Record în justiţie: Procurorul Viniţchi, achitat la câteva zile după ce i s-a întocmit proces verbal pentru că ar fi condus în stare de ebrietate

Julieta Saviţchi
04/08/2021
CIJM

Procesul verbal întocmit de poliţie pe numele procurorului Pavel Viniţchi pentru că ar fi condus automobilul în stare de ebrietate a fost anulat peste nouă zile de către Judecătoria Chişinău. Mai mulţi avocaţi ne-au declarat că nu au întâlnit niciodată în experiența lor ca un dosar contravenţional să fie rezolvat atât de repede şi că astfel de procese durează mai multe luni.

Procesul verbal pe numele lui Pavel Viniţchi a fost întocmit la 21 iulie anul curent, în baza articolului 233, alineatul 1, Cod Contravenţional, pentru „conducerea vehiculului de către o persoană care se află sub influenţa alcoolului ori în stare de ebrietate produsă de alcool ce depăşeşte gradul maxim admisibil stabilit de lege, dacă fapta nu constituie infracţiune”. Despre faptul că Pavel Viniţchi a fost reţinut de poliţie pentru că ar fi fost prins beat la volan a fost publicată o anchetă pe portalul Anticorupţie.

La 30 iulie, judecătorul de instrucţie de la Judecătoria Chişinău, Grigore Manoli, a emis o decizie prin care a declarat nul procesul verbal întocmit pe numele lui Viniţchi şi a dispus ca procurorului să îi fie restituit permisul de conducere. Decizia este cu drept de atac în instanţa ierarhic superioară.

Solicitaţi să comenteze ce cred despre termenul în care s-a reuşit achitarea lui Viniţchi, mai mulţi avocaţi au declarat că nu au mai întâlnit în practica lor aşa ceva.

„Judecătorii de instrucţie, în special cei din Chişinău, sunt foarte încărcaţi. Eu am dosare contravenţionale care durează mai mult de un an. Nu mai zic de plângerile penale. Se examinează ani întregi”, ne-a declarat avocatul Ion Vîzdoagă.

„Nu pot să cred. Există o procedură ca dosarul să ajungă pe masa judecătorului de instrucţie. Mai întâi se depune contestaţia la instituţia din care face parte agentul constator. Apoi dosarul şi cererea de contestare sunt duse în instanţă de către un curier special. De obicei, sunt câteva zeci de dosare. Pe urmă dosarele se înregistrează în cancelarie, apoi sunt distribuite aleatoriu. După ce dosarul ajunge în gestiunea magistratului, acesta trebuie să găsească timp pentru şedinţă. Iar agendele judecătorilor sunt supraîncărcate. Mai este nevoie ca grefiera să trimită părţilor citaţii prin poştă. Conform legii, pentru examinarea unui dosar contravenţional este prevăzut termenul de 30 de zile, care poate fi prelungit cu alte 30 de zile. Dar, în practica mea, examinarea dosarelor contravenţionale în instanţă a durat mai mult de 60 de zile. Desigur, trezeşte suspiciuni faptul cum dosarul acesta a fost examinat aşa de repede”, a declarat avocatul Iurie Sorochin.

Amintim că magistratul Grigore Manoli a ajuns în atenţia presei în octombrie 2019, când l-a achitat pe procurorul Lilian Cociu, învinuit de atragere la răspundere penală a unei persoane nevinovate. În baza învinuirilor aduse de Cociu, Andrei Crăciun din Durleşti a fost condamnat la 24 de ani de închisoare pentru omor. Acesta a fost eliberat peste patru ani, iar statul a fost obligat să-i achite despăgubiri de peste un milion de lei pentru anii cât s-a aflat ilegal în detenţie.

Julieta Saviţchi
04/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii