Un milițian transnistrean, condamnat la 15 ani de detenție, pentru răpirea și torturarea unui cuplu din raionul Florești // Cei doi ar fi furat doi iepuri

Cornelia Cozonac
06/08/2020
CIJM

Un fost milițian din regiunea transnistreană a fost condamnat  la 15 ani de închisoare pentru răpirea, privarea de libertate și torturarea a doi cetățeni moldoveni, soț și soție, din raionul Florești. Judecătoriei Soroca (sediul Central) a admis, la 5 august, integral acțiunea civilă și a dispus încasarea în beneficiul celor două victime a sumei de 20 000 euro cu titlu de prejudiciu moral.

Cazul a avut loc în aprilie 2015. Angajați ai miliției transnistrene au răpit din propria locuință un cuplu, cetățeni ai Republicii Moldova. Aceștia au fost târâți noaptea, pe drumul pietruit din sat, băgați într-o luntre și transportați în stânga Nistrului la ”comisariatul de miliție din orașul Camenca”. Acolo victimele au fost bătute cu bestialitate, plasate în izolatorul de detenție preventivă și învinuite de furt a doi iepuri.

Asociația Promo-LEX , care  a monitorizat acest caz,  îndeamnă repetat autoritățile constituționale să depună eforturi și diligență maximă pentru a-și executa obligațiile pozitive asumate de a atrage la răspundere persoanele care comit ilegalități indiferent de locul comiterii acestora pe teritoriul Republicii Moldova.

Această sentință poate fi contestată la Curtea de Apel Bălți în termen de 15 zile.

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat în ultimii ani mai multe anchete de presă pe cazuri de răpire a cetățenilor moldoveni de către reprezentanții miliției nerecunoscutei republici nistrene. În unele cazuri răpirile au avut loc cu concursul polițiștilor moldoveni. 

Cornelia Cozonac
06/08/2020

Comentarii