Lista dosarelor penale pe care Procuratura Generală le consideră politice

Ilie Gulca
20/02/2020

Procuratura generală a anunțat că 38 de dosare ar fi fost deschise pe motive politice și în care există suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă și selectivă. Aceste dosare vor fi evaluate de un grup de control format din șase acuzatori de stat. Decizia a fost anunțată de procurorul general  Alexandru Stoianoglo și vine în urma declarațiilor și raportului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), în care a fost prezentată o listă de dosare ale unor persoane din Republica Moldova, potențial deschise pe motive politice.

Una dintre aceste cauze este a Ludmilei Kozlovska, conducătoarea organizației neguvernamentale „Open Dialog” din Polonia. Kozlovska a fost acuzată de autoritățile poloneze că ar lucra în interesul Rusiei, punând în pericol securitatea națională, și a fost expulzată în august 2018 din spațiul Schengen. În iulie 2019, justiția poloneză a calificat drept neîntemeiată decizia serviciilor secrete poloneze.  

În R. Moldova, activitatea fundației poloneze „Open Dialog” a făcut obiectul unei anchete a unei comisii parlamentare, din care au făcut parte deputați PD, PSRM și transfugi din PCRM. Comisia stabilit în decembrie 2018, în plină campanie electorală, că „Open Dialog” „este un ONG susținut din resursele serviciilor secrete de la Moscova, din banii mafiei rusești spălați la Chișinău, inclusiv din miliardul furat”.

În aceeași listă au fost incluse cauzele avocaților Ana Ursachi, Eduard Rudenco și a omului politic Grigore Petrenco. Aceste persoane fie au devenit, în perioada guvernării democrate, victime ale unor campanii de defăimare declanșate de instituțiile media controlate de Vladimir Plahotniuc, fie s-au pomenit cu cauze penale instrumentate de procurori. Prin aceste acțiuni, guvernarea democrată încerca să intimideze opoziția și societatea civilă.

Membrii APCE și-au exprimat în 2017 îngrijorarea față de represiunile la care erau supuși reprezentanții opoziției și societatea civilă și au făcut un apel repetat către autoritățile moldovenești să înceteze presiunile.

Alte două dosare sunt ale judecătorilor Domnica Manole și Gheorghe Balan, demiși din sistemul judecătoresc fie pentru faptul că au luat decizii care contraveneau intereselor politice ale PDM, fie pentru că ar fi susținut discursuri publice cu mesaje critice la adresa guvernării. Domnica Manole a fost achitată în iulie 2019, iar în august același an a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională.

În cazul lui Gheorghe Balan, Consiliul Superior al Magistraturii a anulat în iulie 2019 decizia Colegiului Disciplinar prin care a fost demis magistratul. El este în prezent judecător la Judecătoria Chișinău.

Un alt dosare inclus în listă este Gheorghe Petic, condamnat în martie 2019 de către Judecătoria Orhei la trei ani și șase luni cu executare. Gheorghe Petic a făcut publice mai multe detalii despre contrabanda cu țigări și scheme infracționale, care ar fi fost puse la cale de persoane cu funcții înalte din Ministerul Afacerilor Interne.  

Dosarul împotriva avocaților Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi a fost pornit în 2015. Aceștia au fost acuzați că ar fi admis falsuri în plângerile lor, în care au cerut repetat ca o angajată a poliției să fie trasă la răspundere penală pentru fals în acte în baza cărora ar fi dobândit avere străină.

Avocații Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi reprezentau, din 2012, în instanță câțiva cetățeni moldoveni și unul din SUA care, potrivit lor, au fost deposedați de moștenire prin escrocherie.

Dosarele aflate la etapa urmăririi penale, potrivit șefului Procuraturii Generale, vor fi clasate. În ce privește cauzele aflate la etapa examinării în judecată, procurorii vor renunța la învinuiri. În cazul dosarelor aflate în faza de executare, se va verifica eventualitatea declanșării căilor extraordinare de atac.

Lista completă a dosarelor:

Dosarul ANTIFA: Pavel Grigorciuc, Mihail Amerberg, Boris Tcacenco, Olesea Vedi; Grupul Petrenco: Grigore Petrenco, Pavel Grigorciuc, Alexandru Rosco, Oleg Buznea, Vladimir Jurat, Mihail Amerberg; Protestul din 24 aprilie 2016: Alexandru Panuta, Radu Cibotari, Ion Matasevici; Protestul din 20 ianuarie 2016: Aureliu Pisica, Vrej Martirosean, Cioina Fiodor; Ludmila Kozlovska; Pavel Grigorciuc; Gheorghe Petic; Sergiu Cebotari; Ana Ursachi; Eduard Rudenco; Ion Cretu; Avocații Veaceslav Turcan și Maxim Belinschi; Victor Muntean; Iurie Bolboceanu; Chiril Lucinschi; David Davitean; Andrian și Igor Bors; Victor Jantovan; Valentin Esanu; Constantin Manole; Sergiu Cosovan; Renato Usatai; Protestul Blocului ACUM (interceptările și filările ilegale, inclusiv a jurnaliștilor), Alexei Alexeev; Valentin Cimpoeș; Victor Bogatico; Olga Punga; Valeriu Cucu; Viorel Donica; Nina Cereteu; Arslan Safarmatov; Valeriu Nedzelschii; Aureliu Pisica; Oleg Gonta; Corneliu Moraru; Domnica Manole; Gheorghe Balan; Dorin Munteanu.

Ilie Gulca
20/02/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii