Pavel Filip și Serghei Iaralov ar fi acuzați în Ucraina de extorcarea a patru milioane de dolari SUA de la un om de afaceri

Anticoruptie.md
10/06/2019

Vicepreședintele PD și fostul premier Pavel Filip și Serghei Iaralov, un apropiat al lui Vlad Plahotniuc, sunt cercetați penal în Ucraina pentru extorcarea a patru milioane de dolari SUA de la omul de afaceri Nicolae Sambojuk, scrie portalul UNIMEDIA, citându-l pe Dumitru Ciubașenco, fost vicepreședinte al Partidului Nostru.

Ciubașenco a publicat decizia unei instanțe din Kiev de a da curs plângerii omului de afaceri Sambojuk, care scrie că Filip și Iaralov i-ar fi cerut patru milioane de dolari SUA pentru necesitățile PD în campania electorală din februarie 2019 în schimbul opririi acțiunii penale pornite de Procuratura Republicii Moldova pe numele acestuia și scoaterea din baza de date a Interpol.    

Aceasta s-ar fi întâmplat chiar în timpul campaniei electorale din Republica Moldova, cei doi menționând că au nevoie de bani tocmai pentru a desfășura campania.

 

Centrul de Investigații Jurnalistice scria în 2016, într-o anchetă despre Iaralov, că numele lui în cunoșteau toți deputații din 2009 încoace. El a asistat, discret, la aproape toate ședințele Parlamentului din ultimii șapte ani la care a fost prezent vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Totuși, numele lui Serghei Iaralov a fost pronunțat pentru prima dată, în contextul fraudei din sistemul bancar, pe 15 octombrie 2015. Atunci când, cu doar câteva minute înainte de a fi reținut de ofițerii CNA, Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, a dezvăluit în premieră, de la tribuna Parlamentului, că Iaralov a participat „la toate discuțiile și târgurile” care vizau Banca de Economii (BEM). Businessmanul se afla în sală. În 2016 numele lui Iaralov a fost pomenit în legătură cu furtul miliardului din sistemul bancar. Acesta era acuzat că ar fi fost „arhitectul” jafului. Ipoteza a apărut după dezvăluirile răsunătoare ale lui Mihail Gofman, fostul șef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor de la CNA. 

Anticoruptie.md
10/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii