Sergiu Cebotari, fostul angajat de la Poșta Moldovei, care a făcut dezvăluiri despre traficul de anabolizante, a fost achitat

Julieta Savițchi
20/08/2019

Fostul şef al Serviciului control financiar şi audit intern al Întreprinderii de Stat Poșta Moldovei, Sergiu Cebotari, condamnat de prima instanță la opt ani de închisoare, a fost achitat marți de către Curtea de Apel Chișinău. Instanța a constatat că faptele sale nu se încadrează în infracțiunea de escrocherie.

Sergiu Cebotari care a pledat nevinovat nu a fost prezent în sala de judecată, deoarece a părăsit țara în martie curent, cu o zi înainte ca Judecătoria Ungheni să pronunțe sentința de condamnare. Fostul funcționar a salutat decizia instanței de apel pe rețelele de socializare: „Sentința de astăzi a fost corectă. Instanța care a emis acest verdict vrea să își arate corectitudinea față de dosarele politice intentate în R. Moldova”. 

Amintim că Sergiu Cebotari a fost reținut în iulie 2016, după ce la poliția din Nisporeni ar fi fost înregistrate 16 plângeri din partea mai multor persoane, care au spus că funcționarul i-ar fi obligat să presteze lucrări agricole și nu le-ar fi plătit. La 1 august 2016, Judecătoria Nisporeni a eliberat mandat de arestare pe numele lui Cebotari, mandat anulat ulterior de instanța ierarhic superioară.

Reținerea lui Cebotari a coincis cu ziua în care acesta urma să meargă în legislativ pentru a fi audiat de comisia specială de anchetă creată pentru a investiga activitatea Poșta Moldovei. Președintele comisiei, Grigore Cobzac, a afirmat că Cebotari urma să fie un martor-cheie al anchetei. El trebuia să ofere detalii despre circulația anabolizantelor prin colete trimise prin intermediul Poșta Moldovei. De asemenea, Cobzac a afirmat că și asupra lui au fost făcute presiuni, iar casa sa a fost spartă de două ori în perioada în care s-a ocupat de anchetă.

În cadrul emisiunii „Interpol” din 6 aprilie 2016, Sergiu Cebotari a afirmat că la Poșta Moldovei sunt puse în practică scheme de corupţie de milioane de lei pe zi: „În 2012, am descoperit o schemă de corupţie în cadrul acestei instituţii. Zilnic, prin Poşta Moldovei, se transportă colete în SUA şi Europa, cu ştampila instituţiei. Deşi pe pachete scrie că sunt produse cosmetice sau cărţi, în interior se află anabolizante. Pe piața neagră, 200 de grame ajung să coste de la 300 la 1.500 de dolari. Pe zi, se adună câte 7 milioane de lei şi se trimit până la 800 de colete”.

După intentarea dosarului, Cebotari a acuzat judecătorii şi procurorii că ar fi complici ai democratului Vladimir Plahotniuc. Fostul angajat al Poştei Moldovei a reuşit să declare jurnaliştilor că deţine un hard cu informaţii compromiţătoare despre circulaţia anabolizantelor şi implicarea unor înalţi funcţionari publici. Cebotari a precizat că deși poliţia a descins cu mai multe percheziţii, el a reuşit să ascundă hardul.

Julieta Savițchi
20/08/2019

Comentarii