Un general, fost viceministru riscă să rămână fără casa de lux, construită „cu forțe proprii și cu ajutorul prietenilor”

Irina Odobescu
15/10/2021
Foto: Departamentul Trupelor de Carabinieri, Republica Moldova

Fostul viceministru de Interne și fost președinte al raionului Criuleni, Ion Țurcan, nu a putut justifica diferența dintre avere și venituri de aproape 400.000 de lei. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a trimis în judecată cauza în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate.

„Casa de milioane” a lui Țurcan, potrivit informațiilor oferite de Agenția Servicii Publice, a fost înstrăinată contra sumei de două milioane de lei. Deoarece acest imobil a fost dobândit de către Țurcan contra unei sume mai mici, inspectorul de integritate a remis un denunț către Serviciul Fiscal de Stat pentru examinarea faptelor descrise.

Fostru vicepriministru nu a reușit să aducă dovezi care ar proba diferența dintre suma investițiilor în construcția casei și a diferenței substanțiale depistate de 390.000. În apărarea sa, Ion Țurcan a menționat că în perioada 2005-2021 a efectuat mai multe lucrări la casă „cu forțele proprii și cu ajutorul prietenilor”.

Anticoruptie.md a scris în 2015 în ancheta „Păcatele” şi afacerile noilor viceminiştri despre generalul Ion Ţurcan, numele căruia era vehiculat în diverse scandaluri. Investigația a mai scos în vileag că generalul ar fi implicat în afaceri cu țigări.

În perioada comunistă, Ion Țurcan plecase la pensie. A revenit odată cu preluarea puterii de către forţele pro-europene, fiind numit, în iulie 2009, şef la „Fulger”. În 2011, printr-o scrisoare semnată de Alexei Roibu, ministrul de Interne de atunci, Ţurcan a fost propus şefului statului pentru avansare în grad de general. Încolţit de presă, Roibu a declarat ulterior că semnătura din scrisoare ar fi falsă şi că nu i-ar aparţine. A fost iniţiată o anchetă penală, care, însă, a demonstrat contrariul. Atunci, totuşi, Ţurcan nu a devenit general, lucru care avea să se întâmple în decembrie 2013, în urma unui decret semnat de Nicolae Timofti.

Dacă actul de constatare al ANI va rămâne definitiv, Ion Țurcan riscă să fie decăzut din dreptul de exercita o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani, urmând să fie înscris în Registrul Interdicțiilor.

Irina Odobescu
15/10/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii