Un fost procuror anticorupție, reținut în dosarul în care figurează Viorel Morari

Julieta Saviţchi
26/01/2021

Ex-procurorul anticorupţie, Roman Statnîi, a fost reţinut marţi, pentru 72 de ore, de către procurora Renata Anici, fiind bănuit în acelaşi dosar cu fostul său şef, Viorel Morari. Statnîi s-a prezentat la Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), având cu el şi o geantă cu lucrurile personale, iar înainte de a intra pe uşa instituţiei, a făcut poze.

Roman Statnîi este cel care a gestionat dosarul intentat pe numele lui Igor Borş, proprietarul reţelei de benzinării VENTO. Acesta din urmă a fost deținut aproape un an în arest preventiv, fiind învinuit de evaziune fiscală şi spălare de bani. După 12 luni de detenție, Borș a fost achitat la solicitarea procurorilor.

Statnîi a fost citat săptămâna trecută, înainte de a fi reţinut fostul său şef, Viorel Morari, însă nu a dat curs citaţiei pentru că fusese diagnosticat cu Covid-19. Luni, fostul procuror a mai făcut un test și rezultatul a fost negativ. Statnîi i-a comunicat procurorei Renata Anici rezultatul testului, iar a doua zi dimineaţă s-a prezentat la PCCOCS, pregătit pentru a fi reţinut.

Ca şi lui Viorel Morari, lui Roman Statnîi i se incriminează excesul de putere, falsul în acte publice, reţinerea ilegală şi tragerea la răspundere penală a unei persoane nevinovate. Statnîi pledează nevinovat.

În cursul zilei de miercuri, precizează Procuratura Generală, fostul procuror Statnîi va fi pus sub învinuire, după care se va decide asupra măsurii preventive aplicabile.

Săptămâna trecută în acelaşi dosar a fost rerţinut şi Viorel Morari. El a fost eliberat a doua zi de către Judecătoria Chişinău care a respins demersul semnat de Renata Anici privind plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile. Procurora a contestat decizia instanţei de fond, iar Curtea de Apel Chişinău a programat examinarea recursului pentru ziua de miercuri, 27 ianuarie.

În acelaşi dosar mai este învinuit şi ofiţerul de poliţie Maxim Bozian, acesta fiind plasat de instanţă în arest la domiciliu.

Roman Statnîi a stat vara trecută 30 de zile în arest preventiv, fiind învinuit de escrocherie în urma unui dosar pe care l-a avut în gestiune. Ultimul dosar aflat în gestiunea lui Roman Statnîi a fost cel intentat, pentru spălare de bani, fostului vicepreşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, Oleg Sternioală.

Dosarul nu a avut finalitate. În ianuarie 2020, Roman Statnîi şi-a dat demisia din Procuratura Anticorupţie, la sugestia publică a procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

Julieta Saviţchi
26/01/2021

Comentarii