VIDEO // O mamă luptă de șapte ani în justiție ca să i se facă dreptate pentru fiul său care a fost ucis

Julieta Savițchi
05/11/2019

Larisa Colun, o femeie din satul Suhuluceni, raionul Telenești, luptă de mai bine de șapte ani în justuție pentru a obține condamnarea celui care l-ar fi ucis pe fiul ei în vârstă de doar 31 de ani. Pentru că justiția bate pasul pe loc, iar presupusul asasin este în libertate, femeia a depus o sesizare pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md.

Femeia care muncește de mai mulți ani în Italia și este nevoită să facă naveta de câteva ori pe an, pentru a participa la ședințele de judecată, ne-a comunicat că incidentul a avut loc în aprilie 2012, în satul Suhuluceni, în prezența mai mulți martori. În timp ce Ion Colun și consăteanul Nicolae Stegărescu încercau să clarifice o situație, ultimul l-ar fi înjunghiat de două ori cu un cuțit pe Ion, apoi a urcat într-o mașină și a plecat la o prietenă de-a sa. Victimei i-a fost secesionată artera femorală și ea a decedat peste 15 minute din cauza hemarogiei puternice.

Fiind reținut, Nicolae Stegărescu a declarat că Ion Colun ar fi cerut de la el o mie de dolari, iar în timpul discuției Ion a căzut și s-a infipt din întâmplare în cuțit. „Este o miciună, cum putea fiul meu să cadă de două ori în cuțit? Am consultat mai mulți specialiști și mi-au confirmat că este imposibil în astfel de condiții să fie tăiată artera femorală care este puternică și elastică. Nu a fost găsit nici cuțitul. Oare a putut un om care zăcea la pământ să ascundă cuțitul? Ce interes a avut?”, încearcă să găsească răspuns la întrebări Larisa Colun.

Femeia crede că presupusul infractor ar fi plătit bani grei ca să scape de pedeapsă. Judecătoria Telenești, în persoana magistratului Gheorghe Popa, condamnat și achitat pentru luare de mită, l-a absolvit pe Stegărescu de pedeapsă, invocând că acțiunile sale nu întrunesc elementele infracțiunii imputate. Decizia a fost menținută de Curtea de Apel Bălți, însă Curtea Supremă de Justiție a remis dosarul la rejudecare. A doua oară, instanța de apel l-a condamnat pe Stegărescu la zece ani cu executare pentru cauzare de leziuni corporale soldate cu decesul victimei. Avocații presupusului atacator au depus recurs și dosarul a ajuns pentru a treia oară la Curtea de Apel Bălți unde se află de aproape patru ani.

„Ședințele se amână de la o dată la alta. Majoritatea martorilor au plecat peste hotare. Chiar dacă mai vin uneori acasă, tocmai atunci nu au loc ședințe de judecată. Unul dintre martori, care în seara respectivă a fost bătut de Stegărescu, a decedat. Și Stegărescu a plecat peste hotare și nimeni nu-l caută. Ridică semne de întrebare și faptul că dosarul penal a fost intentat pentru cauzare de leziuni corporale, dar nu pentru omor. Nu vreau altceva decât să i se facă dreptate fiului meu, omorât de tânăr”, ne-a declarat Larisa Colun.

Amintim că Anticoruptie.md a monitorizat un caz similar, cel al Eugeniei Ceban din Șoldănești, al cărei fiu, în vârstă de 27 de ani, a fost ucis în 2013. Femeia care muncește în Italia a recurs la proteste și s-a adresat la presă pentru a-i determina pe procurori să investigheze moartea fiului său. Aceasta a făcut naveta de mai multe ori pe an pentru a protesta și a participa la ședințele de judecată, a acceptat deshumarea cadavrului pentru o expertiză repetată. În primăvara anului 2019, după aproape șase ani de la comiterea crimei, un bărbat a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Femeia s-a arătat nemulțumită de verdictul instanței, pe motiv că adevăratul asasin ar fi scăpat de pedeapsă, iar cel condamnat este doar complice.

Julieta Savițchi
05/11/2019

Comentarii