VIDEO // Dosarul Glorinal: Patronul întreprinderii și subalternii săi, lăsați să plece acasă

Julieta Savițchi
19/10/2020

Curtea de Apel Chișinău i-a schimbat luni măsura preventivă aplicată lui Vasile Chirică, fondatorul și ex-administratorul Companiei de construcții Glorinal, din arest în penitenciar, în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile. Treptat au fost eliberați din arest și presupușii complici ai lui Chirică, subalternii săi.

În timp ce magistații Curții de Apel examinau legalitatea mandatului de arestare în dosarul Glorinal, mai multe persoane care se declară părți vătămate au protestat în fața sediului instanței, cerând justițe corectă, scandând: „Vrem apartamente, nu vrem la proteste!”. Manifestanții susțin că au achitat integral pentru imobilele procurate de la Glorinal, iar Chirică le-a lăsat locuințele drept gaj la bancă în contul unui credit pe care nu l-a restituit. Acum ei riscă să rămână fără apartamente, dacă banca va decide să-și recupereze datoriile.

Eugen Jitariuc, una dintre pretinsele victime în dosarul Glorinal, susține că atât el, cât și celelalte părți vătămate din dosar sunt indignați de eliberarea lui Chirică din penitenciar și că vor continua protestele la domiciliul fondatorului Glorinal.

Vasile Chirică și alții șapte foști subalterni ai săi au fost reținuți pe 7 septembrie, fiind învinuiți de abuz de serviciu.

La finele anului trecut, procurorii au desfășurat percheziții în 12 locații care aparțin Companiei Glorinal. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, perchezițiile au fost efectuate în legătură cu investigarea infracțiunilor de escrocherie și abuz de serviciu, comise de factori de decizie ai companiei de construcții atunci când nu au asigurat transmiterea în proprietatea clienților a apartamentelor și spațiilor comerciale în care aceștia au investit bani. Compania se află în proces de insolvabilitate.

În februarie 2020, Vasile Chirică a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de trafic de influenţă pentru că ar fi pretins 1.500 de euro de la un bărbat pentru a-i rezolva o problemă legată de darea în exploatare a unui bloc locativ.

Bănuitul şi-a recunoscut vina pe deplin în acest caz, iar procurorii l-au pus sub învinuire, obligându-l să nu părăsească ţara şi să se prezinte la organul de urmărire penală în caz de necesitate.

În dosarul pentru care a fost plasat în arest preventiv, Vasile Chirică pledează nevinovat.

Julieta Savițchi
19/10/2020

Comentarii