Stoianoglo, pe banca acuzaților, pentru publicarea convorbirilor dintre Viorel Morari și Peter Michalko

Ilie Gulca
30/06/2022
Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari

Procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, Vasile Plevan, a înmânat, la 24 iunie 2022, rechizitoriul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, și a remis în instanță o nouă cauză penală pe numele acestuia pentru divulgarea datelor urmăririi penale, precum și pentru inviolabilitatea vieții personale. Este vorba de discursul public în care Stoianoglo a relatat discuțiile dintre fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și fostul ambasador al UE la Chișinău, Peter Michalko.

„Pe acest capăt de acuzare trimis în instanța de judecată, procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, i se impută săvârșirea infracțiunii de încălcare a inviolabilității vieții personale manifestată prin răspândirea cu bună-știință a informațiilor ocrotite de lege, despre viața personală, ce constituie secret personal al altei persoane, fără consimțământul ei, realizată într-un discurs public, prin mass-media, prin folosirea intenționată a situației de serviciu”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Mai exact, explică sursa citată, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, este învinuit că, în calitatea sa de procuror ierarhic superior, folosindu-se de situația de serviciu a intrat în posesia unor corespondențe private ale fostului procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, cu alte persoane, obținute din telefonul mobil al ultimului ridicat în cadrul cauzei penale în care ultimul era vizat.

Ulterior, pe 4 octombrie 2021, în cadrul unui discurs rostit în incinta Procuraturii Generale, contrar prevederilor legale care consacră dreptul persoanei la secretul corespondenței, la inviolabilitatea vieții private și interzicerea divulgării informației despre viața personală a altei persoane, cu bună-știință, fără a avea consimțământul persoanei vizate, a răspândit informații ocrotite de lege despre viața personală și profesională a ultimului, ceea ce constituia secret personal.

Astfel, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în cadrul discursului public, în fața reprezentanților mai multor instituții mass-media, utilizând intenționat informațiile obținute în cadrul cauzei penale în care era vizat fostul șef de la anticorupție, a dat citire unor conversații private ale ultimului cu anumiți reprezentanți ai societății civile, consilieri guvernamentali, precum și cu fostul șef al Delegației Uniunii Europene la Chișinău, exprimate prin discuții legate de înlăturarea primului de la conducerea Procuraturii Anticorupție.

În calitate de parte vătămată în acest dosar figurează doar Viorel Morari din cauza că celalte persoane nu au depus reclamație.

„Analiza comunicării lui Viorel Morari cu reprezentanții ONG-urilor arată clar ale cui interese sunt, de fapt, lobate de aceste organizații neguvernamentale în Republica Moldova. O asemenea susținere a lui Viorel Morari din partea IPRE nu este întâmplătoare. Este suficient să deschidem lista donatorilor IPRE și devine limpede cine stă în umbră: Fundația Konrad Adenauer – organizație-partener a Președinției; Fundația Soros Moldova, Uniunea Europeană etc […]

Reprezentanții Uniunii Europene, la fel, se regăsesc printre apărătorii aprigi ai lui Viorel Morari, deși nu e de mirare. Or, anume acest reprezentant al UE la Chișinău a fost în relații destul de prietenești și cu elita politică în timpul statului capturat.

Da, ați intuit corect, este vorba despre Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova din ultimii patru ani, care, la fel, a fost într-o corespondență directă și apropiată cu fostul șef al Procuraturii Anticorupție. Viorel Morari îi raporta orice mișcare și-l „aproviziona” din plin cu materiale de uz intern, acte procesuale în interesele sale și împotriva Procuraturii Generale”, spunea atunci Stoianoglo.

Stoianoglo a acuzat atunci actuala guvernare că a început o luptă împotriva sa și astfel de dezvăluiri din interceptări ar reprezenta o probă în acest sens.

Alături de Stoianoglo, în aceeași cauză penală a fost cercetată și fostul procuror Carolina Vidrașco-Brînza, care instrumenta dosarul pe numele Viorel Morari și care, după reținerea lui Stoianoglo, a părăsit sistemul procuraturii.

Alexandr Stoianoglo este urmărit pentru cinci capete de acuzare legate de abuz în serviciu și corupție

Ilie Gulca
30/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii