Şeful penal de la Inspectoratul Naţional de Securitate Publică// Cum a avansat în carieră un poliţist demis pentru acţiuni de corupţie şi condamnat pentru huliganism

Teodora Marin
27/07/2021

Şeful Inspectoratului Naţional Securitate Publică, Constantin Ţurcanu, numitt în funcţie de ministrul de Interne, Pavel Voicu, la începutul lunii iunie a anului curent, a fost anterior condamnat irevocabil pentru huliganism şi demis din poliţie pentru acţiuni de corupţie. Ofiţerul de poliţie Constantin Ţurcanu a avansat în carieră imediat după pronunâarea unei sentinţe de condamnare definitivă şi după decizia executorie a Curţii de Apel Chişinău privind demiterea pentru acţiuni de corupţie. Colonelul Ţurcanu susţine că nu a fost implicat în acţiuni de corupţie, iar dosarul penal i-a fost făcut la comandă.

La 5 martie 2014, Curtea Supremă de Justiţie l-a condamnat definitiv pe Constantin Ţurcanu pentru huliganism, fiindu-i aplicată o amendă penală de patru mii de lei. Poliţistul a fost găsit vinovat că, la 29 iunie 2019, în plină zi, în faţa unui bloc de locuit, l-a bătut pe vecinul său. Ultimul, conform sentinţei, s-a ales cu traume multiple şi a avut nevoie de îngrijiri medicale.

În februarie 2013, Constantin Ţurcanu, angajat în calitate de comandant de pluton în poliţia rutieră a municipiului Chişinău, a fost documentat de către Serviciul Protecţie Internă şi Anticorupţie a Ministerului de Interne (SPIA) pentru implicare în scheme de corupţie. Ţurcanu a fost filmat cu camera ascunsă în timp ce îi transmitea bani şefului-adjunct al poliţiei rutiere din Chişinău, Oleg Boboc.

La 1 martie 2013, Constantin Ţurcanu a fost suspendat din funcţie. Acesta a contestat în instanţă ordinul semnat de conducerea Ministerului de Interne şi, pe lângă salariul pentru lunile în care a lipsit de la muncă, a mai solicitat ca instituţia să-i achite 500.000 de lei pentru prejudiciul moral. Judecătoria Chişinău i-a admis parţial cererea, l-a repus în funcţie cu achitarea salariului pentru perioada în care a lipsit şi a obligat Ministerul de Interne să-i mai achite 100.000 de lei pentru prejudiciul moral.

La 13 martie 2013, Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia instanţei de fond şi a menţinut ordinul MAI privind suspendarea din funcţie a lui Constantin Ţurcanu. Câteva luni mai târziu, decizia a fost menţinută şi de către Curtea Supremă de Justiţie.

Cu toate acestea, Constantin Ţurcanu a reuşit să se angajeze, în 2014, în calitate de inspector al protecţiei civile în raionul Basarabeasca. La 8 mai 2014, la doar două luni de la pronunţarea unei sentinţe definitive de condamnare, Constantin Ţurcanu a fost angajat ca ofițer principal de investigații al Secției nr.1 a Direcției combaterea corupției a Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI.

Ţurcanu a lucrat la SPIA timp de un an, după care a fost numit şef al Direcției agent constatator Zona Sud a Direcției generale monitorizare și control trafic a Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI.

În 2016, Constantin Ţurcanu a fost avansat în funcţia de şef adjunct al Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI, funcţie pe care a deţinut-o până la 3 iunie 2021, când a fost numit la şefia Inspectoratului Naţional Securitate Publică.

Contactat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Constantin Ţurcanu a declarat că nu a fost niciodată implicat în acţiuni de corupţie şi că nu au existat impedimente pentru a fi avansat în funcţie, chiar dacă a fost condamnat penal.

„Eu nu am fost implicat în scheme de corupţie şi nici nu există probe că eu i-am dat bani lui Oleg Boboc. Nu există astfel de înregistrări. În dosarul intentat pe numele lui Boboc eu am avut statut de martor. Atunci au fost suspendaţi din funcţie vre-o 15 angajaţi ai poliţiei rutiere şi majoritatea au fost repuşi prin decizie judecătorească”, a precizat colonelul Ţurcanu.

Referindu-se la dosarul penal, Constantin Ţurcanu a spus că antecedentele penale au fost stinse şi este în drept să activeze în poliţie. „Dosarul penal a fost fabricat la comandă. Pretinsa parte vătămată a trecut cu maşina şi mi-a stropit copilul cu noroi, mi-a insultat soţia. El este ca şi mine ofiţer de poliţie şi am vrut să vorbesc cu el normal, să-i cer explicaţii, dar el mi-a vorbit urât şi m-a ameninţat. Dar şi aşa, eu nu l-am lovit. Nu este adevărat ce e scris în sentinţă, că i-am tras cu pumnii în cap. Am fost condamnat definitiv din cauza unui avocat incompetent care nu a contestat în termen sentinţa pronunţată de instanţa de fond. Această condamnare mi-a afectat viaţa. Dar nu sunt vinovat. Este dificil să-ţi demonstrezi nevinovăţia în justiţia noastră”, a declarat Ţurcanu.

Teodora Marin
27/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii