Magistratul Oleg Sternioală, învinuit de spălare de bani, părăsește sistemul

Evelina Pîrău
05/12/2019

Vicepreședintele Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală, învinuit de procurorii Anticorupție de spălare de bani în proporții deosebit de mari, și-a depus demisia. Informația a fost făcută publică de catre ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, în cadrul unei emisiunii televizate. Cererea de demisie a judecătorului urmează să fie respinsă sau acceptată de Consiliul Superior al Magistraturii.

„Cu privire la Domnul Sternioală, din informațiie pe care le am eu, el a depus deja cerere de demisie din funcția de judecător și vicepreședinte al CSJ”, a precizat  Nagacevschi în cadul emisiuni Puterea a patra de la postul de televiziune N4.

Amintim că magistratul Sternioală este cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari, „caracterizată prin tăinuirea și deghizarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, transmiterii, deplasării proprietăţii reale a bunurilor ori a drepturilor aferente de către o persoană care ştie sau trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite”.

Temei pentru începerea urmării penale au servit investigațiile jurnalistice referitoare la averea magistratului, materialele analizei operaționale și raportul de autosesizare al procurorului. Verificările oamenilor legii arată că magistratul a acumulat, împreună cu membrii familiei sale, venituri de circa șapte milioane de lei (pe parcursul unei perioade de referință). În aceeași perioadă, Oleg Sternioală împreună cu membrii familiei sale a cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei. Procurorii Anticorupție, în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție, au desfășurat pe parcursul zilei de 4 noiembrie, percheziții la domiciliul și locul de muncă al judecătorului.

Sternioală a fost reținut atunci  pentru 72 de ore, iar ulterior Judecătoria Chișinău a respins demersul procurorilor Anticorupție privind plasarea magistratului în arest preventiv pe un termen de 30 de zile.

După eliberarea din arest preventiv, Oleg Sternioală a acționat în judecată Consiliul Suprem al Magistraturii, pentru acordul de reținere, percheziție și arestare a sa, invocând că ședință CSM a fost convocată illegal. Magistratul a argumentat ședința ar fi fost efectuată de foști membri ai CSM, demiși la data de 27 septembrie 2019, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor.

La 13 noiembrie curent, Curtea de Apel Chișinău a suspendat decizia Consiliului Superior al Magistraturii, prin care a fost permisă percheziționarea, reținerea și arestarea lui Oleg Sternioală.

Evelina Pîrău
05/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii