VIDEO// Doi tineri au petrecut mai bine de 48 de ore la vama Albița-Leușeni. Vameșii le-ar fi cerut mită

Julieta Savițchi
22/05/2020

Doi tineri care reveneau cu mașina din Portugalia nu au fost lăsat să intre în R.Moldova timp de două zile, pe motiv că certificatul de înregistrare a automobilului era provizoriu. Celor doi li s-a permis să treacă frontiera joi seara, spre miezul nopții, după ce au depus o sesizare pe Harta Corupției a portalului Anticorupție.md și s-au plâns la Serviciul Vamal că un vameș ar fi pretins mită.

Radu Aștifeni, unul din tineri, ne-a comunicat că după ce au lucrat o perioadă în Portugalia, și-a cumpărat o mașină și împreună cu încă alți patru tineri, au decis să revină acasă. După perfectarea actelor pentru automobil, autoritățile portugheze i-au eliberat pașaport tehnic provizoriu, deoarece documentul permanent se eliberează după o anumită perioadă de timp.

„Am trecut toate punctele de trecere a frontierei, nu am avut probleme. Acestea au început doar când am ajuns în vama moldovenească. Inițial, vameșul mi-a zis că nu putem trece pentru că proprietarul mașinii nu are permis de șofer. Că acesta trebuie să aibă procură de la mine. Am vrut să ne ducem în România să facem o procură, dar polițiștii români ne-au prevenit că va trebui să stăm 14 zile în carantină”, ne-a spus Radu Aștifeni.

Ulterior, același vameș le-a zis că nu le permite să treacă pentru că pașaportul tehnic este provizoriu. „Ne-a spus să ne întoarcem sau dacă vrem să ajungem acasă, să lăsăm mașina pe teritoriul neutru, dar nu o vom mai vedea, pentru că cel mai probabil va fi evacuată, că nu există o parcare specială și nimeni nu este responsabil. Pasagerii noștri au plecat și am rămas doar eu cu șoferul. Timp de două zile am mâncat doar ciocolotată de la magazinul Duty Fre”,  a adăugat tânărul.

Potrivit lui Radu Aștifeni, la intrarea în vama Leușeni mai erau încă 8 automobile, proprietarii cărora nu au fost lăsați să treacă în Republica Moldova.

Adriana Bivol, una dintre pasageri, ne-a spus că a fost nevoită să plece cu un transport de ocazie, iar în timp ce își lua bagajele, l-a auzit pe vameș cum cerea mită. „Nu a spus direct că vrea o anumită sumă de bani. A zis că el poate rezolva problema dacă va fi mulțumit. Iar aceasta depinde de noi”, a spus tânăra.

 Tinerilor li s-a permis să treacă  în Republica Moldova după ce au intervenit factori de decizie din cadrul Serviciului Vamal, fiind nevoiți să lase mașina în vamă  cu condiția că nu se va întîmpla nimic și o vor lua când vor primi pașaportul tehnic din Portugalia.

Olesea Pușcaș, șefa secției relații cu publicul din cadrul Serviciului Vamal, ne-a declarat că vameșii au procedat corect, deoarece tinerii nu aveau actele în regulă. „Persoanele fizice rezidente și cele nerezidente au dreptul de a introduce pe teritoriul vamal al Republicii Moldova mijloace de transport înmatriculate în străinătate și de a le declara prin acțiune, cu îndeplinirea anumitor condiții reglementate de lege. În cazul respectiv, nu a fost respectată una dintre condițiile esențiale stipulate în Codul Vamal, articolul 1841 și anume: pentru a fi declarate prin acțiune și plasate sub regim vamal de admitere temporară, mijloacele de transport trebuie să se afle la evidență permanentă în alte state. Însă, proprietarul automobilului dispune doar de certificat de înmatriculare provizoriu, ceea ce contravine legislației naționale. Acțiunile funcționarului vamal care a dispus neadmiterea mijlocului de transport pe teritoriul vamal al Republicii Moldova se bazează exclusiv pe normele legale”, a precizat funcționara.

Vitalie Moisei, șeful secției securitate internă din cadrul Serviciului Vamal, a declarat pentru portalul Anticorupție.md după ce tinerilor li s-a permis să treacă frontiera că a fost găsită o soluție, iar dacă aceștea vor depune o plângere, va fi examinată obiectiv.

Julieta Savițchi
22/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii