CEC nu poate decide deschiderea de noi secții de vot peste hotare

Anticoruptie.md
02/11/2016
Cetățenii moldoveni, făcând coadă la o secție de vot din Londra. Sursa foto: Irina Nani

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit astăzi ordinea în care vor apărea în buletinele de vot cei doi candidați care se vor bate în turul doi al scrutinului pentru alegerile prezidențiale, care va fi organizat pe 13 noiembrie. Astfel, primul în buletin va apărea Igor Dodon, fiind candidatul cu cele mai multe voturi obținute în primul tur de scrutin (47,98 %). Maia Sandu, care a acumulat 38,71 % din sufragii, va apărea a doua în buletinul de vot.  

Potrivit datelor finale prezentate astăzi de CEC, pentru Igor Dodon, la alegerile din 30 octombrie, au votat 680.550 de alegători, iar 549.152 de cetățeni și-au dat votul în susținerea Maiei Sandu. Astfel, diferența dintre cei doi candidați este de 131.398 de voturi. Datele finale mai arată că rata de participare la alegerile de duminică a fost 49,18 %, iar 22.216 buletine de vot au fost declarate nevalabile.

Începând de astăzi, Maia Sandu și Igor Dodon își pot începe campania electorală pentru turul doi de scrutin.

Întrebată despre posibilitatea deschiderii mai multor secții de vot peste hotare astfel ca cetățenii aflați în străinătate să își poată exercita dreptul la vot în turul doi al scrutinului, Alina Russu, președinta CEC, a declarat că instituția nu poate lua o asemenea decizie, asta fiind prerogativa Guvernului.

Cât privește epuizarea buletinelor de vot de la secția de votare din Stratford, Londra, înainte de închiderea secției, Russu a precizat că au fost create condiții de votare pentru cetățenii moldoveni aflați în Marea Britanie, prin deschiderea, la Londra, a două secții de vot.

Anticoruptie.md
02/11/2016Become a Patron!

Comentarii