Reglări de conturi între foști. Demersul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, împotriva ex-judecătoarei Maria Tertea, pe agenda Colegiului Disciplinar

Viorica Mija
08/12/2022
Captură video

Membrii Colegiului Disciplinar al Consiuliului Superior al Magistraturii vor examina, vineri, cauza inițiată pe numele ex-judecătoarei Maria Tertea, învinuită în două episoade de trafic de influență. Demersul a fost depus de procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo încă în perioada în care era în funcție.

Cele două dosare în privința judecătoarei Maria Tertea, ambele pentru trafic de influență, au fost inițiate prin ordonanța procurorului general, Alexandr Stoianoglo, acestea fiind conexate într-o procedură unică.

După 21 de ședințe de judecată amânate, primii martori ai acuzării au fost audiați în data de 11 noiembrie.

Pe 18 noiembrie ședința nu a avut loc din cauza că judecătorii au fost implicați în activități administrative, iar cea din 1 decembrie a fost întreruptă la cererea inculpatei, care a anunțat că este bolnavă.

Fosta judecătoare Maria Tertea a fost demisă din funcție de Consiliul Superior al Magistraturii în data de 22 martie curent, la un an din momentul în care a fost reținută în flagrant în timp ce primea mită de la un agent economic.

Tertea  ar fi cerut 15 mii de dolari ca să intervină pe lângă alți colegi ai săi pentru adoptarea unei soluții favorabile într-un litigiu civil. Magistrata a fost reținută în timp ce primea 11 mii de dolari din suma inițial pretinsă, dar nu și-a recunoscut vinovăția.

Maria Tertea este judecătoarea care, în ianuarie 2021, a respins demersul acuzatorilor de a-l plasa pe Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție în arest preventiv.

Ulterior, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a atacat încheierea respectivă, „în condițiile existenței conflictului de interese între judecătoare și învinuit”, după ce „sub conducerea lui Viorel Morari, Procuratura Anticorupție a dispus scoaterea judecătoarei Maria Tertea de sub urmărire penală și clasarea dosarului în care aceasta era cercetată pentru fals în declarații”.

Viorica Mija
08/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii