VIDEO // Avocatul Ion Malanciuc rămâne în arest la domiciliu. Procurorul insistă ca apărătorul să fie luat sub strajă

Julieta Savițchi
22/08/2019
CIJM

Judecătoria Chișinău a prelungit cu încă 30 de zile arestul la domiciliu pentru avocatul Ion Malanciuc, membru al Comisiei de Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților, reținut o lună în urmă pentru un presupus trafic de influență. Procurorul a solicitat schimbarea măsurii preventive, arestul în penitenciar, însă instanța a decis că solicitarea urmează să fie examinată separat.

Procurora Irina Gheorghiștean a comunicat că în instanță au fost depuse două demersuri, unul privind prelungirea arestului la domiciliu, deoarece expira mandatul de 30 de zile emis anterior, și unul privind schimbarea măsurii preventive. „Deținem probe, inclusiv video, că Ion Malanciuc a încălcat condițiile de arest la domiciliu. Dumnealui a ieșit din locuință, a făcut cumpărături la alimentară, a fost surprins la o cafea întrun local, s-a întâlnit cu persoane cu care nu avea voie să comunice. Instanța a refuzat să examineze demersul privind schimbarea măsurii preventive pe motiv că trebuie examinat în procedură separată. Așteptăm zilele următoare”, a precizat acuzatoarea.

Amintim că Ion Malanciuc a fost reținut la 24 iulie de către ofițerii CNA pentru pretins trafic de influență. Denunţătorul a declarat  că ar fi apelat la ajutorul avocatului cu rugămintea de a-l ajuta să câştige un litigiu civil. La mijloc ar fi fost o recipisă cu privire la o datorie, pe care denunţătorul ar fi vrut să o anuleze. Pentru a declara acest document nul, expertul judiciar urma să formuleze o concluzie prin care semnătura de pe recipisă ar fi fost declarată falsă. Malanciuc ar fi promis că poate soluţiona problema şi că l-ar putea determina pe expertul judiciar să dea o concluzie favorabilă.

Ion Malanciuc pledează nevinovat și a dat de înțeles că flagrantul i-ar fi fost organizat de un coleg de breaslă cu care ar fi avut un conflict. ”Nu am făcut nimic. Mi-au incriminat că am luat 1500 de euro, bani pe care nu i-am văzut. Este o provocare în care un avocat îl urmărește pe un alt avocat. Am să aduc probe și CNA va trebui să-și ceară scuze de la mine”, a declarat Malanciuc.

În 1981, Ion Malanciuc a fost condamnat la cinci ani cu executare pentru trafic de influență. Potrivit sentinței, Documentul arată că Ion Malanciuc care atunci  era jurist la o întreprindere  a luat 1500 de ruble de la o persoană în schimbul promisiunii că va determina un judecător să îi dea câștig de cauză. În perioada respectvă, salariul mediu era de 100 de ruble pe lună.

Julieta Savițchi
22/08/2019

Comentarii