Percheziții matinale la ASP Bălți. Sunt vizați mai mulți angajați și instructori auto

Anticoruptie.md
29/11/2023
colaj CIJM

Ofițerii Centrului Național Anticorupție au descins în dimineața zilei de miercuri, 29 noiembrie, cu percheziții la angajații Agenției Servicii Publice (ASP) din municipiul Bălți. Acțiunile de urmărire penală sunt efectuate într-un dosar de corupție la eliberarea permiselor de conducere. Informația a fost confirmată pentru Anticoruptie.md de către ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi. 

Update: Ofițerii DGT Nord a CNA au reținut șase persoane în cadrul perchezițiilor de astăzi care au vizat angajați ai ASP, instructori auto și persoane intermediare. De asemenea, în urma acțiunilor de urmărire penală au fost ridicate mai multe sume de bani în diferită valută. La acest moment continuă perchezițiile în raza mun. Bălți. Cauzele penale sunt instrumentate de CNA sub conducerea procesuală a Procuraturii anticorupție, oficiul Nord și Procuratura municipiului Bălți. Cu detalii vom reveni, după finalizarea operațiunii.

„Efectuăm acțiuni de urmărire penală într-un dosar de corupție la eliberarea permiselor de conducere. Suntem la Bălți cu 18 percheziții care vizează angajați ai ASP, instructori auto și persoane intermediare”, a precizat Starinschi.

Starinschi a menționat că instituția va reveni cu detalii după finalizarea acțiunilor.

În luna martie curent, ofițerii CNA au efectuat 19 percheziții în oficiile SÎTCCA Bălți, în automobilele și domiciliile angajaților suspectați de fraudarea examenelor auto și luare de mită. În cadrul perchezițiilor au fost ridicate înscrisuri de ciornă cu date de identitate ale candidaților, copia buletinelor de identitate, sume bănești în sumă de 30 de mii de euro, 20 de mii de lei, telefoane mobile și arme de foc, deținute ilegal.

Sumele pretinse pentru un permis variau între 400 și 1200 de euro, iar lunar ajungeau la 20 0000 de euro, colectate doar de pe zona de nord a țării. Odată colectați, o parte din bani erau transmiși unor responsabili de la Chișinău pentru acoperirea faptelor ilegale.

În urma acțiunilor de urmărire penală, responsabilul ASP de la Chișinău a fost prins în timp ce încerca să părăsească Republica Moldova. În automobilul acestuia, au fost depistate și ridicate 13 000 de euro, dosite sub capota automobilului. Alți șase angajați ai ASP, din oficiile Bălți și Chișinău, au fost reținuți pentru punerea în aplicare a unui sistem de colectare ilicită a mijloacelor financiare de la candidații pentru obținerea permisului de conducere. 

Anticoruptie.md
29/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii