VIDEO// 12 ani de (in)justiție în cazul Vinăriei Trușeni. Fostul director, suspectat de delapidare de fonduri, rămâne în libertate

Julieta Savițchi
08/11/2019

Fostul director al Fabricii de vinuri din localitatea Trușeni, Vadim Iordache, învinuit de sustragerea fondurilor de la această întreprindere, rămâne în libertate. La 12 ani după ce pe numele lui Iordache a fost intentat un dosar penal pentru escrocherie, justiția nu poate lua o decizie definitivă, în acest dosar. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md.

Iordache este învinuit că a transferat, într-un cont din Belgia, 130 de mii de dolari pentru procurarea utilajului pentru întreprindere. În realitate, contul a fost deschis pe numele fratelui său care locuia în această țară. Din pe acest cont, banii au fost tranferați în contul unei firme din Galați, România, de unde a fost și procurat utilajul, doar că în valoare de 30 de mii de dolari.

În 2007, pe numele lui Iordache a fost intentat un dosar penal, învinuitul fiind achitat ulterior de instanța de fond. În 2011, la cinci ani după ce i-a fost intentat dosarul, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat pe Vadim Iordache la 9 ani de detenție. Curtea Supremă de Jusiție a trimis dosarul la rejudecare în instanța de apel. De atunci, justiția bate pasul pe loc, iar magistrații nu pot lua o decizie în privința lui Iordache.

Instanța amână, din diferite motive, ședințele de la o zi la alta. Ultima ședință, programată pentru data 7 noiembrie, a fost amânată la solicitarea avocatului apărătorului. În cancelarie, apărătorul a depus o cerere că este în imposibilitatea de a se prezenta la proces.

Gheorghe Bîrdîghin, unul dintre cei cca 500 de acționari ai Vinăriei Trușeni, susține că după pretinsa delapidare comisă de Iordache, fabrica nu a mai funcționat. „Întreprinderea a fost închisă, iar pe parcursul anilor, au dispărut mai multe utilaje. Fabrica nu este funcțională și nici nu poate fi pornită fără o investiție majoră”, a precizat Bîrdîghin.

Julieta Savițchi
08/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii