Ruslan Popov, nevoit să aştepte până la toamnă. Fostul adjunct al procurorului general încearcă să scape de o probă în dosarul în care este învinuit

Julieta Saviţchi
19/03/2023
CIJM

Fostul procuror general adjunct, Ruslan Popov, învinuit într-un dosar de îmbogăţire ilicită şi fals în declaraţii publice, a contetat în instanţă actul emis pe numele său de Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) la 30 septembrie 2021, document care figurează ca probă în dosar. Atât dosarul penal pe numele lui Ruslan Popov, cât şi controlul averii fostului acuzator, au fost pornite în urma unei investigaţii realizate de către Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova (CIJM), în care au fost deconspirate schemele şi averea familiei Popov.

Magistrata Viorica Dodon de la Judecătoria Chişinău a programat prima şedinţă de judecată de examinare a contestaţiei fostului şef de la Procuratura Generală pentru data de 17 octombrie 2023.

În actul de constatare semnat de inspectorul de integritate Adrian Fotescu, la 30 septembrie 2020, a fost dispusă încetarea procedurii de control a averii lui Ruslan Popov. Pe de altă parte, inspectorul de integritate a sesizat Fiscul să pornească un control la gospodăria ţărănască înregistrată pe numele lui Alexandru Popov tatăl lui Ruslam Popov, un control fiscal.

Inspectorul de integritatea mai constatat nereguli în declaraţiile de avere ale lui Ruslan Popov şi i-a oferit un termen de 30 de zile pentru rectificări.

Ruslan Popov este învinuit într-un dosar penal intentat pentru îmbogăţire ilicită. Procurorul ar fi beneficiarul final al unei livezi moderne şi al unui frigider pentru păstrarea fructelor înregistrate pe numele tatălui, un simplu pensionar din satul Mileştii Mici.

Fostului procuror i se mai incriminează săvârșirea a opt episoade de fals în declarația de avere și interese personale.

Reţinut la începutul lui octombrie 2021, Popov s-a aflat în arest preventiv aproape 30 de zile în izolatorul Centrului Național Anticorupție.

Iniţial, Judecătoria Chişinău a dispus plasarea sa în arest la domiciliu, însă peste câteva zile Curtea de Apel Chişinău a dat curs demersului procurorilor anticorupţie de a-l plasa în izolator.

Ulterior, Curtea de Apel Chişinău a modificat deciziile instanţei de fond în privinţa lui Popov, prelungindu-i arestul la domiciliu. Fostul procuror a scăpat de măsura preventivă în ajunul sărbătorilor de iarnă.

Procurorul Popov a fost suspendat din funcţie pe durata desfăşurării anchetei, iar în martie 2022 a depus cerere de eliberare din sistem, care i-a fost acceptată.

De partea cealaltă, Ruslan Popov pledează nevinovat.

 

Julieta Saviţchi
19/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii