Șefa ANI s-a pripit. Rodica Antoci și o colegă de-a sa au statut de bănuit  

Ilie Gulca
27/01/2022
Președinta ANI, Rodica Antoci (dreapta)

Procurorii anticorupție au anunțat că au efectuat, joi, nouă percheziții în cadrul unei cauze penale pornită pentru bănuieli rezonabile de săvârșire a infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu în care este vizată președinta Autorității Naționale de Integritate (ANI), Rodica Antoci, și o angajată din cadrul acestei instituții.

Acestea sunt cercetate pentru faptul că, depășind atribuțiile de serviciu, prin acțiunile lor au cauzat instituției publice un prejudiciu în valoare totală de 126.570 de lei în următoarele circumstanțe:

Într-un caz, președinta ANI și angajata instituției sunt cercetate pentru că ar fi achitat servicii în valoare de 29.570 de lei pentru lucrări de vopsire a automobilelor deși contractul încheiat între ANI și agentul economic nu includea astfel de servicii.

Într-un alt caz, persoanele sunt cercetate pentru că, acționând contrar atribuțiilor de serviciu, în timp scurt după ce de către un agent economic contractat a fost efectuată reparația și instalarea ușilor în edificiul ANI, din motivul că nu le-a plăcut caracteristicile ușilor, contrar prevederilor legale, au contractat un alt agent economic de la care au cumpărat alte șapte uși în valoare de 97.000 de lei.

În scopul acumulării probatoriului necesar, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul președintei ANI, în automobilul de serviciu și automobilul personal al acesteia, precum și în biroul de serviciu din incinta ANI.

De asemenea, perchezițiile au avut loc la domiciliul angajatei ANI și în două birouri de serviciu utilizate de aceasta din incinta ANI, precum și la sediul celor doi agenți economici cu care au fost încheiate contractele.

În urma perchezițiilor efectuate au fost ridicate telefoane, calculatoare, documente, agende și alte înscrisuri, care urmează să fie cercetate de către procurori și să le dea o apreciere asupra relevanței probatorii a acestora pe cazul investigat.

În cadrul acestei cauze penale nu au fost reținute careva persoane. Președintei și angajatei ANI, li-au fost înmânate citații, pentru a se prezenta la 1 februarie 2022, pentru a fi audiate în calitate de bănuiți în săvârșirea infracțiunii enunțate supra.

Totodată, Procuratura reiterează că acțiunile de urmărire penală desfășurate astăzi de către procurorii anticorupție nu au nicio legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu de către reprezentanții ANI în procesul de control al averilor și intereselor personale ale persoanelor publice.

De partea cealaltă, atât sefa ANI, cât și angajata vizată resping toate acuzațiile aduse și susțin că au prezentat probe concludente în acest sens. „Toate acțiunile acestora au fost realizate conform competențelor și în limita cadrului legal”, precizează ANI.

După descinderile procurorilor, serviciul de presă al ANI a precizat că Rodicăi Antoci nu i-a atribuită atribuită nicio calitate procesuală și nici nu i s-a formulat acuzații concrete sau personale.

Ilie Gulca
27/01/2022Follow us on Telegram

Comentarii