VIDEO// Ex-preşedintele Igor Dodon despre aplicarea sechestrului pe mijloacele financiare: „Vor să astupe valul după ce mi-au huiduit mama”

Julieta Saviţchi
18/08/2022
CIJM

Fostul preşedinte Igor Dodon este indignat de aplicarea sechetrului peste două milioane de lei şi susţine că procurorii au încercat astfel să sustragă atenţia de la faptul că ar fi organizat să-i fie huiduită mama.

„Despre asta s-a vorbit la 24 mai, când au făcut talk show. După ce săptămâna trecută au primit bilă neagră că mi-au huiduit mama la Procuratura Anticorupţie, încearcă să acopere valul şi dau din nou aceeaşi informaţie. Eu am vorbit despre toate activele care au fost depistate, despre sursa de provenienţă. Orice se întâmplă, evident că e o justiţie televizată”, a declarat fostul şef al statului.

Igor Dodon s-a referit şi la dosarul Energocom, în care este învinuit de abuz în serviciu. „Mi-au atribuit un contract semnat cu 15 ani în urmă, în care lipseşte semnătura mea. Ei au disjuncat dosarul ce ţine de acuzarea mea ca să-l trimită în judecată. Cu Energocomul o să fie foarte interesant. Eu încă nu am făcut cunoştinţă cu dosarul, dar am să fac şi o să vă dau toate detaliile. O să înţelegeţi care este scopul justiţiei”, a declarat Dodon.

Igor Dodon a fost reţinut pe 24 mai și încarcerat în izolatorul de detenție provizorie al Direcției de poliție a municipiului Chișinău.

Împreună cu el a fost reținut și cumnatul său, Petru Merineanu, fratele Galinei Dodon, învinuit de complicitate la infracțiunile de îmbogățire ilicită ale lui Igor Dodon. Fostul şef al statului a fost plasat în arest la domiciliu, iar cumnatul său, în Penitenciarul nr. 13.

Pe 16 iunie, Galina Dodon a fost audiată de procurorii anticorupție și acuzată de complicitate la îmbogățirea ilicită după ce soțul său. Procurorii anticorupţie i-au adus învinuiri şi mamei lui Igor Dodon, pentru presupusă complicitate la îmbogăţire ilicită.

Săptămâna trecută procurorii au anunţat că au finalizat un alt dosar în care Igor Dodon este învinuit că, în perioada 2008-2009, când deţinea funcția de prim-viceprim-ministru şi ministru al Economiei și Comerțului, a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA Energocom cu o companie străină din Ungaria a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2.320.000.000 kw/h, pentru perioada mai 2008 - iunie 2009, la un preţ ridicat.

Julieta Saviţchi
18/08/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii