Circumscripția nr. 2, Ocnița: cine sunt și ce averi declară cei șase candidați

Mariana Colun
04/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

În circumscripția nr. 2, Ocnița vor concura șase candidați. Primul în buletinul de vot este democratul Vadim Lesnic, urmat de reprezentanta PSRM, Irina Lozovan și candidatul Partidului Șor, Eduard Fedișin. Sub numărul patru se regăsește comunistul Andrei Țopa, urmat în buletinul de vot de Remus Ciobanu, candidat al blocului electoral ACUM, și Eduard Pleșca, înaintat de Partidul Nostru.

Vadim Lesnic. Foto: ziarulnostru.info

Vadim Lesnic este președinte al raionului Dondușeni din decembrie 2017. Acesta face parte din echipa PDM din 2010. Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei Pentru un Parlament Curat, Lesnic a deținut mai multe funcții publice, activând în Secția Delicte Transfrontaliere și Infornaționale a Comisariatului General de Poliție, Chișinău, la SA Moldtelecom pentru regiunea Nord. Până a deveni preşedinte, din 2015 a deținut funcția de consilier raional și coordonator al aparatului central al PDM în raionul Dondușeni.

Conform declarației de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, democratul ar fi obținut venituri de circa 257 de mii de lei. De asemenea, a indicat un venit de 3.600 de lei din îndemnizația de consilier raional Dondușeni și 100 de mii de lei proveniți din vânzarea autoturismului de marca Land Rover Discovery. Nu a indicat în declarație nicio locuință și nici un credit bancar, însă se folosește de un automobil de marca Skoda SUPERB, fabricat în 2017, care ar valora 700 000 de lei, mult peste veniturile sale oficiale. Întrebat de reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat de unde a luat banii pentru cumpărarea automobilului, democratul a răspuns că suma provine din economiile efectuate împreună cu familia și că achită și în prezent ratele, autoturismul fiind luat în leasing.

Irina Lozovan. Foto: socialistii.md

Vadim Lesnic este urmat în buletinul de vot de Irina Lozovan, înaintată de PSRM. Ea este consilier raional în cadrul Consiliului raional Ocnița, dar și consilier orăşenesc la Otaci. La alegerile din 2014 a candidat cu numărul 59 pe lista PSRM.

Anterior portalul Anticoruptie.md a scris că în campania pentru prezidențiale din 2016, Lozovan a donat pentru Igor Dodon 35 de mii de lei. La alegerile parlamentare din noiembrie 2014, consiliera de la Ocnița și-a susținut partidul cu 85.750 de lei. Conform datelor din raportul financiar al PSRM, publicat de CEC, în anul 2018, Irina Lozovan, şi-a susţinut partidul cu 18 mii de lei.

Eduard Fedișin. Foto: Facebook.com

Pentru ultimii doi ani a declarat venituri de 100 de mii de lei de la PSRM, dar și indemnizații de la Consiliul Raional Ocnița, în mărime de 9.500 de lei. Lozovan a mai trecut pe hârtie două terenuri intravilane, o casă de locuit de 99,5 metri pătrați, precum și două automobile, achiziționate în 2006, respectiv 2012, cu câte 10 mii de lei.

Eduard Fedișin, înaintat de Partidul Șor, va lupta pentru un fotoliu de deputat de pe poziția a treia. În campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2014, el a figurat pe lista persoanelor de încredere din partea Partidului Politic Patria. În prezent este șofer la Gitari-Trans SRL și președinte al Organizației Teritoriale Dondușeni a Partidului Șor.

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, prezentată la CEC, Fedișin nu raportează niciun venit. În schimb, anul trecut acesta a contractat un credit în valoare de 100 de mii de lei, pe care trebuie să-l ramburseze până în 2023, cu o rată a dobânzii de 13%. El a mai trecut pe hârtie două terenuri intravilane, care îi aparțin în proporție de 50%, precum și un Audi A6 fabricat în 2005, pe care l-ar fi cumpărat anul trecut cu doar 10 mii de lei (!). Candidatul Partidului Șor susține că nu are nicio locuință.

Andrei Țopa. Foto: ocnita.md

Comunistul Andrei Țopa, vicepreședinte al raionului Ocnița, funcție pe care a ocupat-o și în perioada 2004-2011, candidează la funcția de parlamentar de pe poziția a patra în buletinul de vot. În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, Țopa a trecut venituri în mărime de circa 331 de mii de lei, din salariu și pensie. Vicepreședintele raionului Ocnița deține cinci terenuri arabile și trei loturi intravilane, un apartament, un garaj, ce i-a revenit prin decizia Consiliului local, o casă de locuit moștenită în 1996 și două construcții.

Remus Ciobanu. Foto: moldovacurata.md

Țopa conduce un automobil de model Saab, achiziționat în 2017 contra sumei de 30 de mii de lei. În 2016, Țopa a contractat un credit în valoare de aproape 80 de mii de lei, pe care trebuie să-l întoarcă timp de cinci ani, cu o rată a dobânzii de 9,5%. 

Andrei Țopa este urmat în buletinul de vot de Remus Ciobanu, înaintat de blocul electoral ACUM. Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, el este om de afaceri, director al propriei întreprinderi Construct-Comfort SRL, fondată în anul 2007. Ciobanu este membru al Platformei Demnitate și Adevăr (PPDA) din 2016. Deține funcția de președinte al Organizației Teritoriale Dondușeni a PPDA. 

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, Remus Ciobanu indică încasări în valoare de 96 de mii de lei, din venitul din activitatea firmei, salariul său și al soției, precum și darea în arendă a unei cote de pământ.

Eduard Pleșca. Foto: pnru.md

Candidatul ACUM mai declară două terenuri agricole cu suprafața totală de 3,1 hectare, un apartament și o casă de locuit, o camionetă, un automobil de model Renault și unul de model Hyundai Santa Fe, cumpărat nou în 2014, cu peste jumătate de milion de lei.

Ultimul în buletinul de vot în circumscripția nr. 2 este Eduard Pleșca, candidatul Partidului Nostru. El este jurist la Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova. Din 2015 este ales local atât în cadrul Consiliului Raional Fălești, cât și în cadrul Consiliului Orășenesc Fălești.

În declarația de avere pentru 2017-2018, Pleșca a indicat venituri de 76 de mii de lei din salariu și indemnizații, precum și un automobil de model Toyota Auris, cumpărat cu 5.000 de euro. Potrivit actului prezentat la CEC, el nu are nici terenuri, nici locuință.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
04/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii