Herţa (PL), Galina Bostan (candidată independentă), Dan Perciun (blocul electoral ACUM), Oleg Golopeatov (candidat independent), Valentin Dolganiuc (candidat independent) și Maxim Uvarov (candidat independent).

Nae-Simion Pleșca. Foto: tribuna.md

Primul în buletinul de vot în circumscripția nr. 30 este Nae-Simion Pleșca, fost deputat liberal-democrat, actualmente membru al fracțiunii Partidului Democrat. Se numără printre cei șapte PLDM-iști care au părăsit formațiunea politică și au votat Guvernul Filip în ianuarie 2016, după care, în aprilie 2017 a aderat la PDM.

Atunci portalul Anticoruptie.md a scris despre ascensiunea politică, dar şi afacerile demnitarului. În 2001 Pleșca se regăsea pe lista electorală a PNL, a candidat pe listele PLDM în anul 2009. În scrutinul din 2010 politicianul era pe locul 27, iar la alegerile parlamentare din noiembrie 2014 a candidat de pe poziția a 28-a pe lista PLDM. A obținut mandatul de deputat în iulie 2015 după ce Anatolie Dimitriu, colegul său de partid, a fost ales președinte al raionului Ialoveni și a renunțat la funcția de parlamentar.

De când a ajuns în Legislativ, Nae-Simion Pleșca și-a dublat numărul de imobile. În 2013, deputatul a ajuns în vizorul Comisiei Naționale de Integritate, care s-a autosesizat în privința unei posibile încălcări la declararea averii pentru anul 2012. Potrivit constatărilor CNI, Pleșca și-a cumpărat în acel an patru imobile și un teren în valoare totală de peste 1,3 milioane de lei, asta în condițiile  în care veniturile totale ale familiei sale nu au depășit suma de 300.000 de lei. Totodată, CNI a arătat că parlamentarul nu a declarat 11 conturi bancare: curente, de card, de depozit, dar și trei automobile. Pleșca s-a apărat motivând că a cumpărat prorietățile din economiile făcute pe parcursul anilor. Cât privește automobilele, deputatul a explicat că le-a vândut cu mai mulți ani în urmă în bază de procură. Acesta a avut o scuză și în privința conturilor bancare nedeclarate, menționând că ele ar aparține soției sale și că acestea se conțin în declarația cu privire la disponibilul de mijloace bănești. Totodată, potrivit lui Pleșca, celelalte conturi sunt fie salariale, fie de credit și mijloacele din ele sunt transpuse la diverse capitole ale declarației. În decembrie 2013, CNI a clasat cauza în care era vizat Nae-Simion Pleșca.

În martie 2014, portalul Moldova Curată a relatat, făcând trimitere la mai mulţi deputaţi, că Nae-Simion Pleşca ar fi iniţiatorul proiectului privind „îmbunătățirea condițiilor de trai” pentru parlamentari. Potrivit jurnaliştilor, blocul de locuit destinat aleşilor poporului urma să fie ridicat de o firmă de construcții controlată de Pleşca. Moldova Curată a scris că Pleșca nu este asociat în nicio companie de construcții, dar a precizat că firma Dansorpres a construit anterior câteva blocuri sociale în sectorul Botanica al Capitalei. Pleșca a negat acuzațiile, iar blocul aşa şi nu a fost ridicat. În campania electorală din 2014 Nae-Simion Pleșca a donat PLDM 100.000 de lei.

Candidatul democraților se poate lăuda cu mai multe imobile. El s-a ales în 2015 cu un imobil nou, o casă de 38,7 metri pătrați, pe care a reconstruit-o. Construcția s-a lăsat însă cu un litigiu, după ce vecinii deputatului l-au acționat în judecată, scriau în iunie 2017 reporterii de la Ziarul de Gardă. „În baza construcţiei de 32,1 m.p., deputatul a demarat lucrări de construcţie a unei case cu parter, etaj şi mansardă, care acum este aproape gata. Construcţia casei a provocat conflicte cu unii vecini, care spun că deputatul nu a obţinut acordul lor şi nu a respectat normele de construcţie. Galina Deliu, care locuieşte în casa vecină construcţiei, l-a acţionat în judecată pe deputat, cerând demolarea casei pe care o construieşte Pleşca, deoarece este la mai puţin de patru metri de locuinţa sa, ceea ce ar fi contrar legii. La 7 iunie 2016, fosta Judecătorie Buiucani, mun. Chişinău, a admis cererea Galinei Deliu şi a suspendat executarea lucrărilor de construcţie până la examinarea cauzei în fond. Pentru că deputatul a încălcat decizia Judecătoriei Buiucani, continuând construcţia, în octombrie 2016, vecinii au cerut, în două rânduri, aplicarea interdicţiei de înregistrare la Cadastru a dreptului de proprietate asupra casei, cereri respinse de Judecătoria Buiucani şi de Curtea de Apel Chişinău”, scriau jurnaliștii de la ZdG.

Conform declarației de avere și interese personale, în perioada 2017-2018, împreună cu soția sa, Pleșca a câștigat aproape 1,3 milioane de lei, din salarii, pensii și darea în arendă a spațiilor. Deputatul are în proprietate un teren intravilan de 30 de ari, patru apartamente (unul dintre ele îi revine în proporție de 1/3), două case de locuit şi patru spaţii comerciale. Valoarea cadastrală a imobilelor se cifrează la 5,3 milioane de lei și 17.300 de euro. 

Petru Burduja. Foto: protv.md

Următorul în buletinul de vot este reprezentantul PSRM, Petru Burduja, ales local în cadrul Consiliului Municipal Chișinău. El administrează SRL Exclusiv Media, compania fondată de deputatul socialist Corneliu Furculiță. Burduja este liderul organizației de sector Ciocana a PSRM. A acces în politică în toamna anului 2014, atunci când a candidat, de pe locul 34, pe listele PSRM pentru un mandat de deputat. Nu a reușit atunci să ajungă în Legislativ, dar la scurt timp a fost angajat în calitate de asistent al unui deputat socialist. La alegerile locale din iunie 2015 a candidat de pe locul patru pe lista PSRM, ajungând consilier municipal în Chișinău. În luna decembrie 2015 a plecat din Parlament pentru a rămâne în Consiliul Municipal Chișinău, acolo unde a fost ales vicepreședinte al fracțiunii. Burduja activează în cadrul comisiei pentru buget, economie, finanțe, patrimoniu public local, agricultură și problemele suburbiilor, se arată într-un articol amplu realizat de reporterii portalului Moldova Curată în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat.

Petru Burduja a venit în politică din afaceri. El a ocupat funcția de director al companiei de construcţii SA Monolit, transformată ulterior în SRL. Burduja a fost şi membru al Consiliului de Administrare al JLC Group. Conform informațiilor de la Camera Înregistrării de Stat, Petru Burduja este, din decembrie 2015, administratorul companiei Exclusiv Media SRL, cea care deține postul de televiziune NTV Moldova. Acest post are la bază difuzarea programelor postului HTB din Federația Rusă, dar difuzează și produs autohton. Începând cu ianuarie 2017, compania a lansat un nou proiect TV de divertisment cu denumirea „Exclusiv TV”, care difuzează emisiuni distractive și de divertisment ale postului tv THT-Comedy din Federația Rusă, dar și emisiuni proprii.

În declarația de avere și interese pentru 2017-2018, Petru Burduja indică un venit din salariul de administrator al Exclusiv Media SRL de 261 de mii de lei, la care se adaugă indemnizațiile de la Consiliul Municipal, în mărime de 37 de mii de lei. Soția acestuia a ridicat în ultimii doi ani un salariu de 125 de mii de lei. Tot în 2017, Burduja a vândut un automobil de model Honda CRV fabricat în 1997 cu suma de 82 de mii de lei. Burduja mai declară un apartament de 70 metri pătrați, primit prin testament, patru terenuri agricole cu o suprafață de 1,5 hectare și un automobil Honda CRV, la fel ca cel vândut, doar că fabricat în 2010 și cumpărat în 2017 cu 261 mii de lei. În 2017, Burduja a contractat pentru o perioadă de 10 ani un credit în valoare de 184 de mii de lei cu o rată a dobânzii de doar 7%.

Stanislav Cvasnîi. Foto: Facebook.com

Următorul concurent electoral în circumscripția nr. 30 este Stanislav Cvasnîi, înaintat de Partidul Șor. În prezent este ales local în Fracțiunea „Pentru Orhei” din cadrul Consiliului Municipal Orhei. Pe site-ul CEC este prezentat drept manager regional al Asociației Obștești „Pentru Orhei”. Tot el e președintele Organizației de Tineret a Partidului Șor.

În declarația de avere pentru 2018, depusă la CEC, Stanislav Cvasnîi a indicat venituri de 148 de mii de lei din salariul său și al soției și din indemnizații. El a mai trecut pe hârtie două apartamente (în unul dintre ele deține o cotă parte de 1/5) și un automobil de marcă BMW, cumpărat în 2018 contra sumei de 10 mii de lei (!). Tot anul trecut, candidatul a contractat un credit în mărime de 423 de mii de lei, pe care trebuie să-l întoarcă până în 2043 cu o rată a dobânzii de 6,07%.

Veronica Herța. Foto: pl.md

De pe poziția a patra în buletinul de vot, va lupta pentru un loc în Parlament Veronica Herța, reprezentantă a Partidului Liberal. Veronica Herța este vicepreședintă a PL din septembrie 2014. Între februarie 2010 şi august 2017 a fost șefă a Direcției generale finanțe a Primăriei Chișinău, iar ulterior, directoare generală a SA Apă-Canal Chişinău (între septembrie 2016 şi mai 2018). 

Timp de aproape un an a cumulat cele două funcții, fiind detașată din primul post pentru a gestiona întreprinderea municipală. A demisionat de la Apa Canal, lăsând să se înțeleagă că a fost forțată de plece din motive politice. Din decembrie 2014 până în februarie 2015 a fost deputată în Parlamentul Republicii Moldova în fracțiunea Partidului Liberal. La acele alegeri parlamentare a figurat pe lista de candidați a liberalilor pe poziția a 9-a. A mai candidat la alegerile anticipate din 29 iulie 2009, pe lista aceleiași formațiuni, sub nr. 35. De asemenea, a participat la scrutinele locale din Chișinău în 2011 și 2015, în echipa lui Dorin Chirtoacă, concurând pentru un post de consilier municipal. În ambele cazuri a fost aleasă, dar a renunțat la mandat.

Până a intra în politică a lucrat, între 2002 și 2003, inspector la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (actualmente CNA) și contabil la câteva întreprinderi. În 2009-2010 a mai fost şef-adjunct la Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare a mun. Chişinău și contabil-şef la Direcţia Construcţii Capitale. Potrivit rapoartelor financiare prezentate la CEC, la alegerile din 2011 Veronica Herţa a donat partidului 90 mii lei, aproximativ cât a câștigat în total în anul 2012. (Cea mai veche declarație de venit păstrată pe portalul ANI, potrivit căreia a acumulat în 2012 în jur de 104 mii lei). Despre alte detalii din biografia Veronicăi Herța, citiți într-un articol realizat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice.

În declaraţia pentru anii 2017-2018, depusă la Comisia Electorală Centrală, ea indică venituri de 561 de mii de lei din salariul său și al soțului. Veronica Herța a raportat opt terenuri arabile și unul intravilan, precum și o casă de locuit și două construcții, primite ca moștenire în 2012.

Galina Bostan. Foto: captură Youtube.com

Următoarea în buletinul de vot este Galina Bostan, care candidează independent. Anterior, ea a ocupat funcția de pretor al sectorului Ciocana. În 2018 a fost demisă de două ori din acestă funcție. Inițial, a fost dată afară de Silvia Radu, care se arăta nemulțumită de „dezordinea” din sectorul Ciocana. Ulterior a fost restabilită de judecată, însă la doar două luni a fost demisă din nou, de această dată de primarul interimar Ruslan Codreanu, care se arăta nemulțumit de activitatea acesteia.

Pentru ultimii doi ani, Galina Bostan a declarat la CEC încasări de circa 596 de mii de lei, din salariul său și al soțului, precum și din vânzarea unui automobil. Ea a mai trecut pe hârtie șase terenuri și o casă de locuit pe care a moștenit-o. În 2016, ea a investit într-o nouă construcție, de 188,42 metri pătrați, circa 50 de mii de euro. Galina Bostan mai deține un Hyundai Santa Fe, pe care l-a cumpărat în 2018 cu 21 de mii de euro.

Dan Perciun. Foto: acum.md

De pe poziția a șasea în buletinul de vot în circumscripția nr. 30 va concura pentru un loc în Parlament și Dan Perciun, înaintat de blocul electoral ACUM. Este vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate și președintele organizației de tineret a acestei formațiuni.

Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, Dan Perciun este licențiat în Științe Politice, Psihologie și Sociologie la Universitatea Cambridge din Marea Britanie (2014). În prezent este consultant senior la compania internațională de consultanță și management Civitta. Potrivit CV-ului său, primul loc de muncă după absolvire a fost Ministerul Educației, condus atunci de Maia Sandu. Dan Perciun a fost șeful Departamentului e-transformare al Ministerului Educației, responsabil de implementarea proiectelor educaționale în domeniul tehnologii informaționale, de elaborarea standardelor de competență digitală pentru elevi și cadre didactice, asigurarea deschiderii datelor ministeriale etc. A plecat din funcție la 30 octombrie 2015 și de atunci nu a mai deținut funcții publice. A activat în calitate de expert evaluator, consultant, cadrul diverselor proiecte la UNICEF, UNDP, Comisia Europeană etc.

În ultima declarație de avere, depusă la CEC, pentru anii 2017 și 2018, candidatul indică faptul că deține un apartament de 78 de metri pătrați, dobândit în anul 2017 și a cărui valoare ar fi de 630 de mii de lei. Dan Perciun mai declară o donație de 25 de mii de euro și un venit de 402 mii de lei de la Compania Civitta Moldova, în timp ce soția sa a încasat în ultimii doi ani – 267 de mii de lei și 8.460 de dolari de la trei locuri de muncă. În 2017 Dan Perciun a luat un credit de 420 de mii de lei, pe care trebuie să-l restituie până în 2027, cu o rată a dobânzii de 11,74%.

Oleg Golopeatov. Foto: protv.md

Următorul concurent electoral în buletinul de vot în circumscripția Ciocana este Oleg Golopeatov, care candidează independent. Pe site-ul CEC este prezentat drept administrator al companiei MTZ lider, specializată în repararea mașinilor agricole. Golopeatov mai deține câte o cotă de participare de 20% la Agropiese Tgr Grup și la alte două SRL-uri. Portalul Anticorupție.md a scris în iulie 2018 că „de departe, lider absolut și favorita instituțiilor publice la capitolul servicii de întreținere și reparație a automobilelor cu 55,3 milioane încasate în ultimii patru ani este compania Agropiese Tgr Grup SRL, fondată de Oleg Golopeatov, Oleg Tiurencov și Alexei Rîbalko. Cei trei mai au și alte afaceri în comerț”.

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, Golopeatov a indicat un salariu de peste 713 mii de lei, din salariul său și al soției, precum și din dobânzi. În același timp, candidatul independent a încasat dividende de peste un milion de lei. Golopeatov deține un teren pentru construcții și o casă de locuit de 180 de metri pătrați, evaluată la 1,2 milioane de lei. În declarația de avere și interese personale Golopeatov a indicat și trei automobile: un Porsche, un Chevrolet și un Mercedes, valoarea totală a cărora este de 2,1 milioane de lei. Candidatul independent mai declară și două depozite bancare, unul în mărime de 42 de mii de euro, iar cel de-al doilea, de peste un milion de lei.

Valentin Dolganiuc. Foto: voceabasarabiei.md

Valentin Dolganiuc, jurist, angajat în prezent la WVP Broker de Asigurări SRL, este următorul candidat independent în circumscripția nr. 30. A fost deputat din partea Frontului Popular Creştin Democrat în 1990, 1994 şi 1998, când a fost propus la funcţia de premier din partea Convenţiei Democrate, fără succes însă. În mai 1998 — februarie 1999, a ocupat funcția de viceprim-ministru.

Conform declarației de avere pentru ultimii doi ani, a câștigat 269 de mii de lei, împreună cu soția, care este pensionară. A trecut pe hârtie două loturi intravilane, trei apartamente și un Mercedes cumpărat în 2015 cu 80 de mii de lei.

Ultimul în buletinul de vot în circumscripția Ciocana este Maxim Uvarov, candidat independent. Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, Uvarov este jurist de profesie, iar în prezent nu are un loc de muncă. În declarația de avere și interese personale Uvarov nu indică niciun bun imobil, ci doar un automobil de model Mazda, procurat în 2013 cu 10 mii de lei.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
18/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii