Circumscripția nr. 24, Chișinău, Botanica: Trecutul și averea celor cinci concurenți electorali

Mariana Colun
15/02/2019
Foto: captură cec.md

În circumscripția nr. 24, Chișinău, Botanica, s-au înscris în lupta pentru un fotoliu în Parlament cinci concurenți electorali: Alexandr Bannicov (PDM), Vasile Bolea (PSRM), Serghei Burgudji (Partidul Șor), Grigore Colun (blocul electoral ACUM) și Artur Croitor (candidat independent).

Alexandr Bannicov. Foto: candidat.md

Primul în buletinul de vot în circumscripția nr. 24 este Alexandr Bannicov, fost deputat comunist, actualmente pedist, înaintat de Partidul Democrat. Se numără printre cei 14 deputați comuniști care la sfârșitul lui 2015 au părăsit formațiunea, anunțând că nu mai vor să facă jocurile partidului care i-a adus în Parlament. Bannicov este unul dintre milionarii declarați din Parlament. El este asociat în trei firme, în fiecare cu o cotă de 25%, printre acestea și Tina SRL, care deține o rețea de magazine de electrocasnice și veselă. Curios este faptul că această firmă este fondatoarea altor 20 de companii. Centrul de Investigații Jurnalistice a scris anterior că firma Betalan, fondată de copiii și soția lui Bannicov, arendează 30 de hectare în Ocolul Silvic Ghidighici. Terenul nu se regăseşte însă în declaraţia de avere a deputatului. În baza de date a Moldsilva, la capitolul contacte ale persoanelor care închiriază pădurea din Ghidighici este indicat un număr de telefon fix. La acest număr au răspuns angajaţii firmei Tina, şi nu cei de la Betalan, cea cu care Moldsilva semnase contractul de arendă, potrivit investigației CIJM. 

Alexandr Bannicov este deputat din 2010, fiind membru al Comisiei agricultură şi industrie alimentară din Parlament. Anterior, în timpul Guvernului Tarlev și Grecianîi a fost directorul Departamentului de Privatizare, dar și director al Agenției Funciare și Cadastru. Mai mulți ani în urmă, Curtea de Conturi a constatat că în perioada 2004-2006, instituția condusă de Bannicov nu a efectuat un control adecvat asupra asigurării integrităţii patrimoniului public. Astfel, dacă la 24 noiembrie 2006 proprietatea transmisă în gestiune constituia 20,5 milioane de lei, la 2 iulie 2007 valoarea acesteia s-a micşorat până la 10,8 milioane de lei. În 2007 Alexandr Bannicov a fost criticat şi de Vasile Tarlev pentru că acesta nu a elaborat un sistem eficient de control la nivel central al utilizării terenurilor, inclusiv celor agricole, cu toate formele de proprietate. Tocmai din aceste motive parlamentarul a ajuns în 2010, în lista neagră a candidaților la funcția de deputat, întocmită de Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat din care face parte și Centrul de Investigații Jurnalistice.

Deputatul pare a fi șantajabil cu un dosar penal pornit pe numele fiului său. În iunie 2014, tânărul în vârstă de 27 de ani, împreună cu un alt bărbat, au fost reținuți de angajații Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger” și procurori, fiind suspectați de trafic cu substanțe narcotice.

Bannicov și soția sa locuiesc într-o casă de 135 de metri pătrați. Despre imobilul de lux din sectorul Botanica au scris anterior reporterii de la Jurnal TV. „Locuinţa are patru etaje şi este amplasată pe un teren de şapte ari. Familia are propria piscină în ogradă şi un spaţiu pentru şezlonguri. Întregul imobil ar valora, potrivit unei agenţii imobiliare contactate de Jurnal TV, cel puţin cinci milioane”, scriau reporterii de la Jurnal TV.

În ultima declarație de avere și interese pentru anii 2017-2018 depusă la CEC, Bannicov indică venituri de aproape 4,3 milioane de lei din salariul său și al soției, indemnizații, locațiune auto, vânzarea unor autovehicule, dobânda la bancă, donație și dividende din firma sa, Tina SRL. La rubrica bunuri imobile candidatul indică o casă de locuit estimată la 1,4 milioane de lei și terenul de șapte ari pe care este amplasată, evaluat la aproape jumătate de milion de lei. În 2017 deputatul a cheltuit aproape 1,8 milioane de lei pentru două automobile noi, o Acura MDX și o Toyota RAV-4, produse în același an. Din 2005 deputatul mai are în posesie și un Dodje Grand Caravan, ce ar valora 100 de mii de lei.

Vasile Bolea. Foto: Facebook.com

Următorul în buletinul de vot este deputatul socialist Vasile Bolea. Conform profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, Bolea face parte din Comisia juridică, numiri și imunități și este secretar general al fracțiunii PSRM în Parlament. Înainte de a se implica în politică, Vasile Bolea a fost rugbist de performanță. În 2013 a candidat la funcția de președinte al Federației Moldovenești de Rugby, dar n-a fost admis în concurs pe motiv că nu a plătit cotizațiile de membru timp de câțiva ani. A absolvit Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”, Facultatea de Drept, specialitatea drept economic. Tot acolo și-a luat diploma de master. Din 2017 are licență de avocat.

Potrivit Centrului de Investigații Jurnalistice, în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2014 Vasile Bolea a donat formațiunii politice din care face parte 83.000 de lei, adică jumătate din veniturile pe care le-a declarat pentru 2012-2013. În 2015, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale, Bolea a contribuit la bugetul PSRM cu 95.000 de lei.

Bolea este unul din autorii proiectului de lege potrivit căruia deputatii care au cel puțin zece ani vechime de activitate în domeniul dreptului, să acceadă în avocatură fără examen. Inițiativa a provocat revolte în rândul avocaților. Ulterior, proiectul a fost retras din Parlament.

În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019, Vasile Bolea indică venituri de 677 de mii de lei și șase mii de euro din salariul său și al soției sale, indemnizații și încasarea unei datorii. La proprietăți, deputatul indică un teren intravilan și trei apartamente. Familia Bolea deține două autoturisme – un Kia Rio și un Chevrolet Aveo, care ar valora, respectiv, 300 de mii de lei și 700 de mii. Anul trecut Vasile Bolea a contractat un credit de 25 de mii de euro, pe care trebuie să îl ramburseze până în anul 2023, la dobânda zero. 

Serghei Burgudji. Foto: Facebook.com

De pe poziția a treia va lupta pentru un loc în Legislativ reprezentantul Partidului Șor, Serghei Burgudji. Este lector universitar la Colegiul Internațional de Business și Administrate, manager la SRL DFM, afiliată lui Ilan Șor, și președintele Organizației Teritoriale Botanica a partidului.

În declarația de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, Serghei Burgudji a raportat venituri de 293 de mii de lei din salariu și indemnizații. Din 2015, Burgudji are un apartament de 65,5 metri pătrați, evaluat la 390 de mii de lei. În 2018 el a investit 1,3 milioane de lei într-un apartament de 104,2 metri pătrați. Candidatul a mai declarat și un Hyundai ce ar valora numai 10 mii de lei.

Grigore Colun. Foto: acum.md

Pe locul 4 în buletinul de vot în circumscripția nr. 24 se situează Grigore Colun, înaintat de blocul electoral ACUM. Este om de afaceri, licențiat în Drept la Universitatea de Stat din Moldova. Nu s-a implicat în politică până în anul 2017, când a devenit președinte al Organizației Teritoriale Botanica a Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. 

Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, Colun este fondator al câtorva firme. În prezent este administrator la Asociația de Coproprietari în Condomeniu din sectorul Botanica (ACC) nr.55/188. Conduce această asociație din anul 2009, administrând trei blocuri locative compuse din 133 de  apartamente, 37 de oficii și 69 de parcări. El este fondator, dar și administrator al firmei Globalcontact-tur, înregistrată în anul 2002. Firma are activități în domeniul turismului. În anul 2006 a fondat firma Arivax Plus SRL, specializată pe producerea mobilierului. Grigore Colun este unicul fondator, dar și administrator al acestei firme. În anul 2013, soția sa și încă o persoană au fondat firma Locuința Confortabilă SRL, afacere pe care din martie 2018 o conduce Grigore Colun. Această firmă prestează activități de administrare a imobilelor. În anul 2017, soția sa a mai fondat o firmă, pe care, de asemenea, o administrează Grigore Colun, I Pelerinaj SRL, care oferă servicii de cazare și transport pentru vacanțe, precum și alte facilități în domeniul turismului.

Artur Croitor. Foto: curentul.md

Potrivit declarației de avere și interese personale depusă la CEC, pe parcursul a doi ani, Grigore Colun a obținut suma totală de circa 264 de mii de lei din salarii în calitate de administrator la firmele pe care le conduce și circa jumătate de milion de lei din vânzarea unui apartament și a unui autoturism. Pe parcursul a doi ani, soția candidatului a obținut un salariu total de circa 70 de mii de lei. Colun a mai declarat șase terenuri, o casă de locuit de 220 metri pătrați, două spații comerciale și patru garaje – toate situate în sectorul Botanica al Capitalei. Grigore Colun deține patru automobile: o mașină de teren  Mitsubishi Outlander, o mașină de teren, de model Citroen C Crosser și două microbuze. În anul 2011 candidatul a contractat un credit de un milion de lei, pe care ar trebui să îl ramburseze până în anul 2031.

Ultimul nume în buletinul de vot este cel al lui Artur Croitor, care candidează independent. El este președintele ONG-ului „Lumea Liberă”. În declarația pentru anii 2017-2018, depusă la CEC în cadrul campaniei electorale 2019, Artur Croitor nu indică nicio sursă de venit, niciun automobil și niciun teren, doar un apartament de 53 de metri pătrați, pe care îl are în proprietate din anul 2009.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
15/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii