VIDEO// Trei ani pe banca acuzaților: Patru protestatari sunt învinuiți de organizarea dezordinilor în masă la un protest antiguvernamental

Julieta Savițchi
06/06/2019
Anticoruptie.md

Patru participanți la protestul antiguvernamental din aprilie 2016, organizat de Platforma DA, bat de trei ani pragurile Judecătoriei Chișinău, fiind învinuiți de organizarea dezordinilor în masă. Instanța de fond amână examinarea dosarului de la o zi la alta din diferite motive, invocând cel mai des lipsa unei părți în dosar.

Radu Cebotari, Ion Matasevici, Valeriu Cașu și Alexandru Panuța sunt învinuiți că, în timpul protestului din 24 aprilie 2016, au atacat cordonul de polițiști și au agresat oamenii legii. Protestatarii ar fi deteriorat echipamentul din dotare al polițiștilor și uniformele acestora. Ca rezultat, manifestanții ar fi cauzat Poliției un prejudiciu material în valoare de aproximativ 8.000 de lei.

Dosarul a fost intentat în baza articolului 285, Cod Penal, care prevede de la patru până la opt ani de închisoare – organizarea sau conducerea unor dezordini în masă, însoţite de aplicarea violenţei împotriva persoanelor, de pogromuri, incendieri, distrugeri de bunuri, de aplicarea armei de foc sau a altor obiecte utilizate în calitate de armă, precum şi de opunere de rezistenţă violentă sau armată reprezentanţilor autorităţilor.

Cei patru inculpați pledează nevinovat și susțin că dosarul este unul fabricat. „Durează așa din mai 2016. Ba nu vine procurorul, ba judecătorul nu are secretară. Este un dosar cusut cu ață albă. Cred că judecătorul nu știe ce să facă și așteaptă hârtiuța cu indicații”, ne-a declarat Ion Matasevici, unul dintre învinuiți.

Amintim că, la 24 aprilie 2016, câteva mii de oameni au protestat în Piața Marii Adunări Naționale, scandând: „Unica soluție este revoluția!”, „Demisia!”, „Vrem țara înapoi!”, „Rușine!”, „Jos Mafia!” și „Vrem alegeri anticipate!”. La finalul acțiunii de protest, după ce au votat unanim o nouă rezoluție, manifestanții au pornit în coloane și au înconjurat clădirea Guvernului, anunțând că nu vor pleca până nu vor avea un dialog cu oficialii.

Julieta Savițchi
06/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii