VIDEO // Dosarul singurului judecător acuzat de îmbogățire ilicită trenează: O altă ședință de judecată a fost amânată

Julieta Savițchi
20/03/2019
jurnal.md

Examinarea dosarului intentat pentru îmbogățire ilicită pe numele fostului președinte al Judecătoriei Chișinău, Oleg Melniciuc, bate pasul pe loc. Instanța a amânat următoarea ședință pentru 18 aprilie curent. Judecătorul Oleg Melniciuc este singurul judecător din Republica Moldova trimis pe banca acuzaților pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații. Magistratul este acuzat că, în perioada 2013–2017, a inclus intenţionat date incomplete sau false în declaraţia de avere şi interese personale, precum și că deține bunuri valoarea cărora depăşeşte substanţial mijloacele dobândite legal.   

La ședința din 19 martie curent în dosarul cu pricina, a șasea la număr, s-a prezentat inculpatul și avocatul acestuia, însă nu a venit procurorul pe motiv că este plecat într-o deplasare de serviciu. Aceasta nu este singura ședință de judecată amânată în cazul Melniciuc. Prima ședință care urma să aibă loc pe 30 octombrie 2018 a fost amânată din cauza că nu s-a prezentat avocatul. De asemenea, cea de-a doua ședință programată pentru 7 noiembrie 2018 a fost amânată pentru ca procurorul să prezinte probele acuzării.

Amintim că dosarul pe numele lui Oleg Melniciuc a fost pornit de procurori în vara anului 2017. Magistratul este acuzat că, în perioada 2013–2017, a inclus intenţionat date incomplete sau false în declaraţia de avere şi interese personale, precum și că deține bunuri valoarea cărora depăşeşte substanţial mijloacele dobândite și nu puteau fi obţinute legal. Relevăm că acesta este primul și unicul dosar în care un magistrat a ajuns în judecată în baza articolului 330.20 inclus în Codul Penal al Republicii Moldova în 2013.

Mai exact, procurorii au depistat mai multe nereguli în procesul de declarare a averilor și intereselor judecătorului. Acesta ar fi omis includerea unui venit de 48.000 de lei, obținut sub formă de depuneri bănești de la un cetățean, pe cardul său bancar. Potrivit procurorilor, pentru a majora veniturile declarate, Melniciuc ar fi inclus în aceeași declarație, date incomplete și false privind înstrăinarea unui imobil, indicând o valoare mai mare cu aproximativ 10.000 de lei decât declarase anterior. În același timp, magistratul ar fi indicat o valoare mai mică de preț, la dobândirea unui automobil de 450.000 de lei, prețul real de cumpărare a automobilului fiind de 41.000 de euro (895.555 de lei potrivit ratei BNM la data procurării).

Procurorii au mai stabilit că magistratul și soția sa, deși indicau în declarațiile de avere pentru 2014–2016 venituri totale obținute în mărime de 1.444.958 de lei, pe parcursul acestei perioade, inclusiv de pe cardurile bancare deținute de soți, au fost efectuate plăți în valoare totală de peste 2.000.000 de lei. În vederea confiscării extinse, procurorii au aplicat sechestre pe bunurile și mijloacele financiare ale inculpatului în valoare totală de peste 1.000.000 de lei.

Melniciuc ar fi inclus în aceeași declarație, date incomplete și false privind înstrăinarea unui imobil, indicând o valoare mai mare cu aproximativ 10.000 de lei decât declarase anterior. În același timp, magistratul ar fi indicat o valoare mai mică de preț, la dobândirea unui automobil de 450.000 de lei, prețul real de cumpărare a automobilului fiind de 41.000 de euro (895.555 de lei potrivit ratei BNM la data procurării)

Oleg Melniciuc pledează nevinovat. Pentru moment, magistratul se află în ultimele zile de concediu pentru îngrijirea copilului. Fostul președinte de instanță a declarat că nu va reveni la muncă. El intenționează să își prelungească concediul pentru a-și îngriji copilul.

Acum trei ani, Consiliul Superior al Magistraturii l-a propus pe Oleg Melniciuc, pe atunci judecător și vicepreședinte al Judecătoriei sectorului Râșcani, la funcția de președinte al aceleiași instanțe. Fostul șef de stat, Nicolae Timofti, și-a exprimat public suspiciunea privind obiectivitatea magistratului.

„În viziunea mea, activitatea domnului Melniciuc în calitatate de vicepreședinte și cea de înfăptuire a justiției în unele cauze civile, este desfășurată cu abateri de la normele Legii cu privire la statutul judecătorului și Codului de etică a judecătorului, precum și în condițiile existenței conflictului de interese”, se menționează în document. În același context, fostul președinte a amintit despre un control complex efectuat la această instanță în urma căruia activitatea judecătoriei a fost apreciată drept nesatisfăcătoare.

Trebuie spus de asemenea că Melnciuc a candidat la funcția de membru al Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor, dar nu a fost ales. Oleg Melniciuc a criticat în repetate rânduri reorganizarea sistemului judecătoresc. 

Julieta Savițchi
20/03/2019
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii