VIDEO // Un bărbat care lucrează în Spania acuză polița moldovenească de hărțuire

Julieta Savițchi
14/06/2019

Un bărbat din Chișinău care muncește de mai mult timp în Spania îi acuză pe polițiștii Inspetoratului Național de Investigații (INI) că îl hărțuiesc atât pe el, cât și pe membrii familiei sale. Bărbatul spune că este acuzat de o crimă pe care nu a comis-o și denunță o schemă pusă la cale de reprezentați ai crimei organizate și șefi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md.

Autorul sesizării, Albert Țonu, ne-a comunicat că a fost acuzat pe nedrept de către un cetățean rus, pe nume Ildar, cu care a făcut cunoștință în Spania. „Ildar îmi este dator cu 8.000 de euro pentru un automobil pe care l-am vândut unui prieten de-al său. La începutul lunii aprilie a acestui an, am fost la el să îi cer banii. Acesta a refuzat să-mi restituie datoria și mi-a arătat o poză cu un ceas scump, propunându-mi să îl vând și să îmi recupereze banii. Când mi-au zis că ceasul este furat, am refuzat. Între noi s-a iscat o ceartă, i-am tras datornicului o palmă peste față și am plecat”, ne-a spus bărbatul.

Potrivit autorului sesizării, Ildar nu a depus nicio plângere la autoritățile spaniole, dar a așteptat ca Albert să revină la Chișinău, unde l-a urmat: „Am venit acasă pe data 26 aprilie ca să fiu de Paști împreună cu familia mea. Peste vreo două zile, a început să mă caute poliția acasă. Inițial, mi-au spus că vor să mă protejeze de lumea interlopă. Apoi mi-au comunicat că Ildar a fost la ei și a depus plângere pe numele meu. Mi-au zis că sunt și probe, dar eu nu am ținut niciodată în mână un astfel de ceas”.

Bărbatul susține că polițilti i-au intimidat familia. „Au venit la mine acasă în lipsa mea și i-au spus soției mele că sunt căutat de lumea interlopă. I-au cerut să spun unde mă aflu. După poliție, la mine acasă a venit Ildar cu oamenii săi. Soția este însărcinată, mai avem o fetiță de un anișor și se teme să stea acasă. Soția mea a depus o plângere la poliție, însă i s-a răspuns că că cele relatate nu s-au confirmat. Interesant, de unde are acest Ildar adresa mea din Chișinău?”, a întrebat Țonu îngrijorat.

Autorul sesizării ne-a mai comunicat că a sesizat organele de drept din Spania și i s-a răspuns că nu există nicio plângere pe numele său. Totodată, a fost amenințat de polițiștii moldoveni că este „comandat de șefi mari”, din care cauză a fost nevoit să plece din țară. „După acest scandal, am aflat că Ildar ar fi membru al unei rețele internaționale de traficanți și proxeneți din care fac parte și cetățeni moldoveni, iar aceștia ar fi protejați de șefi mari de la Ministerul de Interne. Iar Ildar, pe lângă faptul că refuză să-mi restituie datoria, vrea să se răzbune pentru palma pe care i-am dat-o, pentru că i-aș fi știrbit din autoritatea pe care o are în mediul interlop”, a opinat Țonu.

Solicitat de reporterii Anticoruptie.md, Lilian Maliga, avocatul lui Albert Țonu, susține că polițiștii de la INI au comis un abuz, încălcând flagrant legislația. „Presupusa infracțiune a fost comisă pe teritoriul altui stat. Legislația noastră prevede tragerea la răspundere penală a moldovenilor care au comis crime pe teritoriul altor state. Însă trebuie să exite un demers din partea autorităților din statul unde a fost comisă presupusa infracțiune, se formează comisii rogatorii, organele de drept colaborează în limita acordurilor semnate anterior. Polițiștii nu au dreptul să investigheze la propria inițiativă infracțiunile comise pe teritoriul altor state. În acest caz, este vorba de o încălcare a legislației naționale, dar și a dreptului internațional. Cred că este vorba de corupție, altă explicație nu am”, ne-a declarat apărătorul.

Solicitat de Anticoruptie.md, Eugen Batâr, unul dintre ofițerii INI implicat în acest caz, ne-a comunicat că pe numele lui Albert Țonu nu a fost pornită o cauză penală. „Există plângerea, iar noi investigăm și vom lua o decizie cum procedăm mai departe. Mai multe detalii nu vă putem oferi”, ne-a declarat polițistul.  

Julieta Savițchi
14/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii