VIDEO // Combatantul Valeriu Cucu: „Mi-au fabricat dosare pentru că am participat la proteste și am sesizat cazuri de corupție din interiorul instituțiilor statului”

Julieta Savițchi
15/09/2018
CIJM

Combatantul Valeriu Cucu, om de afaceri și fost poliţist, care se află în arest preventiv de un an și jumătate, susține că dosarele penale în care este cercetat au fost fabricate, pentru că a participat la protestele antiguvernamentale, fiind activist al Platformei Demnitate și Adevăr, dar și pentru că a sesizat organele de drept despre schemele de corupție acoperite de instituțiile statului. Surprins în timp ce era escortat la o ședință de judecată, Cucu a declarat reporterului Anticoruptie.md că pe numele său au fost intentate șapte dosare penale pentru că „a protestat pentru democrație în Piața Marii Adunări Naționale”.

Valeriu Cucu a fost reținut la 28 martie 2017 de către Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale (PCCOCS) pentru contrabandă și spălare de bani. Împreună cu el au mai fost reținuți un broker vamal, un vameș și un șofer. Aceștia sunt cercetați în stare de libertate.

Potrivit procurorilor PCCOCS, Cucu, împreună cu un angajat de-al său, a introdus ilegal în țară marfă în valoare de peste 27 de milioane de lei de la piața din Odesa. După ce a stat un an în arest preventiv, în martie 2018 Valeriu Cucu a fost eliberat, însă reținut în mai puțin de o oră, într-un nou dosar penal.

Procurorii au invocat că în timp ce se afla în detenție, fostul polițist ar fi pus la cale o nouă schemă. Combatantul i-ar fi cerut concubinei sale să-i aducă un notar în pușcărie pentru a trece jumătate din activele firmei Camarad Grup SRL pe numele lui Vasile Iacubov, președintele Asociației Veteranilor de Război din sectorul Ciocana. Iacubov este cumnatul său. Ulterior, potrivit scenariului pus la cale de Cucu, avocații săi ar fi trebuit să-l acuze pe Iacubov că ar avea legături cu factori de decizie din cadrul Ministerului de Interne și că întreaga afacere cu contrabandă ar fi controlată de conducerea MAI.

Procurorii au prezentat drept dovadă interceptarea convorbirilor telefonice întreținute de Valeriu Cucu de la un telefon mobil transmis în penitenciar sub controlul PCCOCS.

În anul 2015, cu mult înainte de a fi arestat, Valeriu Cucu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că este persecutat sistematic de către organele de drept pentru că împreună cu mai mulți combatanți a sesizat Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informaţii şi Securitate despre scheme de contrabandă tutelate de instituţiile statului. El a declarat că împreună cu alți combatanți au fost informaţi de colaboratori ai poliţiei de bună credinţă că există o grupare criminală care importă bunuri în ţară, fraudând bugetul statului cu sute de mii de lei lunar. La începutul lunii noiembrie, Cucu, şi alţi membri ai gărzii populare, au aflat pe unde va intra un camion plin cu marfă, care aparţine unui om de afaceri ce este tutelat de oamenii legii, şi au mers la faţa locului ca să se convingă că se face contrabandă şi să sesizeze organele de drept. Aceştia au depistat camionul şi remorca, pline de mărfuri, dar care în acte au fost vămuite în valoare de circa 10% din costul real al bunurilor. Când au chemat poliţia, aceasta nu doar că a venit cu întârziere, dar în loc să se ia de contrabandişti şi să cerceteze cazul, s-a luat de veterani, întrebând cum s-au legitimat şi în baza a ce au acţionat. Valeriu Cucu a mai spus că el din 2012 sesizează toate organele statului cu privire la fărădelegile care se fac la vamă, dar nu a obţinut nimic decât controale drastice asupra activităţii sale şi presiuni asupra membrilor familei.

Julieta Savițchi
15/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii