Noi suspecți în schemele cu certificate medicale și contracte de muncă false la frontieră

Ilie Gulca
04/08/2020

Doi transportatori internaționali de călători sunt suspectați că ar fi pretins mită în valoare de 100 de euro de la un pasager pentru a-i asigura ieșirea, fără obstacole, din R. Moldova şi întoarcerea fără a fi plasat în carantina obligatorie de 14 zile. Bănuiții ar fi susținut, potrivit unui comunicat al Centrului Național Anticorupție (CNA), că au influență asupra polițiștilor de frontieră și că îi pot determina să permită traversarea frontierei cu pașaport biometric, iar la revenire să nu indice în fișa epidemiologică obligativitatea autoizolării.

Transportatorii sunt suspectați de complicitate la falsificarea certificatelor cu rezultat negativ la COVID-19 şi a contractelor de muncă pentru Italia. În prezent, ambii colaborează cu ancheta şi sunt cercetați în stare de libertate, precizează sursa citată. De asemenea, procurorii au adus la cunoștința unui angajat al postului Leuşeni-Albiţa ordonanţa de bănuit în corupere pasivă.

Acum două săptămâni, doi angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și doi șoferi de pe cursa Moldova–Italia au ajuns în vizorul CNA și al procurorilor anticorupție după ce au fost confirmate informațiile despre presupusa falsificare a unor certificate medicale și a unor contracte de muncă pentru pasagerii curselor internaționale.

În perioada stării de urgență în sănătate, șoferii de microbuze, care făceau efectuau cursele internaționale, conform datelor preliminare, ar fi intrat în cârdășie cu angajați ai Inspectoratul General al Poliției de Frontieră pentru a facilita traversarea ilicită a frontierei de stat de către cetățenii Republicii Moldova. Ei le puneau la dispoziție contra mită certificate medicale false cu rezultat negativ la Covid-19 și contracte de muncă falsificate.

Persoanele vizate riscă până la zece ani de închisoare cu aplicarea unor amenzi penale.

Ilie Gulca
04/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii