Integritatea sistemului medical din R.Moldova, cuprinsă într-un ghid

Irina Odobescu
15/10/2019
msmps.gov.md

Cum poate fi prevenită mai eficient corupția în sistemul de sănătate din R.Moldova? Cum pot fi depășite situațiile corupționale care sunt admise în instituțiile medicale din țară? Sunt doar câteva întrebări la care pot să găsească un răspuns lucrătorii medicali, într-un ghid al integrității, lansat recent la Chișinău. Documentul a fost elaborat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Centrul Național Anticorupție și Autoritatea Națională de Integritate.

„Ghidul Integrității Medicale vine să facă lucrurile mai clare, să aducă la cunoștință care sunt documentele la care se racordează și să le reamintească medicilor despre principiile de etică și deontologie. Lucrătorul medical și farmacistul se confruntă, la momentul de față, cu diverse probleme. Trebuie să punem accent pe principiile care au caracterizat întotdeauna munca lucrătorului medical și acestea sunt responsabilitatea față de pacient în actul medical, bunăvoința, atitudinea, profesionalismul înalt, integritatea și independența sa profesională. Ghidul vine să clarifice lucrurile pentru medici, să promoveze principiile de etică și deontologie de care noi am cam uitat”, afirmă Ala Nemerenco, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Ala Nemerenco a vorbit și despre necesitatea unui sistem integru de sănătate, dar și responsabilizarea administrației fiecărei instituții medicale, indiferent cât de mare sau mică este. În acest sens, ghidul va fi distribuit fiecărei instituții medicale din Republica Moldova.

Cele mai mari riscuri în sistemul medical național sunt neglijența, coruperea activă cât și cea pasivă și riscul delapidării fondurilor interne și externe. Ghidul Integrității Medicale din Republica Moldova își propune excluderea și prevenirea carențelor pe care le întâmpină lucrătorii medicali.

„Acest ghid trebuie să fie o cărțulie răsfoită de toți lucrătorii medicali pentru că obiectivul general este consolidarea cadrului anticorupției. Centrul Național Anticorupție, în perioada 2018-2019, a evaluat integritatea unor instituții medicale, iar rezultatele au fost negative. Sper și vreau să cred că odată cu elaborarea acestui ghid vor fi depășite aceste situații corupționale care sunt admise de către lucrătorii medicali. Să avem un act medical transparent, lipsit de fraudă și acte de corupție”, a spus, la rândul său, Lidia Chireoglo, vicedirectoarea Centrului Național Anticorupție.

Ghidul a fost elaborat în cadrul proiectului „Combaterea corupției prin aplicarea legii și prevenirii”, cu suportul financiar al Consiliului Europei și Uniunii Europene. 

Șeful oficiului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin, a punctat că actele de corupție în sistemul medical reprezintă o problemă globală și multe țări continuă să lupte pentru înlăturarea ei.„Avem nevoie de strategii comune în acest sens, la nivel internațional. Totodată, aș dori să pun accentul pe necesitatea implicării mai active a directorilor instituțiilor medicale, pentru că anume ei urmează să vină cu cele mai importante mesaje către lucrătorii lor”, a menționat oficialul european.

Prin intermediul acestei inițiative, Delegația UE în Republica Moldova și Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, vor putea sprijini, pentru prima dată, activități în domeniul prevenirii și combaterii corupției la nivel sectorial. UE va continua să sprijine eforturile de consolidare a capacităților acestui sector cu risc sporit prin intermediul unui nou proiect în domeniul anticorupției. Acesta va reprezenta cel mai mare proiect în domeniul anticorupției din Republica Moldova și va fi implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). 

Irina Odobescu
15/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii