Circumscripția nr. 15, Călărași: Trecutul și averea candidaților electorali

Mariana Colun
11/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

În circumscripția nr. 15, Călărași, vor concura șase candidați. Primul în buletinul de vot este democratul Nicolae Ciubuc, urmat de reprezentantul PSRM, Ștefan Bolea și candidata Partidului Șor, Olga Vlascenco. Sub numărul patru se regăsește Igor Munteanu, înaintat de blocul electoral ACUM, urmat în buletinul de vot de liberalul Iurie Chirinciuc și Valeriu Sava, înaintat de Partidul Comuniștilor.

Nicolae Ciubuc. Foto: gov.md

Nicolae Ciubuc este ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, din septembrie 2018. Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei Pentru un Parlament Curat, până a ajunge ministru în Guvernul Filip, Ciubuc a fost, din 2016, director interimar al Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură, structură subordonată acestui minister. Lucrează la MADRM din anul 2004, după absolvirea facultății. A făcut parte din PLDM. La alegerile locale din 2015 a devenit consilier raional la Nisporeni din partea acestui partid. În anul 2015 Comisia Națională de Integritate (actuala Autoritate Națională de Integritate) a efectuat un control al averii lui Nicolae Ciubuc, în privința căruia o persoană a depus sesizare, susținând că acesta nu și-ar fi declarat casa în care locuiește și mașina. Atunci Nicolae Ciubuc era șef adjunct al AIPA. Potrivit actului de constatare al CNI, Ciubuc a explicat că, în lipsa unei locuințe proprii, trăiește din anul 2014 în casa cumnatului său, stabilit în Italia, asupra căreia are drept de posesie. Locuința se află în suburbia Durlești a Capitalei. Nu a indicat-o în declarația pentru anul 2013 întrucât atunci încă nu o folosea. Despre mașină, Nicolae Ciubuc a declarat că a utilizat mai multe mașini, ale rudelor sau prietenilor săi, însă nu le-a declarat pentru că nu îi aparțin. În urma verificărilor, CNI a constatat că Nicolae Ciubuc nu a declarat cinci conturi bancare salariale, însă a clasat cazul, invocând „lipsa încălcării intenționate”.

Ștefan Bolea. Foto: socialistii.md

Conform declarației de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, democratul ar fi obținut venituri de circa 777 de mii de lei din salariul său și al soției, indemnizații și dividende din profit. Are în posesie un teren intravilan, o casă de locuit, un garaj și o construcție, dar și un automobil de model BMW, evaluat la cinci mii de euro. În 2017 a luat două împrumuturi - unul în valoare de două mii de euro, pe care trebuie să-l întoarcă până în 2020, iar al doilea, în valoare de 150 de mii de lei, este scadent în 2019.

Nicolae Ciubuc este urmat în buletinul de vot de Ștefan Bolea, reprezentant al PSRM. El este ales local atât în Consiliul Orășenesc Călărași, cât și în Consiliul Raional Călărași. De asemenea, este președinte al Gospodăriei Țărănești Sadova. La alegerile parlamentare din 2014 a candidat cu numărul 47 pe lista PSRM.

Pentru ultimii doi ani a declarat venituri de doar 20 de mii de lei din pensie și indemnizații. Bolea a mai trecut pe hârtie patru terenuri intravilane, o casă de locuit, precum și două automobile, achiziționate în 2013, respectiv 2016, cu 10 mii de lei, respectiv șase mii de euro.

Olga Vlascenco. Foto: Facebook.com

Olga Vlascenco, înaintată de Partidul Șor, va lupta pentru un fotoliu de deputat de pe poziția a treia. De profesie este contabilă, activează la SRL Biresat.

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, prezentată la CEC, Vlascenco a indicat venituri în mărime de 142 de mii de lei din salariu. Potrivit documentului, candidata Partidului Șor nu are niciun imobil și nicio mașină în proprietate.

Igor Munteanu. Foto: tribuna.md

Igor Munteanu, înaintat de blocul electoral ACUM, candidează la funcția de parlamentar de pe poziția a patra în buletinul de vot. Munteanu este conferențiar universitar, fost director executiv al IDIS Viitorul și ex-ambasador al Republicii Moldova în SUA. Are studii în jurnalism, științe politice și drept. Între 1992 și 1994 a fost șeful Secției Analiză Politică și Instituții Social-Politice din cadrul Președinției Republicii Moldova. Începând cu 1994, timp de doi ani a activat în calitate de asistent al directorului Fundației Internaționale pentru Sisteme Electorale. În perioada 1996-2010 și 2016-2018, a ținut cursuri de politici publice la ASEM. Între august 2010 și iulie 2015 a fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Statele Unite, Canada și Mexic. În ultimii trei ani a fost președinte al Consiliului Administrativ al think tank-ului IDIS Viitorul.

În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, Igor Munteanu a trecut venituri în mărime de circa 1,2 milioane de lei, din salariul său și al soției. Alți 700 de euro și 100 de dolari au intrat în bugetul familiei sub formă de dobânzi din cele două conturi în bănci pe care sunt depozitate 55 de mii de euro și cinci mii de dolari. Candidatul blocului ACUM a mai trecut pe hârtie o casă pe care a moștenit-o și un automobil.  

Igor Munteanu este urmat în buletinul de vot de Iurie Chirinciuc, înaintat de Partidul Liberal. Chirinciuc a fost ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, condamnat în august 2017 la un an și patru luni de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, făcându-se vinovat de trafic de influență și abuz în serviciu. Chirinciuc a mai fost amendat cu 35.000 de lei și și privat de dreptul de a executa funcții publice pe un termen de cinci ani. Pe același dosar au mai fost condamnați doi agenți economici, complici ai fostului ministru. Iurie Chirinciuc a fost reținut de oamenii legii în luna aprilie 2017, fiind bănuit că, împreună cu Veaceslav Teleman, directorul general interimar al Administraţiei de Stat a Drumurilor (ASD), dar şi şefii a două companii de construcţii, au exercitat presiuni asupra firmei care a câştigat un contract de reabilitare a drumului R6 M1 – Ialoveni, proiect finanţat de Banca Europeană de Investiţii, cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenţi economici afiliaţi. 

Iurie Chirinciuc. Foto: ipn.md

Potrivit CNA, în perioada 2016-2017, ministrul şi şeful Administraţiei de Stat a Drumurilor ar fi creat impedimente agentului economic câştigător prin neavizarea unor acte pentru executarea lucrărilor, prin tergiversarea aprobărilor, precum şi prin somarea acestuia de a încheia subcontracte cu firme apropiate funcţionarilor.

Oamenii legii au documentat o şedinţă din februarie 2017, în cadrul căreia a fost fixată întâlnirea dintre Iurie Chirinciuc, Veaceslav Teleman, administratorii companiilor Global Trans Construct şi Nouconst cu agentul economic câştigător al contractului de reabilitare a drumului R6 M1 – Ialoveni. În timpul discuţiilor, acesta ar fi fost somat să cedeze 50 la sută din volumul de lucrări, din suma totală de aproximativ nouă milioane de euro. CNA mai preciza că, ulterior, referindu-se la o indicaţie a ministrului, administratorul Global Trans Construct ar mai fi estorcat de la acelaşi agent economic 5 la sută din suma contractului, adică circa 400.000 de euro, o parte din bani (80.000 de euro) urmând să revină factorilor de decizie din cadrul ASD.

Într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice se arată că, la doar câteva luni de la învestirea lui Iurie Chirinciuc în funcția de ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, de la șoseaua Sculeni-Ungheni până la sediul întreprinderii care îi aparține, SRL Lefcons-agro, a fost asfaltat un drum care a costat bugetul de stat 8,5 milioane de lei. Lucrările au fost executate de către întreprinderea Rutador, al cărei nume a figurat anterior în câteva anchete jurnalistice, dar şi într-un raport al Curţii de Conturi. 

Valeriu Sava. Foto: comunist.md

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, Iurie Chirinciuc indică încasări în valoare de 156 de mii de lei și 38 de mii de RON din salariul său și al soției, precum și dividende în mărime de 5,9 milioane de lei, respectiv 355 de mii de RON din afacerile pe care le-a fondat. Candidatul PL mai declară trei terenuri, două apartamente și trei construcții. Liberalul are în proprietate un Lexus, cumpărat în 2017 cu aproape un milion de lei.

Ultimul în buletinul de vot în circumscripția nr. 15 este Valeriu Sava, candidatul Partidului Comuniștilor. El este prim-secretar al Comitetului Raional Călărași al PCRM.

În declarația de avere pentru 2017-2018, Sava a indicat venituri de 188 de mii de lei din salariu, două loturi arabile, un apartament, o casă de locuit, precum și un automobil.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
11/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii