Un om de afaceri a fost denunțat la CNA după ce ar fi încercat să mituiască un angajat al ANSA cu 50.000 de lei

Irina Odobescu
26/11/2020
deschide.md

Directorul adjunct al companiei Decebal Impex SRL, Gheorghe Alexa, a fost denunțat la Centrul Național Anticorupție (CNA) de un angajat al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) pentru că ar fi încercat să îl mituiască pe ultimul cu 50.000 de lei. Banii i-au fost propuşi angajatului ANSA pentru a trece cu vederea mai multe nereguli legate de executarea unui proiect privind vaccinarea vulpilor contra rabiei, executat de compania omului de afaceri.

În urma unei licitaţii, organizate de ANSA, agentul economic a câştigat proiectul, în cadrul căruia a achiziţionat vaccin antirabic pentru campania de vaccinare a vulpilor, procedură desfăşurată în două etape, primăvara şi toamna. Conform obligaţiilor contractuale, după finalizarea vaccinării, angajatul ANSA urma să întocmească un raport cu privire executarea calitativă a lucrărilor şi distribuirea întregii cantităţi de vaccin, iar agentul economic urma să încaseze banii pentru servicii.

În procesul pulverizării vaccinului, peste 20.000 de doze ar fi ratat ţinta şi ar fi ajuns în lacuri sau localităţi. Prin urmare, această cantitate de vaccin, în valoare de peste 20.000 de euro, trebuia  să fie exclusă din suma pe care urma să o încaseze agentul economic din proiect. Pentru a nu pierde aceşti bani, omul de afaceri i-ar fi propus angajatului ANSA 50.000 de lei drept mită ca să falsifice raportul final de recepţionare a serviciilor şi să nu includă cantitatea de vaccin ratată.  

În urma denunţului angajatului ANSA, a fost pornită o cauză penală pentru corupere activă. Omul de afaceri a fost reţinut şi escortat la CNA pentru audieri, ulterior fiind plasat în izolator pentru 72 de ore. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă închisoare până la șase ani cu amendă în mărime de la 2.000 la 4.000 unităţi convenţionale (10.000 - 20.000 de lei)

Reporterii Anticoruptie.md au scris despre câștigarea unei licitații pentru prestarea serviciilor de vaccinare antirabică la vulpi de către o companie aflată anterior în lista de interdicții și cercetată penal pentru trucarea licitațiilor.​

Este vorba de Decebal Impex SRL, care a câștigat o licitație de aproape 19 milioane de lei, fără TVA, pentru prestarea serviciilor de vaccinare antirabică la vulpi. Întreprinderea respectivă a fost singurul participant la licitația anunțată la sfârșitul lunii ianuarie de către ANSA.

Irina Odobescu
26/11/2020

Comentarii