Un nou dosar în cazul fostei Direcții 5. Sunt vizați polițiștii care i-au plasat patroane Kalașnikov unui membru al Platformei DA

Ilie Gulca
22/10/2021
Foto: Echipa 902

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a prezentat învinuirea în privința unor angajați ai fostei Direcții nr. 5 implicați în înscenarea infracțiunii de păstrare și transportare ilegală a munițiilor. Victima acestei infracțiuni a fost președintele organizației teritoriale din Chișinău a Platformei Demnitate și Adevăr, Ruslan Verbițchi.

Înaintarea învinuirii a fost precedată și de percheziții desfășurate cu susținerea ofițerilor Serviciului de Informații și Securitate, care au consolidat probatoriul oamenilor legii.

Astfel, investigațiile au relevat că în vara lui 2018 învinuiții au regizat plasarea într-un ascunziș al mașinii unui cetățean moldovean zeci de cartușe pentru pistolul-mitralieră „Kalașnikov”, înainte ca Ruslan Verbițchi să traverseze hotarul spre Ucraina. În consecință, Verbițchi s-a ales cu dosar penal, iar aceasta, după estimările procurorilor, a avut impact și asupra arealului politic național.

În august 2018, Echipa 902 relata că pe linia de control pe sensul de ieșire din țară s-a apropiat mijlocul de transport de model Dacia Logan.

„Acesta era condus de către un conațional, locuitor al orașului Chișinău în vârstă de 34 de ani. După trecerea tuturor formalităților de control la autoritățile de frontieră ale Republicii Moldova, bărbatul a prezentat actele de călătorie reprezentanților Serviciului Grăniceri ai Ucrainei. În timpul verificărilor și în baza analizei de risc grănicerii ucraineni au recurs la controlul fizic de nivel II asupra autoturismului, ceea ce presupune verificări adiționale.”

„Ca urmare, au fost depistate în mijlocul de transport, într-un loc special amenajat muniții care se utilizează pentru pistol-mitralieră ”kalashnikov”. Cetățeanul a fost preluat în custodia autorităților ucrainene pentru examinarea cazului și elucidarea tuturor circumstanțelor”.

Procurorii PCCOCS au audiat și o altă persoană pe dosar, căreia i-au atribuit statutul de bănuit, dar care nu a fost reținută datorită colaborării cu oamenii legii.

Acest dosar, precizează procurorii, cât și cel de investigare a cazului Gheorghe Petic, implică fapte similare și multe persoane care au participat în ambele cauze investigate, procurorii PCCOCS au hotărât să le conexeze într-un sigur dosar.

În ianuarie 2020, membrul Platformei Demnitate și Adevăr, Ruslan Verbițchi, a fost declarat nevinovat în dosarul cu pricina. O decizie în acest sens a fost propunțată de către Judecătoria din Belgorod-Dnestrovsk în ianuarie 2020.

Potrivit lui Stanislav Klimenko, avocatul lui Verbițchi, analiza acestui caz a durat un an și jumătate. El a mai menționat că apărarea trebuia să demonstreze în mod independent nevinovăția lui Verbițchi.

„Noi am demonstrat că a fost o provocare, că Ruslan nu a comis nicio crimă. Toate probele sunt colectate ilegal. În general, Ruslan nu trebuia să fie judecat pe teritoriul Ucrainei”, a spus Klimenko.

De asemenea, avocatul a mai declarat că procurorul va ataca această decizie la o instanță superioară.

La ședința de judecată a fost prezent liderul PPDA, Andrei Năstase. După proces, el a spus că dosarul împotriva lui Verbițchi a fost deschis la ordinul fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

Ilie Gulca
22/10/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii