Circumscripția nr. 13, Rezina: Cine sunt și ce avere au declarat candidații

Mariana Colun
10/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

În circumscripția nr. 13, Rezina, pentru un fotoliu în Parlament vor concura șase candidați electorali: Eleonora Graur (PDM), Leonid Nauc (Partidul Șor), Valeriu Ciorici (PSRM), Serghei Cataranciuc (blocul electoral ACUM), Elena Macrii (PCRM) și Galina Andrieș (PNL).

Eleonora Graur. Foto: stirilocale.md

Prima în buletinul de vot în circumscripția nr. 13 este Eleonora Graur, președinta raionului Rezina. În profilul realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat se arată că ea a venit într-o funcție publică în anul 2011, când PDM a propus-o pentru poziția de președintă a raionului Rezina, ea fiind originară din satul Cuizăuca. La alegerile locale din anul 2015 a fost propusă din nou de democrați și votată de consilieri la această funcție. Anterior, potrivit CV-ului său, timp de un deceniu (1997-2007), Eleonora Graur a ocupat mai multe poziții la Universitatea Agrară din Moldova. Din anul 2008 şi până în 2011 a lucrat la Ministerul Educației, fiind şefa Direcţiei Sisteme Informaţionale, Standarde şi Registre Educaţionale.

Eleonora Graur este vicepreședintă a Partidului Democrat, dar și președinta Organizației Teritoriale a PDM din raionul Rezina. În anul 2010, când lucra la Academia de Studii Economice din Moldova, Eleonora Graur a donat partidului suma de 34 de mii de lei. Potrivit Raportului Financiar al PDM, pentru referendumul din 5 septembrie 2010, soțul ei, ca și reprezentant al firmei Danaomix SRL, a donat 90 de mii de lei. Cumulativ, în acea campanie electorală familia Graur a donat 124 de mii de lei.

Eleonora Graur a fost vizată în anchete jurnalistice din presa locală și națională. La începutul anului 2018, ziarul regional „Cuvântul” a scris despre implicarea conducerii raionului Rezina în mușamalizarea unor lucrări de modernizare a unor instituții școlare din raion. Atunci, jurnaliștii au descoperit că în urma concursului public desfășurat de Consiliul Raional Rezina, o companie din Chișinău ar fi schimbat ușile și ferestrele la școlile și grădinițele din Rezina doar pe hârtie, lucrările valorând peste 18 milioane de lei. În realitate, lucrările fie au fost realizate parțial în cadrul altor proiecte, fie nu au fost făcute defel. Deși i-a fost solicitată opinia de câteva ori, Eleonora Graur a refuzat să comenteze faptele constatate de jurnaliști, făcând trimitere la „secretul comercial”.

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, prezentată la Comisia Electorală Centrală (CEC), Eleonora Graur a raportat venituri din salariu în mărime de 279 de mii de lei. Ea a mai indicat 15 loturi de pământ, majoritatea arabile, o casă de locuit și o construcție, un apartament luat în locațiune, dar și un automobil de model Volvo XC60, cumpărat în 2016, cu 220 de mii de lei. 

Leonid Nauc. Foto: Facebook.com

Următorul în buletinul de vot este reprezentantul Partidului Șor, Leonid Nauc. Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, Leonid Nauc s-a implicat în activitatea politică odată cu formarea Partidului Şor. Până la alegerea lui Ilan Şor în funcţia de primar de Orhei, Leonid Nauc avea o afacere în domeniul reparaţiei automobilelor. Cu susţinerea noului primar a ajuns manager-şef al Întreprinderii Municipale „Hotelul Codru” din Orhei. 

Activitatea sa în această funcţie a fost marcată de câteva scandaluri, unul fiind litigiul cu SRL Media Sfera/Radio Orhei în privința accesului la informaţie. În noiembrie 2017 SRL Media Sfera a cerut de la Hotelul Codru, care este întreprindere municipală, rapoartele pentru trei ani de activitate, dar și informații referitoare la spațiile pe care le dă în locațiune, tarifele aplicate etc. Administrația hotelului a refuzat furnizarea acestei informații, iar postul de radio a depus o plângere în instanță. Judecătoria Orhei a confirmat încălcarea dreptului de acces la informație și a obligat hotelul să furnizeze informația cerută. Leonid Nauc a atacat decizia judecătoriei la Curtea de Apel Chişinău, care a lăsat-o în vigoare, hotărârea instanței a rămas însă neexecutată.

Atunci când a depus dosarul pentru înregistrarea în calitate de candidat pe circumscripția nr. 13 Rezina la alegerile parlamentare din februarie 2019, Leonid Nauc a fost respins. Consiliul electoral de circumscripție a constatat că, de exemplu, în 33 de liste de subscripţie erau mai multe rectificări; din zece membri ai grupului de iniţiativă înregistraţi, la colectarea semnăturilor au participat numai trei; 20 de liste erau semnate de un singur colector; câteva liste erau completate de aceeaşi mână etc. Comisia Electorală Centrală a obligat însă Consiliul circumscripţiei să reexamineze cererea lui Leonid Nauc şi să-l înregistreze, lucru executat în scurt timp.

Pentru 2017-2018, Leonid Nauc a raportat venituri de 214 mii de lei. Toată averea sa, conform declaraţiei, se reduce la un automobil Nissan Qashqai produs în 2015 şi procurat în 2018 cu preţul de 100 de mii de lei. Leonid Nauc nu arată că ar deține vreo casă sau apartament. El mai arată că în 2018 a luat un împrumut în mărime de 100 de mii de lei cu o dobândă lunară de 2.400 de lei, pe care trebuie să-l restituie până în 2023.

Valeriu Ciorici. Foto: Facebook.com

Următorul concurent electoral în circumscripția nr. 13 este Valeriu Ciorici, înaintat de Partidul Socialiștilor. În profilul realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat se arată că Ciorici a făcut parte din guvernarea comunistă, cariera sa cunoscând ascensiune în special din anul 2001, când puterea în Republica Moldova a fost preluată de PCRM. Mai întâi a fost promovat în funcțiile de șef al Secției Asistență Socială și Protecția Familiei și subprefect al județului Orhei pentru sectorul Rezina, apoi, după alegerile locale din 2003, la care comuniștii au câștigat majoritatea mandatelor în Consiliul raional, Valeriu Ciorici a devenit Președintele raionului Rezina, funcție pe care a deținut-o până în 2011. La alegerile din 2011 comuniștii au acumulat doar o treime din mandatele de consilieri raionali și au făcut coaliție în Consiliul raional cu PDM. Astfel, comuniștii au obținut funcțiile a doi vicepreședinți de raion, una dintre care i-a revenit lui Valeriu Ciorici. Peste doi ani însă, cu voturile consilierilor PLDM, PDM și PL el și un coleg de-al său au fost demiși. Peste puțin timp Ciorici părăsește PCRM și aderă la PSRM. La alegerile locale din iunie 2015, deja din partea socialiștilor, a concurat pentru postul de primar al orașului Rezina, dar în turul doi a pierdut în fața reprezentantului Partidului Democrat. De atunci el conduce Organizația Teritorială Rezina a PSRM.

În perioada când a exercitat funcția de președinte al raionului Rezina, Valeriu Ciorici a fost subiectul mai multor investigații jurnalistice publicate în săptămânalul Cuvântul și în presa națională. În toamna anului 2007, înainte de noile alegeri în Consiliul raional, dizolvat după scrutinul din iunie pentru că nu reușise să formeze organele de conducere ale raionului, Guvernul Tarlev a oferit pentru raionul Rezina o sută de tone de grâu și orz de sămânță, cu titlu de ajutor umanitar pentru susținerea gospodăriilor care suferiseră de pe urma secetei din acel an. Conform legislației, sămânța ar fi trebuit repartizată de o comisie raională, în baza propunerilor unor comisii speciale, formate pe lângă primării. În realitate ajutorul a fost distribuit de conducerea raionului unor agenți economici membri sau simpatizanți ai PCRM, cu scopul de a aduce voturi pentru candidații comuniști în Consiliul Raional Rezina. Procurorii au intentat pe acel caz patru dosare penale, care au circulat îndelung la Rezina, Bălți, Chișinău și înapoi, ca apoi să fie clasate, re-intentate și din nou clasate.

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, depusă la CEC, Valeriu Ciorici a indicat venituri de 388 de mii de lei, din salariul soției, pensii, dobânzi și indemnizații. El a mai declarat un teren extravilan, șapte intravilane și șase loturi agricole, o casă de locuit, un garaj și șase construcții.

Serghei Cataranciuc. Foto: Facebook.com

De pe poziția a patra în buletinul de vot, va lupta pentru un loc în Parlament Serghei Cataranciuc, reprezentant al blocului electoral ACUM. El este membru al biroului politic al PPDA. Este absolvent al Facultăţii de matematică a Universităţii de Stat din Moldova şi activează până în prezent în cadrul acestei facultăţi. Este membru al Consiliului Societăţii Matematicienilor din RM, membru al Societăţii române de cercetări ştiinţifice în matematică. Până în prezent, Sergiu Cataranciuc a publicat peste 150 de lucrări științifice în reviste de specialitate din țară și peste hotare. De asemenea, a publicat şapte manuale și lucrări metodice pentru studenții din sistemul universitar de învăţământ la specialităţile matematică și informatică.

În declaraţia pentru anii 2017-2018, depusă la Comisia Electorală Centrală, Cataranciuc a declarat venituri de 641 de mii de lei din salariul său și al soţiei și din alte surse, fără a preciza care anume. Familia deţine o casă de locuit, trei apartamente și două garaje. Valoarea totală a imobilelor se cifrează la 1,6 milioane de lei. Sergiu Cataranciuc mai declară un autoturism de model Renault Scenic, produs în 2010, pe care l-a procurat în 2015 cu 65 de mii de lei.

Următoarea în buletinul de vot este Elena Macrii, înaintată de PCRM. De profesie este asistent social, în prezent neangajată în câmpul muncii. Pentru ultimii doi ani, Elena Macrii a declarat la CEC încasări de doar 26 de mii de lei, din pensie și din indemnizația de consilier. Ea a mai trecut pe hârtie cinci terenuri, o casă de locuit și un autoturism de model Opel Astra, cumpărat în 2015 cu 40 de mii de lei.

De pe poziția a șasea în buletinul de vot în circumscripția nr. 13 urma să concureze pentru un loc în Parlament și Ion Perciun, candidat independent. Acesta și-a retras recent candidatura, în favoarea candidatului blocului electoral ACUM.

Ultima în buletinul de vot în circumscripția Rezina este Galina Andrieș, exponentă a Partidului Național Liberal. De profesie este pedagog, în prezent, șomeră. În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, depusă la CEC, a indicat venituri de 17 mii de lei din salariu, un apartament de 34 de metri pătrați și un automobil de model Audi.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
10/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii