Omorul de la Atrium // Examinarea dosarului, amânată pentru o perioadă nedeterminată

Julieta Savițchi
12/11/2018
Foto: Facebook.com

Examinarea dosarului în care sunt învinuiți luptătorii K-1 Aurel Ignat și Mihai Pârgaru că au omorât în bătăi un bărbat de 30 de ani la Discoteca „Edgo” a fost amânată pentru o perioadă nedeterminată. Magistrata Olga Bejenari, în gestiunea căreia se află dosarul, a depus cerere de demisie. Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că va examina marți, 12 noiembrie, cererile de demisie ale judecătoarelor Olga Bejenari de la Judecătoria Chișinău, oficiul Râșcani, și Marina Galupa de la Curtea de Apel Comrat.

La ședința de judecată de luni s-au prezentat doar procurorul pe caz, avocații inculpaților și Mihai Pârgaru, care se află în arest la domiciliu. Luptătorul Aurel Ignat, care se află în arest preventiv din 26 mai, nu a fost escortat în sala de judecată. Grefiera a anunțat că ședința de judecată nu va avea loc, invocând că magistrata are motive personale pentru a nu se prezenta la ședință. 

Olga Bejenari se mai află în posesia mandatului de magistrat, care urmează să fie retras prin decret prezidențial, dacă cererea de demisie va fi acceptată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). 

Dacă demisia magistratei Bejenari va fi acceptată, dosarul celor doi luptători din anturajul deputatului PDM, Constantin Țuțu, urmează să fie repartizat aleatoriu unui alt judecător, iar cercetarea judecătorească urmează să fie reluată. Potrivit procurorilor, dosarul se află în faza de examinare a probelor.

Olga Bejenari a intrat în posesia mandatului la 18 decembrie 2014, iar peste două săptămâni a fost suspendată pentru perioada aflării în concediul plătit parţial pentru îngrijirea copilului. Magistrata și-a mai luat un concediu suplimentar neplătit până la 18 februarie 2017, pentru îngrijirea copilului.

Olga Bejenari a figurat într-o anchetă recentă a Centrului de Investigații Jurnalistice care arată că și-a procurat în 2017 un Mercedes și o Skoda, pentru care a scos din buzunar 28.000 și, respectiv, 20.000 de euro. 

Marina Galupa a fost numită judecătoare în 2013, după ce a lucrat o perioadă în calitate de juristă la Primăria Cahul, iar apoi în avocatură. Galupa a mai fost judecătoare și în perioada 1991–2002 la Judecătoria Cahul.

De la începutul lui noiembrie curent, alți opt judecători, cinci dintre care de la Curtea Supremă de Justiție, au depus cereri de demisie în ultima săptămână. Șapte cereri au fost aprobate, iar una a fost retrasă pe ultima sută de metri.

Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, a argumentat plecările din sistem prin reformele în domeniul salarizării bugetarilor, în urma căreia judecătorii ar pierde aproximativ două mii de lei pe an.

Julieta Savițchi
12/11/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii