Milionul de euro revendicat de Adriano Dulgher merge la bugetul de stat

Ilie Gulca
27/01/2022
Adriano Dulgher

Agenția pentru recuperarea bunurilor infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție (CNA), a demarat procedura de transfer a celor 1,6 milioane de euro în beneficiul statului. Acești bani, revendicați de omul de afaceri Adriano Dulgher, potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, au intrat ilegal pe teritoriul Republicii Moldova ascunși într-un tir în aprilie 2020.

ARBI a precizat că a recepționat în aprilie 2020 o delegație de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) cu privire la efectuarea investigațiilor financiare paralele în cadrul cauzei penale pornite pe faptul contrabandei de circa 1,6 milioane de euro depistate de angajații Serviciului Vamal al Republicii Moldova la traversarea frontierei.

În acest context, Agenția a aplicat sechestru asupra mijloacelor bănești, acestea fiind plasate pe conturile trezoreriale gestionate de Agenție. 

Ulterior, continuă sursa citată, cauza penală a fost remisă în instanța de judecată, banii fiind confiscați printr-o decizie judecătorească definitivă. Ca rezultat, ARBI a inițiat procedura de transfer a echivalentului celor 1,6 milioane de euro către stat. 

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova au dezvăluit identitatea pretinsului proprietar al milionului de euro confiscat de autorități. Este vorba de Adriano Dulgher, 33 de ani, originar din Ciocâlteni, raionul Orhei, ai cărui părinți, foști profesori la școala din sat, au emigrat în Marea Britanie în 1997.

Tânărul se laudă că este partener de afaceri cu una dintre cele mai bogate firme din India, că este proprietarul unui restaurant din apropierea Palatului Regal din Londra și că ridică un oraș în Africa după ce a construit mai multe clădiri în Londra.

Potrivit investigației CIJM, pe numele lui Adriano Dulgher în Marea Britanie sunt înregistrate 13 firme, dintre care șapte sunt active. Datele din Reguistrul britanic Companies House arată că întreprindere - Platinum Award Limited, a fost fondată în 2005, iar în aprilie 2019 a fost lichidată. Ultima companie, Ledgers Capital Limited, a fost înregistrată la 26 iunie 2016. Genul de activitate al firmei sunt cafenelele și restaurantele.

După publicarea investigaţiei CIJM, Adriano Dulgher s-a ales cu statut de învinuit într-un dosar penal. În decembrie 2020, acesta a fost scos de sub urmărire penală în pofida faptului că insistase că banii îi aparţin.

„În urma investigațiilor, s-a stabilit cu certitudine că șoferul era implicat nemijlocit și știa că transportă mijloace financiare și nu le-a declarat la Serviciul Vamal. Instanța se va pronunța asupra vinovăției acestei persoane. A apărut informația de la persoana care s-a prezentat că este proprietar al banilor [Adrian Dulgher], a fost audiată, au fost analizate declarațiile în coraborare cu alte probe și s-a stabilit cu certitudine în acțiunile acestei persoane nu sunt întrunite elementele constituente ale infracțiunii, motiv din care persoana a fost scoasă de sub urmărire penală”, a explicat anterior pentru Anticoruptie.md Ion Caracuian, care deţinea funcţia de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Prin urmare, singura persoană găsită vinovată în acest caz a fost şoferul autocamionului care a fost condamnat cu suspendare.

Ilie Gulca
27/01/2022Follow us on Telegram

Comentarii