Punct în scandalul Centrul de Modă şi fosta clădire Asito: Afaceristul Veaceslav Platon a rămas fără ambele clădiri

Julieta Saviţchi
17/01/2022
Colaj: ştiri.md

Curtea de Apel Chişinău a menţinut irevocabil cele 6 ordonanţe semnate primăvara trecută de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în urma cărora imobilele Centrul de Modă și fosta clădire ASITO, ajunse în gestiunea lui Veaceslav Platon, au fost returnate societăţii comerciale Continental Business Invest SRL. Instanţa de apel a lăsat în vigoare cea de a doua decizie a Judecătoriei Chişinău care a menţinut repetat retragerea imobilelor din gestiunea lui Platon.

„A fost o perioadă foarte dificilă, dar noi am fost încrezători și am mizat mult pe corectitudinea sistemului judecătoresc. Deși au existat și momente lipsite de logică juridică, decizii controversate care permis tergiversarea pe care și-a dorit-o Platon, suntem bucuroși de finalitatea dosarului. Pe de altă parte, suntem îngrijorați de faptul că într-un stat democratic precum Republica Moldova, cineva îți poate pune la îndoială dreptul fundamental la proprietate. Noi ne-am învățat lecția, iar de aici încolo vom fi foarte vigilenți în fiecare dintre proiectele noastre”, se arată într-un comunicat al Continental Business Invest.

Este vorba despre șase ordonanțe emise iniţial de Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) prin care două imobile ale omului de afaceri Vladimir Russu, fondatorul Continental Business Invest SRL, au fost recunoscute drept corpuri delicte și sechestrate. În baza ordonanţelor emise de către procurorii PCCOCS, au fost emise încheieri judecătoreşti prin care Centrul de Modă și fosta clădire ASITO au fost transmise, în decembrie 2020, lui Veaceslav Platon.

Vladimir Russu a acuzat, în martie 2021, magistrații Judecătoriei Chișinău că au emis decizii prin care cele două imobile au fost repartizate, pentru păstrare și folosință lui Veaceslav Platon: „Rugăm instituțiile de conducere ale statului Republica Moldova: Președinția, Parlamentul, Guvernul, Misiunile Diplomatice și organizațiile internaționale acreditate la Chișinău să ia atitudine față de acest act de injustiție și să condamne acest „furt în amiaza mare”.

În aprilie, Alexandr Stoianoglo a emis 6 ordonanţe prin care au fost anulate ordonanţe semnate de PCCOCS privind cele două imobile. „Decizia procurorului general este întemeiată pe constatările în ordine de control ierarhic superior, potrivit cărora, soluțiile procuraturii specializate au avut la bază interpretarea și aplicarea incorectă a normelor procesual penale și au intervenit neîntemeiat în dreptul fundamental de proprietate”, se menţiona într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Astfel, au fost anulate şi deciziile judecătoreşti prin care cele două imobile au fost trecute în gestiunea lui Platon. Avocaţii afaceristului au contestat documentele semnate de procurorul general, însă Judecătoria Chişinău, la 5 mai, a respins contestaţia.

Ion Creţu, a depus o altă contestaţie în instanţa ierarhic superioară, Curtea de Apel Chişinău, care a fost admisă la data de 8 iunie, iar instanţa de fond a fost obligată să examineze încă o dată dosarul. Instanţa de apel a constatat că judecătorul de instrucție a încălcat dreptul avocaților lui Platon atunci când a examinat plângerea în lipsa lor. Ion Creţu a prezentat şi un certificat medical că era infectat cu Covid-19 şi nu a putut să facă act de prezenţă la şedinţa de judecată din prima instanţă. Veaceslav Platon susţine că cele două imobile reprezintă activele sale pe care Plahotniuc i le-a furat de la Victoriabank prin partenerul său, Vladimir Russu.

Amintim că Vladimir Russu a ajuns în atenţia opiniei publice în primăvara anului 2018, când jurnaliştii au descoperit că acesta a fost implicat, de rând cu Iurie Luncaşu, în schema de acaparare de către Vladimir Plahotniuc a unui imobil dintr-un cartier select din Chişinău, supranumit „casa albă".

Julieta Saviţchi
17/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii