Scandalul avariei de la Termoelectrica. Două dosare penale privind desfăşurarea licitaţiilor pentru desemnarea antreprenorului care a reparat turbina

Julieta Saviţchi
28/11/2022
Foto simbol

Oameni legii au pornit două dosare penale privind desfăşurarea licitaţiilor câștigate de compania Horus SRL, partenera unei firme ruseşti aflată sub sancţiuni internaţionale, pentru reparaţia turbinei de la Termoelectrica,avariată la scurt timp după finalizarea lucrărilor de reparaţie.

Primul dosar a fost pornit încă în luna iulie de către Procuratura Anticorupţie. Informaţia apare pe portalul Moldova Leaks, unde a fost publicată corespondenţa mai multor funcţionari după spargerea conturilor, într-un răspuns expediat prin poşta electronică de către fostul şef adjunct al Procuraturii Anticorupţie, Ion Munteanu, desemnat ulterior să asigure interimatul funcţiei de procuror general.

„La sesizarea administratorului SRL Turboenergy Power, Procuratura Anticorupție, la 12 iulie 2022, a dispus pornirea urmăririi penale într-o cauză penală conform art.327 alin.(2) lit. b1) din Codul penal - abuzul de serviciu săvârșit din interes material, în scopul realizării altor interese personale sau în interesul unei terțe persoane. Obiect al investigațiilor îl reprezintă pretinsele ilegalitățile comise în cadrul realizării procedurii de achiziție publică de licitație deschisă nr. 21055916 din 03.05.2022 și a procedurii de negociere fără publicare prealabilă a unui anunț de participare, organizate pentru achiziționarea lucrărilor de reparație capitală a turbinei ПТ-80/100-130/13 Nr. 3, controlul metalului și prelungirea resursei de exploatare a turbinei, reparație capitală a generatorului TBФ-120-2УЗ Nr. 3”, a scris Ion Munteanu într-un răspuns oferit pentru Turboenergy Power.

Precizăm că întreprinderea respectivă a participat la licitaţia anunţată de Termoelectrica pentru reparaţia turbinei, dar oferta sa, mai ieftină cu aproape un milion de lei decât cea a firmei concurente Horus SRL, a fost respinsă.

Turboenergy Power. SRL a contestat rezultatul licitaţiei, însă contestaţia i-a fost respinsă.

Surse din Procuratura Amticorupţie au confirmat pentru portalul Anticorupţie.md că la etapa actuală urmărirea penală este în plină desfășurare, în colaborare cu Centrul Naţional Anticorupţie (CNA).

Surse din cadrul CNA au precizat pentru portalul Anticorupţie.md că cel de al doilea dosar a fost pornit pentru neregulile depistate la licitaţia repetată, după care au fost efectuate şi lucrările de reparaţie.

Amintim că, după ce, în urma unui scandal mediatic, Guvernul a anulat pe 22 iunie licitația câștigată de Horus SRL, partenera companiei „Silovîe Mașinî” din Rusia, aflată sub sancțiuni internaționale, peste câteva ore tot Horus a fost desemnată repetat câştigătoare, urmare a „negocierilor directe”.

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a făcut, luni, un denunț la Procuratura Generală referitor la negocierile directe cu compania Horus privind reparația blocului 3 al Termoelectrica.

„La data de 25 octombrie, recent, reprezentanții Horus au anunțat finalizarea reparației capitale a blocului energetic nr.3. Doar că la două săptămâni distanță de la recepția lucrărilor, pe 10 noiembrie, când a fost pornit pentru prima dată acest bloc, a avut loc o avarie majoră, iar activitatea centralei a fost stopată. Ca urmare a acestei defecțiuni există riscuri majore de a avea probleme cu asigurarea cu agent termic a locuitorilor orașului Chișinău. În același timp e important de menționat că în procesul de preparare a agentului termic acest bloc ar fi produs până la 80MWh. Acest volum constituie în jur de 15% din necesarul de energie al țării. Din cauza defecțiunii aceste volume sunt procurate la moment din România la preț mediu de 200 euro/MWh, iar Termoelectrica suportă zilnic pierderi financiare enorme de aproximativ 7,5 milioane lei și încalcă contractul de furnizare a energiei electrice, unde, de asemenea, riscă penalități”, se arată în denunţul Platformei DA.

Atât cei din administraţia de la Termoelectrica, cât şi de la Horus SRL, susţin că nu a fost încălcată legislaţia la desfăşurarea licitaţiilor.

Potrivit unui comunicat al Termoelectrica, avaria a fost provocată de o defecțiune la sistemul de răcire, iar la moment sunt efectuate lucrări de reparație.

Julieta Saviţchi
28/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii