Președintele Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, obligat să stea în casă: Curtea de Apel i-a menţinut arestul la domiciliu

Julieta Saviţchi
25/01/2022
Vasile Costiuc Poză:IPN

Liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, reținut lpentru pretins abuz de putere în interesul unui grup criminal organizat și de spălare de bani rămâne în arest la domiciliu. Curtea de Apel Chişinău a respins, marţi, demersul avocaţilor lui Costiuc privind eliberarea clientului lor.

Şedinţa Curţii de Apel în privinţa lui Costiuc urma să aibă loc săptămâna trecută, dar a fost amânată din cauza grevei generale a avocaţilor. Costiuc a declarat atunci că a fost testat pozitiv la COVID-19, iar procurorii nu-i permit să se ducă la medicul de familie pentru a lua tratament. 

Vasile Costiuc a fost reţinut la 12 ianuarie împreună cu alte două persoane – fostul deputat democrat, Veaceslav Nedelea, și Elena Baraboi, locuitoare din Durleşti. Persoanele vizate sunt suspectate că au intrat ilegal în posesia terenurilor, fiind în cercul de apropiați ai fostului primar de Durlești, Nicolae Crudu, decedat toamna trecută. Procurorii susțin că această afacere ilegală cu terenuri a prejudiciat bugetul Primăriei Durleşti cu peste 7 milioane de lei.

În dosarul respectiv mai este învinuită şi fiica fostului primar de Durlești, Diana Crudu, ex-secretară de stat a Ministerului Agriculturii în Guvernul condus de Maia Sandu, reținută, pe 19 noiembrie, pentru implicare în aceleași scheme, se află în prezent în arest la domiciliu. Potrivit surselor Portalului Anticoruptie.md, politicianul Vasile Costiuc este finul de cununie al fostului primar de Durlești, Nicolae Crudu. 

Liderul Partidului Democrația Acasă pledează nevinovat, iar anterior a protestat în faţa Procuraturii Anticorupţie, cerând eliberarea Dianei Crudu.

Conform datelor anchetei, în perioada 2005–2006, Nicolae Crudu și alți funcționari din cadrul Primăriei Durlești ar fi eliberat în mod fraudulos titluri de autentificare a dreptului deținătorului de teren pentru 21 de loturi, cu suprafața totală de circa 1,5 hectare, amplasate în extravilanul localităţii.

Julieta Saviţchi
25/01/2022Follow us on Telegram

Comentarii