Circumscripția nr. 26, Centru-Buiucani: Cine sunt și ce averi declară candidații la funcția de deputat

Mariana Colun
15/02/2019
Foto: captură cec.md

În circumscripția nr. 26, Chișinău, s-au înscris în lupta pentru un fotoliu în Parlament șapte concurenți electorali: Dinari Cojocaru (PSRM), Victor Cotelea (Partidul Șor), Mihail Stratulat (PDM), Vlad Bilețchi (PL), Valeriu Cerba (candidat independent), Iurie Reniță (blocul electoral ACUM) și Anton Miron (PCRM).

Dinari Cojocaru. Foto: Facebook.com

Primul în buletinul de vot în circumscripția nr. 26 este candidatul PSRM, Dinari Cojocaru, membru al Consiliului Municipal Chișinău. Anterior portalul Anticoruptie.md a scris că alesul local a donat aproape jumătate de milion de lei în campania electorală din 2014, asta chiar dacă oficial avea venituri de zece ori mai mici.

Dinari Cojocaru este medic de profesie, iar din iulie 2015, și consilier municipal din partea PSRM. Tot el este unul dintre cei mai generoși finanțatori ai socialiștilor. În 2014, acesta a vărsat în bugetul formațiunii politice din care face parte suma de 407.500 de lei, chiar dacă a declarat că a câștigat, în doi ani, cumulativ, doar 42.000 de lei, adică de aproape zece ori mai puțin. În ianuarie 2015, Dinari Cojocaru a declarat pentru ziarul Timpul că banii îi avea din nişte transferuri oficiale de la niște rude de peste hotare. 

Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017-2018, consilierul a declarat venituri de 265 de mii de lei din indemnizația de consilier și salariul său și al soției, dar și din vânzarea unui automobil. În 2017 candidatul socialiștilor și-a cumpărat un apartament de 125,8 metri pătrați, pentru care a achitat 831 de mii de lei, iar anul trecut a mai dat 135 de mii pentru o mașină de model Skoda Octavia. Consilierul socialist a mai raportat cota-parte de 66,66% din capitalul social al firmei Chemix Grup SRL, specializată în producerea detergenților, și unul dintre liderii pieței de dezinfectanți de la noi. Între 2011 și 2014, compania a încheiat 46 de contracte de achiziție cu diferite instituții medicale din țară și nu numai, în valoare totală de 1,5 milioane de lei. De când Dinari Cojocaru a devenit consilier, firma în care deține o cotă-parte nu a mai făcut afaceri cu statul. De menționat că până în februarie 2017, firma Chemix Grup SRL a fost administrată de Ecaterina Dodon, cumnata președintelui Igor Dodon.

Victor Cotelea, jurist, șef de tură la compania Avia Invest, care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, este candidatul Partidului Șor la funcția de deputat în circumscripția nr. 26 și se regăsește în buletinul de vot pe poziția a doua. Victor Cotelea a declarat, pentru ultimii doi ani, venituri de aproape 800 de mii de lei din salariul său și al soției și din pensie. El a mai raportat un teren intravilan, un apartament și un automobil de marcă Mitsubishi Outlander, estimat la doar 10 mii de lei.

Mihail Stratulat. Foto: ea.md

Următorul în buletinul de vot este reprezentantul Partidului Democrat, Mihail Stratulat, medic neonatolog. Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, Stratulat este, de asemenea, asistent și lector universitar la USMF „N.Testemițanu” și director medical la Clinica Privată Pediatrica. Mihai Stratulat a fost implicat în acțiuni și evenimente organizate de Fundația lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”, mai ales în perioada când ministră la Sănătate era colega sa de partid, Ruxanda Glavan.

Mihai Stratulat a devenit cunoscut publicului larg și datorită opiniilor plasate pe rețelele de socializare, în care a criticat evoluția lucrurilor în sistemul de sănătate, mai ales în domeniul sănătății copiilor. Ultima postare, din iulie 2018, a vizat două spitale municipale pe care Stratulat le-a acuzat că ar falsifica și ar majora intenționat numărul copiilor pe care-i tratează de pneumonie pentru a putea obține mai mulți bani de la Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), administratoarea Fondului în care se acumulează banii plătiți pentru polița medicală. După aceste acuzații, Stratulat a fost chemat la Centrul Național Anticorupție (CNA) pentru a prezenta dovezi. Șefa Serviciului de Presă al CNA, Angela Starinschi, a declarat pentru reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat că în baza declarațiilor lui Stratulat a fost deschis un dosar penal, în ianuarie 2019.

Deși nu a afișat public, Mihai Stratulat nu a ascuns că este membru PDM. Înainte să adere la democrați, Mihai Stratulat a fost și membru al Partidului Comuniștilor

În ultimii doi ani Mihai Stratulat a avut venituri salariale în valoare de 297 de mii de lei de la Medlifeinvest SRL, care gestionează Clinica Pediatrica, Mihai Stratulat fiind directorul medical al clinicii, potrivit declarației de avere și interese personale, depuse la CEC. Alte peste 102 mii provin din activitatea didactică la USMF „N.Testemițanu”. Candidatul a mai obținut 2.500 de lei din cota-parte pe care o deține în SRL Medlifeinvest. De la aceeași companie, Mihai Stratulat a obținut în ultimii doi ani peste 676 de mii de lei din darea în folosiță a unor bunuri. Stratulat mai are în proprietate două ternuri, un apartament, o „căsuță sezonieră”, o casă de locuit și un garaj. 

Vlad Bilețchi. Foto: graiul.ro

Casa, cu o suprafață de 99 de metri pătrați, valorează 778 de mii de lei, iar garajul – peste 61 de mii. Mihai Stratulat este proprietarul a două autoturisme – Honda CRV, fabricată în 2010, dar cumpărat cu 7 mii de euro în 2015, și Hyundai Santa Fe, anul fabricării 2017, luată în leasing. Valoarea automobilului este de 35 de mii de euro. Tot în 2018, familia Stratulat a mai reușit să cumpere în leasing un Nissan Qashqai, fabricat în 2017, în valoare de 22 de mii de euro.

Sub numărul patru în buletinul de vot se regăsește Vlad Bilețchi, candidat sprijinit de Partidul Liberal. Este președintele și fondatorul Asociației „Unirea - ODIP”, care militează pentru reîntregirea neamului românesc. Şi-a făcut studiile la Facultatea de Economie a Universității de Stat, specializându-se în Business și Administrare a Afacerilor. A făcut masteratul în Drept Public, iar, între timp, s-a înscris la Facultatea de Drept a aceleiași universități, unde studiază până în prezent. Potrivit informațiilor prezentate la CEC, actualmente Bilețchi predă la Liceul Teoretic Gheorghe Asachi din Chișinău.

Valeriu Cerba. Foto: timpul.md

În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, depusă la CEC, Vlad Bilețchi a raportat venituri de 12 mii de lei din salariu și un automobil de marcă Honda, pe care l-a cumpărat în 2017 cu doar 10 mii de lei. Candidatul nu declară nicio locuință și niciun teren.

Juristul Valeriu Cerba, veteran al Ministerului de Interne și prorector la Universitatea de Studii Europene din Moldova, candidează independent în circumscripția nr. 26. El a încasat în ultimii doi ani 480 de mii de lei, din salariu. Candidatul are în proprietate patru terenuri extravilane, a moștenit un lot agricol și ia în arendă un teren forestier cu suprafața de 30 de ari. Cerba este proprietarul unui apartament de 166,8 metri pătrați și a unei construcții.

Iurie Reniță. Foto: acum.md

Anul trecut a mai investit aproape 74 de mii de euro într-un apartament de 92,4 de metri pătrați. Candidatul independent are în proprietate și două autoturisme: o Toyota Avensis, procurată în 2011 cu 20 de mii de lei și o Skoda Superb, fabricată în 2014 și cumpărată în 2018 cu 60 de mii de lei.

Iurie Reniță, înaintat de blocul electoral ACUM, este următorul în buletinul de vot. Reniță a fost Ambasadorul Republicii Moldova în România, Serbia și Muntenegru în perioada 2010 – 2015, iar ulterior, din 2016 și până în 2017 acesta a fost Ambasador în Belgia și la NATO. În prezent este șomer. 

Anton Miron. Foto: protv.md

În ultimii doi ani Iurie Reniță a adunat 867 de mii de lei din salariu, vânzarea unui automobil, pensie, indemnizație și dobânzi. El a mai trecut pe hârtie un apartament de 108,4 metri pătrați, evaluat la peste jumătate de milion de lei, și două automobile, unul dintre care a fost cumpărat în 2017 și vândut în 2018.

Anton Miron, înaintat de PCRM, este ultimul nume din buletinul de vot în circumscripția nr. 26. Fost deputat din partea PCRM în Legislatura 2005-2009, în prezent este pensionar. De profesie agronom, candidatul PCRM a ocupat anterior funcția de vicepreședinte al Consiliului județean Chișinău.

Potrivit declarației de avere prezentate la CEC, în 2017-2018 Anton Miron a avut venituri oficiale de 283 de mii de lei din pensii. Comunistul are în posesie și folosință două terenuri agricole și este proprietarul unui apartament de 100 de metri pătrați, evaluat la 874 de mii de lei, și al unui garaj. În bancă păstrează 22 de mii de dolari și 50 de mii de lei.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. 

Mariana Colun
15/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii