VIDEO// Ex-directorul SIS, Vasile Botnari, rămâne sub control judiciar

Julieta Saviţchi
27/09/2022
CIJM

Curtea de Apel Chişinău a menţinut, marţi, mandatul de aflare sub control judiciar pe numele fostului director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Vasile Botnari. Acesta este cercetat penal pentru îmbogăţire ilicită după ce Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova (CIJM) a publicat, în 2021, o anchetă în care a demonstrat că averea fostului funcţionar nu corespunde veniturilor declarate.

Decizia Curţii de Apel este irevocabilă.

Fostul director SIS a fost reținut pe 29 martie, după ce la domiciliul său din Chișinău au avut loc percheziții. El este cercetat penal într-un dosar privind îmbogățirea ilicită după ce Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova a publicat o anchetă despre averea sa în care se demonstrează că aceasta nu corespunde veniturilor declarate.

Procurorii îi incriminează lui Botnari că și-a înscris mai multe bunuri pe numele unor rude sau persoane de încredere, pentru a ascunde veniturile pe care nu le putea justifica.

Vasile Botnari a fost încarcerat în Penitenciarul nr. 13 până la 20 iunie, când Judecătoria Chişinău a decis să îi schimbe măsura preventivă cu arestul la domiciliu.

Procurorii au contestat la Curtea de Apel Chișinău decizia Judecătoriei Chișinău, invocând că instanța nu a oferit o apreciere corespunzătoare argumentelor aduse de către procuror cum ar fi: riscul ingerinței învinuitului în cursul normal al efectuării justiției, influențarea și exercitarea de presiuni asupra martorilor care nu au fost încă audiați, nimicirea și deteriorarea probelor, întrucât urmărirea penală încă se află în plină desfășurare.  Curtea de Apel a prelungit cu încă 30 de zile de arest în penitenciar mandatul pentru Botnari.

Julieta Saviţchi
27/09/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii