Între 5700 de dolari și 6600 de dolari ar fi dat câțiva bărbați ucraineni ca să ajungă ilegal în UE, prin Republica Moldova // Organizatorii schemei vor sta după gratii

Crina Dumitriu
04/06/2023
Poliția de Frontieră

Patru persoane, printre care și un polițist de frontieră din raionul Hâncești riscă să stea după gratii pentru organizarea migrației ilegale. Cei patru ajutau bărbați ucraineni să traverseze ilegal frontiera Republicii Moldova,după care să ajungă în una din țăriel Uniunii Europene. De la începutul războiului pornit de Rusia în Ucraina, mai mulți bărbați ucraineni care voiau să se eschiveze de la înrolarea în armată au încercat, prin scheme ilegale, să ajungă în Republica Moldova. Câteva dintre schemele de trecere ilegală a frontierei moldo-ucrainene au fost dezvăluite de reporterii Centrului de Invstigații Jurnalistice într-o anchetă de presă

Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale Vest sub conducerea Procuraturii raionului Hâncești și cu suportul Direcției securitate internă a IGPF și sprijinul informațional al Direcţiei regionale Centru a IGM, au destructurat un grup infracțional specializat pe organizarea migrației ilegale.

Echipa comună de investigații a stabilit că un grup de persoane, format din cetățeni ai Ucrainei și ai Republicii Moldova, împărțind în prealabil rolurile, urmărind scopul obținerii unui folos material în urma organizării migrației ilegale a cetățenilor ucraineni spre spațiul Uniunii Europene, au creat o schemă criminală bine organizată. Potrivit schemei infracționale, Republica Moldova era folosită ca zonă de tranzit, iar membrii grupării organizau transportarea, intrarea și șederea cetățenilor ucraineni în statele membre ale Uniunii Europene.

Din declarațiile a două victime, cetățeni ucraineni, pentru care a fost organizată migrația ilegală, s-a stabilit că aceștia ar fi achitat sume de 5700 de dolari și, respectiv, 6600 de dolari.

În cadrul unei percheziții au fost reținuți patru dintre membrii grupului criminal organizat unul dintre ei fiind un angajat al Poliției de Frontieră. În continuare, cazul este documentat în vederea stabilirii și altor membri ai grupului.

De notat că orice persoană acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată, până când vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat în luna martie o anchetă despre cum bărbații ucraineni care vor să scape de mobilizare, după ce președintele Vlodimir Zelenski a instituit legea marțială reușesc să fugă din Ucraina trecând ilegal hotarul Republicii Moldova. De la începutul agresiunii rusești în Ucraina, atât grănicerii din Ucraina, cât și cei din Republica Moldova au reținut persoane care facilitau trecerile ilegale. Taxele pentru astfel de „servicii” sunt de la 1000 la 5000 de dolari. 

Serviciul de Stat de Grăniceri al Ucrainei a comunicat pentru Anticorupţie.md că autorităţile de la Kiev cunosc această situaţie, când bărbaţii apţi de luptă încalcă decretul prezidenţial pentru a nu fi înrolaţi în armată. Pe de altă parte, funcţionarii de la Kiev susţin că nu se poate de vorbit despre un fenomen al corupţiei printre grănicerii ucraineni, deşi nu exclude că ar putea fi unele cazuri.

Crina Dumitriu
04/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii